Kedilerin bağırsaklarında tıkanma gösterilen semptomlara bağlı olarak tam ya da yarı şeklinde değerlendirilebilmektedir. Kedilerde bağırsak tıkanıklığı aşağıda yer alan belirtilere dayanmaktadır:
- İştah kaybı
- Karında kramp tarzında ya da daha hafif düzeyde ağrı
- Halsizlik
- Vücudun elektrolit ve su dengesinde bozulma
- Kısmi tıkanma sırasında aralıklar ile kusma
- Tam tıkanmada sık sık kusma
- İshal
Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Nedir?
Kedilerde barsak tıkanması yalnızca bağırsakları etkilemektedir. Bağırsaklar ile bir arada çalışan GİS, ağız, yemek borusu ve mide gibi organlar da tıkanmadan etkilenecektir. Eğer siz de kedilerinizin bağırsaklarının tıkanmasına neden olan bir semptom gözlemler iseniz zaman kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız.
Kedilerde merak özelliği bilindiğinden daha fazladır. Bu nedenle kediler meraklarından dolayı sürekli olarak zor duruma düşmektedir. Sindirim sistemi bozuk olan kedilerde zaman içerisinde şarj veya doku ölümleri gözlenebilmektedir.
Bazı durumlarda hem köpek hem de insanlardaki tıkanmalar kendi kendine geçebilmektedir. Ancak bazı durumlarda veteriner hekime başvurmak hayati bir önem taşımaktadır. Kedilerin vücutlarında sindiremeyecek ve dışarı bırakamayacak bir maddeyi yutması sonucunda üç farklı yol izlenebilmektedir:
- Barsaklarda tam tıkanma: Barsak bölgesinde yer alan herhangi bir kısımda oluşan tıkanma.
- Barsaklarda kısmi tıkanma: Bu maddedeki rahatsızlığa sahip olan bireyler bazı maddeleri kolay bir şekilde bünyelerine alabilmektedir. Ancak bazı maddelerin barsaktan geçmediği görülmektedir. Bu tipte hastalarda görülen semptomlar şok daha düşük olmaktadır. Bazı kismi tıkanmalarda herhangi bir semtom görülmeden iyileşme söz konusu olabilmektedir. Bazı kısmi vakalarda ise durum daha ağırdır.
- Bağırsaklarda doğrusal tıkanma kedinin ip ya da misina gibi nesneleri yutarak doğrusal bir sıkışma meydana getirebilmesidir. Tıkanma sırasında bağırsak yüzeyinde çeşitli düğümlerden bahsedilebilmektedir. Yabancı cisimler bağırsak duvarını keserek karnın içine sıcak ise daha sıkıntılı durumlara yol açabilecektir.
Kedilerin Bağırsakları Neden Tıkanır?
Kedilerde barsakların tıkanma nedeni çeşitlendirilebilmektedir. Kedilerde bağırsak tıkanıklığı ince bağırsakta oluşan bir sorundur. Kedilerde ayrıca GİS’te de tıkanma meydana gelebilmektedir. Bu durumda en çok etkilenen organ mide olacaktır. Her iki tıkanmada da en yaygın olan neden herhangi bir yabancı nesnenin yutulmasıdır. Bu nesneler arasında bir dal parçası, taş ya da ip olabilmektedir. Kediler pençeleri ile bundan daha büyük nesneleri de istemsiz bir şekilde yutabilmektedir. Bu da onların sindirim kanalına zarar verecektir.
Yavru kediler risk altında olan gruba dahildir. Bunun nedeni herhangi bir ayrım gözetmeden yutma eğiliminde oldukları içindir. Bu yutma eğilimi kedilere farklı sorunlar kazandırabilmektedir. Bu sorunlar şu şekilde gruplandırılabilmektedir:
- Tümörler
- GİS
- Fıtık
- Bağırsak solucanı
- Bağırsak bükülmesi
- Mide çıkış tıkanması
- Bağırsak darlığı
- İntüsüsepsiyon
- Yukarda yer almayan tıbbi durumlar
Kedilerin bağırsaklarında tıkanma meydana gelebilmesi için yabancı cisim dışında farklı nedenler de söz konusudur. Tecrübesiz kediler bağırsaklarında tıkanma yaşadıklarında şu nedenlere de sahip olabilmektedir:
- Henüz dışarı atılmamış olan tüy yumakları alanı tıkanmış olabilmektedir.
