KediBilgi.com

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonları Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla görülebilen rahatsızlıklardandır ve bu rahatsızlıklar aslında pek çok belirti ile kendini gösterebilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu kimi zaman acılı bir süreç olabilir ve bu dönemde vakit kaybetmeden veterinere başvurmak aslında kedinizin acı çekmesini de önleyecektir ve kısa zamanda iyileşmesine katkı sağlayacaktır. Peki, kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarının nedenleri, belirtileri ve tedavileri nedir?

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri Nedir?

Kediler idrar yolu enfeksiyonlarının farklı nedenleri olabilir. Aslında kedilerin beslenmesine, gün içindeki aktifliğine ve hijyenine önem vermek kedinizin idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra pek çok rahatsızlığa yakalanma riskini de en aza indirecektir. Bu sebeple de doğru ve yeterli beslenmenin yanı sıra ona temiz ve hijyenik bir ortam sunmak da aslında hem sağlıklı hem de iyi bir hayat yaşamasına yardımcı olacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedenleri Nelerdir?

Yetersiz beslenme, taş oluşumu, hijyenik olmayan yaşam koşulları, yanlış beslenme, stres, az su tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği gibi pek çok durum aslında kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun görülmesine bir neden olabilir. Kediler için zorlu şekilde geçen bu sürece engel olmak için ise kedilerin kilosuna, bakım, temizlik ve beslenmesine dikkat etmek önemlidir.

Özellikle de diyabet, obezite ve taş oluşumu görülen kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarının sıklıkla görüldüğünü söylemek mümkündür. Bu nedenle de kedilerin kilosuna, beslenmesine ve günlük aktivitesine dikkat etmek de oldukça önemlidir. Bu sayede yalnızca idrar yolu enfeksiyonlarına karşı değil farklı pek çok rahatsızlığa karşı önlem almak da mümkün hale gelecektir.

Kedilerin kumu düzenli olarak değişmezse bu durumun da hijyen nedeniyle kedilerde idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini söylemek mümkündür. Yalnızca kumunun değişmesi değil ayrıca tuvaletinin de düzenli şekilde temizlenmesi ve bulunduğu ortamdaki her eşyanın da temiz olması gereklidir.

Kediler diğer evcil hayvanlara göre daha az su tüketen hayvanlardır ve bu nedenle de idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi oldukça yüksektir. Kedilerin su tüketimi arttırılmalı ve günlük fiziksel aktiviteleri de takip edilmelidir. Kedilerin düzenli şekilde egzersiz yapması ve gün içinde fiziksel aktifliğini koruması aslında pek çok hastalığa karşı oldukça önemli bir etkendir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları kedilerde genellikle şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Kediler özellikle de genital bölgelerini hem temizlemek hem de iyileştirmek amacı ile yalayabilirler. Bu durumda da aslında bir problem olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra kedilerin idrarının daha kokulu ve daha yoğun kıvamda olması, idrar yolu enfeksiyonlarının bir başka belirtisidir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları ayrıca halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi farklı belirtiler ile de kendini gösterebilmektedir. Bu durumların her biri kedilerin ciddi bir rahatsızlığa sahip olabileceğinin habercisidir ve zaman kaybetmeden veterinere görünmekte fayda vardır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Tedavileri

Kedilerde İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde veteriner tavsiyesine dayalı olarak antibiyotik kullanımı görülebilir. Bunun yanı sıra vitamin takviyelerinin alınması, mamanın değiştirilmesi, damar içinden sıvı takviyesi uygulanması da aslında tedavinin kısa zamanda etki gösterebilmesi için uygulanabilir. Bu sayede kediniz eksik vitamin, mineral, su ihtiyacını giderebilir ve ayrıca enfeksiyonların da ortadan kaldırılması mümkün hale gelir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonları farklı rahatsızlıklar nedeni ile fe ortaya çıkabileceği için taş ve benzeri durumların tedavisi de ayrıca bir kontrol gerektirir. Eğer kedinizin farklı rahatsızlıkları varsa ve buna bağlı şekilde idrar yolu enfeksiyonu görülüyorsa farklı tedavilerin uygulanması da olasıdır. Örneğin obezite ve idrar yolu enfeksiyonu durumu beraber görülüyorsa bir diyet ve egzersiz programının yanı sıra antibiyotik tedavisine devam edilmesi faydalı olacaktır.

Exit mobile version