KediBilgi.com

Kedilerde Kıskançlık: Kediler Sahibini Kıskanır Mı?

Kedilerde kıskançlık sahiplerine bağlı oldukları için görülmesi ihtimaldir. Kedilerin sahiplerini kıskandığı yönünde pek çok farklı görüş mevcuttur. Bu görüşler genellikle kedilerin sahiplerini diğer evcil hayvanlardan ve insanlardan kıskanan hareketler yaptığı üzerinedir. Genelde yabancılara ya da sahiplerinin fazla ilgi gösterdiği kişilere saldırma eğiliminde olur. Ya da sahibi ile bir süre ilgilenmeme gibi davranışlar ile görülebilen bu kıskançlık durumu kedi sahiplerinin sıklıkla yaşadığı bir sorundur. Kıskançlık nedeniyle kedilerin davranış bozuklukları geliştirmesi olasıdır. Peki, kediler sahibini kıskanır mı? Bunu belli etmek için neler yaparlar?

Kediler Sahibini Kıskanır Mı?

Kediler sahiplerini kıskanır. Bunu kedilerin farklı pek çok davranışından anlamak mümkündür. Genellikle sahiplerini kıskanan kedilerde davranış değişimlerinin gözlemlenmesi mümkündür. Bu davranış değişimlerinin temel nedeni ise kıskançlığı ortaya çıkarmak içindir. Kedinizin sizi kıskanması için ise farklı nedenlerin olması olasıdır. Bu nedenler şunlar olabilir:

  • Başka bir hayvana fazla ilgi gösterilmesi
  • Evdeki diğer kişilere fazla ilgi gösterilmesi
  • Bebek sahibi olmak ve bebekle kedinizden çok ilgilenmeniz
  • Eve yeni alınan bir eşya ile ilgilenmeniz (bilgisayar, telefon, hobi aletler vb.)

Görüldüğü üzere kedinizin sizi yalnızca bebeğinizden, eşinizden, çocuklarınızdan ya da misafirlerden kıskanması söz konusu değildir. Kediniz sizi cansız eşyalardan da kıskanabilir. Kediniz yerine bilgisayarınız ile daha çok ilgilenirseniz; bu ilgi değişimi bir anda meydana gelirse kedinizin kıskançlık krizleri başlar. Öncelikli olarak size kıskançlığını belli etmek isteyen kediniz istediği ilgiyi göremezse ya da yine de kıskançlık etmeni ile daha fazla ilgilendiğinizi düşünürse ona zarar verme eğiliminde bile olabilir.

Kedilerde Kıskançlık: Kıskançlık Belirtileri

Kedinizin kıskançlık nedeniyle farklı belirtiler göstermesi mümkündür. Bu belirtiler genellikle kedinizin davranış bozukluğu göstermesi ile kolaylıkla fark edilebilir. Bu davranış bozuklukları bazı durumlarda: evi dağıtma, eşyalara zarar verme, tuvaletini tuvalet kabı yerine ev içindeki başka noktalara yapma, yemek yememe, sizden kaçma ya da size saldırma davranışları olabilir. Bunları fark ettiğiniz zaman kedinizle ilgilenmenizin ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.

Kedinizin ilerleyen dönemde istediği ilgiyi göremediğini düşünmeye başlar. Kıskandığı şey ne olursa olsun onu istememesi ve ona saldırgan şekilde davranması mümkündür. Örneğin bilgisayarı ile fazla ilgilenen bir kedi sahibinin kedisi muhtemelen bilgisayarın kablolarını kemirecek, ekranı çizmeye çalışacaktır. Bu durumda kedinizi suçlamanız yanlış olacaktır çünkü onun yerini bu aletin aldığını düşünerek onu ortadan kaldırmak istiyordur. Böyle bir durum yaşadığınız zaman kedinizle de ilgilenmeniz ve ona eski sevginizi göstermeniz gerekir.

Kedinizin Kıskançlığını Nasıl Ortadan Kaldırırsınız

Kedinizin gösterdiği davranış bozukluklarına karşı tepkinizin nasıl olduğu aslında kıskançlığın ortadan kaldırılmasında oldukça etkilidir. Kedi sahipleri genellikle ilke başlarda bu kıskançlık durumunu fark etmezler. İlerleyen dönemde kedileri tuvaletlerini eve yapmaya başladığında ya da saldırgan şekilde hareket etmeye başladığında ise kedi sahipleri durumdan rahatsız oldukları için kedilerine bağırabilir ve kızabilir. Bunların yapılması ise aslında kedinizin daha da sinirlenmesine neden olacaktır. Onu ilgi bekleyen bir kedi olarak görmeniz gereklidir.

Kedilerde Kıskançlık: Kediye İstediği İlgiyi Verin

İstediği ilgiyi verdiğiniz zaman ise kedinizin kıskançlık durumu ortadan kalkacaktır. Kedinizle oyunlar oynamanız, onun yanında kıskaçlık oluşturan etmen ile daha az ilgilenmeniz ve ortamda kıskançlık etmeni olsa dahi kedinize ilgi göstermeniz aslında kıskançlığın kısa sürede ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Bu süreçte sabırlı olmak önemlidir. Kedinizin davranış bozukluklarına karşı sinirli şekilde tepki vermeniz onun bunları yapmasına engel olmaz. Aksine davranışlarını tetikler ve ona kızdığınız zaman bu davranışları daha büyük ölçüde size yansıtması mümkün olabilir.

Kedinizin kıskançlık göstermesi onu depresyona sokabileceği için bu dönemde kedinizde ani bir değişim fark ederseniz dikkatli olmanız gerekir. Kediler genellikle depresyondayken saklanma, kaçma, daha az yeme ve daha az sosyalleşme davranışı gösterirler. Bu tür durumlara engel olmak için ise kedinize karşı yumuşak ve anlayışlı davranmanız tavsiye edilir.

Exit mobile version