- Tümörler tıkanmaya neden olan faktörler arasındadır.
- Sindirim sistemi şiddetli iltihaplara neden olmaktadır.
- Mide çıkışında oluşan tıkanmalar uzun süreli olabilmekte ve kedinize zarar verebilmektedir.
- Boşaltım sisteminde yer alan şiddetli iltihaplar kedilerin bağırsaklarında istenmeyen tıkanıklıklara yol açabilmektedir.
- Bağırsaklarda yer alan parazitler tıkanmalara neden olabilen etkili nedenler arasındadır.
- Bağırsaklar bazı durumlarda nesneler nedeni ile tıkanmamaktadır. Bağırsakların düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyen katlanmalar da söz konusudur.
- Polipler bağırsakların düzgün çalışmasını engelleyecek şekilde olabilmektedir.
Kedilerin Bağırsak Tıkanmasında Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Tıkanan bağırsaklarda uygulanan tedaviler için alanında uzman bir veteriner hekime danışılmalı ve kedilerde yer alan semptomlar detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. Tıkanıklığın ortadan kaldırılması için USG ya da röntgen gibi cihazlardan yardım alınabilmektedir. Bu tetkik yöntemlerine ek olarak endoskopi de verilebilmektedir.
Bazı durumlarda tıkanıklık ne USG ile ne röntgen ile ne de endoskopi ile tespit edilememektedir. Bu gibi bir durumda karına cerrahi uygulanarak laparotomi işleminden yararlanılabilmektedir. Ameliyat, genel bir anestezi gerektirecek ve tıkanmaların gidermesini sağlayacaktır.
Pek çok hasta kedide tedavinin amacı; kedilerin ana durumunu stabilize hale getirmek, tıkanmaların giderilmesini sağlamak ve zarar gören kısımları onarmaktır. Onarım işlemi genel olarak sıvı solüsyonlar ile gerçekleştirilmektedir. Karın cerrahisine başvurulma nedeni ince bağırsakta yaşanan tıkanıklıklardır.
Kedilerinizde bağırsak bükülmesi var ise veteriner hekim sizlere gastropeksi adlı bir yöntem uygulayacaktır. Bu yöntemde bağırsağın açılması sağlanmaktadır. Ardından ise bağırsağın tekrar bükülmesini önleyici bir mide yan tutturması kullanılmaktadır. Eğer katlanma esnasında bağırsakta zarar gören herhangi bir kısım var ise veteriner hekim bağırsağın belirli bir bölümünü dikerek birleştirebilmektedir.
Dikim işleminden sonra genellikle enfeksiyonu önlemek amacı ile antibiyotiklerden yararlanılmaktadır. Mide rahatsızlığını geçirmeye yarayan ilaçlar ve ağrı keçiciler hekim tarafından reçete edilebilmektedir.
Bağırsak Tıkanması Sonrası Kedilerde Beslenme
Kedilerin bağırsak tıkanması sonrasında beslenmesi dikkat gerektiren bir iştir. Bunun nedeni kedilerin tıkanma tedavisi sonrasında büyük cisimleri yeniden yemeye çalışabileceğidir.
Kediler bağırsak tedavisi sonrasına eski mamalarına geri dönebilmektedir. Tıkanmanın seyri, ciddiyeti, ne kadar sürede oluştuğu gibi nedenler kedilerin beslenmesini etkileyebilecek temel faktörlerdendir.
Kedilerin Bağırsaklarının Tıkanmasını Önleme
Kedilerin barsaklarında tıkanmanın önüne geçmek için onun hazmedemeyeceği cisimleri ondan uzak tutmak yer almaktadır. Kedilerde bağırsak tıkanıklığı oluşmaması için ona güvenli bir alan yaratılmalı ve gerekli zamanlarda onunla aktiviteler yapılabilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Çiftleşmesi Nasıldır?