Kedilerde burun tıkanıklığı nedeni için birçok durum ele alınır. Burun tıkanıklığı hastalığı kedilerde üst solunum yolunda oluşan hastalıkla ortaya çıkar. Kedilerde burun tıkanıklığı sebepleri:
- Enfeksiyonlar
- Mantar enfeksiyonu
- Kanser hastalıkları
- İltihaplı polipler
- Alerjik reaksiyonlar
- Diş sağlık sorunu
- Burun bölgesinde yer alan cisim
- Dudak yarıklığı sorunu
Kedilerde burun tıkanıklığı birçok sebepten ötürü oluşabilir. Hastalığa neden olan sebeplere dikkat edilmediği takdirde kedilerde burun tıkanıklığı sorunu yaşanır. Burun tıkanıklığının genel sebepleri enfeksiyon durumları, burunda yer alan cisimler ve diş bölgesindeki problemlerdir. Burun tıkanıklığına sebep olan nedenlere dikkat edilerek burun tıkanıklığı hastalığı ortadan kalkar. Kedilerin burnunun tıkanık olmasında üst solunumda oluşan rahatsızlıklar da ele alınır.
Kedilerde Burun Tıkanıklığının Belirtisi Nedir?
Kedilde burun tıkanıklığı belirtisi ile burun tıkanıklığı teşhisi kolay şekilde konulur. Burnu tıkanık olan kedilerin göstermiş olduğu belirtiler vardır. Bu belirtiler doğrultusunda kedi sahibi olan kişiler kedinin burnunun tıkanık olduğunu anlar. Kedilerde oluşan burun tıkanıklığının belirtisi:
- Kedinin yüzünde pençe izinin olması
- Burunda akıntı
- Gözlerde akıntı yaşanması
- Sürekli olarak hapşırması
- İştahsızlık problemi
- Su içme isteğinde azalma
- Nefes almada güçlük çekme
- Kedinin ağızdan nefes alması
Bu belirtiler kedilerde burun tıkanıklığını oluşturur. Burnu tıkanık olan kedilerde ağızdan nefes alma, burunda akıntı ve sürekli hapşırma sıklıkla yaşanır. Kedi sahibi olan kişiler bu belirtilerin kedide yaşanması halinde veteriner hekime götürmesi gereklidir.
Kedilerde Burun Tıkanıklığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Kedilerde burun tıkanıklığı teşhisi koyulması için kedinizin burun tıkanıklığı belirtisi yaşayıp yaşamadığı kontrol edilmelidir. Kedinizde burun tıkanıklığı hastalığına dair belirti olması halinde veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekim kedinizde oluşan şikayetleri inceler. Kedinin şikayetleri doğrultusunda muayene işlemi gerçekleşir. Kediniz muayene edildikten sonra burun tıkanıklığı teşhisi konulabilir. Muayene sonrasında kedinizden hücre örneği alınabilir. Hücre örneği ile kedinizde herhangi bir başka hastalığın olup olmadığı kontrol edilir. Kedinizde burun tıkanıklığına dair belirgin bir belirti varsa burun tıkanıklığı teşhisi çok çabuk şekilde konulur. Ancak altında yatan üst solunum yolu hastalığı olup olmadığına dair başka testlerde uygulanır.
Kedilerde Burun Tıkanıklığının Tedavisi Nasıldır?
Kedilerde burun tıkanıklığı tedavisi için öncelikle kedinin burun tıkanıklığı yaşaması halinde altında yatan başka neden olup olmadığı kontrol edilir. Veteriner hekim kedinizde oluşan şikayetleri inceler ve muayene eder. Muayene sonrasında kedinizde burun akıntısı, nefes almada zorluk ve ağızdan nefes alma gibi belirtiler belirgin olarak varsa burun tıkanıklığı burun tıkanıklığı teşhisi kolay şekilde konulur. Kedilerde burun tıkanıklığı hastalığının oluşma nedenine göre tedavi yöntemi izlenir. Bakteri ve enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı burun tıkanıklığı oluşuyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Burun yıkama tedavisi de burun tıkanıklığı için sıklıkla kullanılır. Mantardan dolayı burun tıkanıklığı oluşması durumunda mantar engelleyici ilaçlar verilir.
Burun Tıkanıklığı Yaşayan Kediyle Nasıl İlgilenilir?
Burun tıkanıklığı yaşayan kediyle ilgilenerek burunda tıkanıklık sorununu azaltabilirsiniz. Kedi sahibi olan kişiler evde birkaç yöntemle kedilerinin burnunu açarak daha rahat hissetmesini sağlayabilir. Evde kedinin burnunu açmak için yapabilecek durumlar:
- Sıcak ortam oluşturmak gereklidir. Kedinizin burnunu açmak için sıcak bir ortam oluşturmanız gereklidir. Sıcak ortam ile kedinizin burnu açılacaktır.
- Kedinizin burnu sürekli tıkanıyorsa bakımı daha iyi olmalıdır. Kaliteli bakım ile kedinizin burnu açılarak daha iyi ve rahat nefes alacaktır.
- Burnu tıkalı olan kediniz için keskin kokuya sahip yiyecekler veriniz. Keskin kokuya sahip yiyecekler kedinizin burnunu daha iyi hale getirecektir.
Bu adımları uygulayarak kedinizin burnunu daha iyi hale getirebilirsiniz. Evde uygulanacak yöntemlerle ve veterinerin verdiği ilaçlarla birlikte kedide oluşan burun tıkanıklığı iyileşir.
Kedilerde Burun Tıkanıklığı Tamamen Geçer mi?
Burun tıkanıklığının geçmesi için burun tıkanıklığının neden yaşandığı tespit edilmelidir. Burun tıkanıklığı hastalığının oluşma nedenine göre iyileşme durumu değişiklik gösterir. Burun tıkanıklığının kronik olmaması halinde ilaçlar ile iyileşme gösterir. Küçük ve hafif vakaya sahip burun tıkanıklığında kısa süre içerisinde iyileşme söz konusudur. Burun tıkanıklığının altında yatan ciddi bir hastalık varsa iyileşme süreci biraz daha zaman alabilir. Burun tıkanıklığının iyileşmesi kısa bir zaman alır. İyileşmeyi hızlandırmak için kedinin bakımının çok iyi olması gereklidir. Aynı zamanda kedinizin sağlıklı beslenmesi de burun tıkanıklığı açısından çok önemlidir. Evde kedinizin burnunu açmak için yöntemler deneyerek kedinizin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz. Kedinizde oluşan burun tıkanıklığı için verilen ilaçları zamanında ve doğru şekilde kullanarak kısa sürede kedinizde iyileşme olur.
Kedilerde Burun Tıkanıklığı Bulaşıcı Özellikte Midir?
Kedilerde burun tıkanıklığının bulaşıcı niteliği olabilir. Burun tıkanıklığının neden oluştuğu bulaşıcı olma açısından önemi büyüktür. Kedide oluşan burun tıkanıklığı enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı olmasıyla birlikte bulaşıcı özelliğine sahip olur. Enfeksiyon ve bakteri gibi durumlarda burun tıkanıklığı başka hayvanlara da bulaşabilir. Kedinin burun sıvısı ile bulaşıcı özellik gösterir. Enfeksiyon harici başka hastalıklardan dolayı oluşan burun tıkanıklığı bulaşıcı değildir. Kedinizdeki burun tıkanıklığı enfeksiyondan kaynaklıysa kedinizi başka kedilerden uzaklaştırmalısınız. Diğer kedilerle temas kurmamasına özen gösteriniz. Enfeksiyon kaynaklı olan burun tıkanıkları diğer hayvanlara da burundaki sıvı yoluyla bulaşır.
Burun Tıkanıklığı Yaşayan Kedi Ne Zaman Veterinere Gitmelidir?
Özellikle Burun tıkanıklığı olan kedinin veterinere gitmesi için birkaç gün devam eden hastalık olması halinde veterinere gidilmesi gereklidir. Burun tıkanıklığı hastalığı birçok nedenden dolayı oluşur. Kedinizde 3 veya 4 gün burun tıkanıklığı sürmesi halinde veterinere götürmelisiniz. Burun tıkanıklığı hastalığı için uzun bir süre beklemeniz tedavi için geciktirici nitelikte olabilir. Erken teşhis ve tedavi için 3 veya 4 gün sonra anında veterinere başvurmalısınız. Kedilerde burun tıkanıklığı ufak bir sebepten ötürü oluşabileceği gibi büyük nedenden dolayı da oluşabilir. Uzun süre devam eden burun tıkanıklığı için veterinere giderek tedavi alabilirsiniz. Erken teşhis ile kedinizdeki burun tıkanıklığı kısa sürede iyileşir.
Ayrıca Bakınız: Kediler Nasıl Şişmanlar?