Kedilerde mesane enfeksiyonu farklı belirtileri olabilir ve bu belirtiler de kedilerde farklı nedenlere bağlı şekilde görülebilmektedir. Özellikle de kedilerde görülen ağrılar, idrar yaparken zorlanma gibi belirtiler ile de kediler mesane enfeksiyonlarını belli eder. Bu belirtilerin yanı sıra farklı belirtilerin de görülmesi ve kedilerde ciddi anlamda zorlaması da mümkündür. Peki, kedilerde mesane enfeksiyonu nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?
Kedilerde Mesane Enfeksiyonu Neden Olur?
Kedilerde mesane enfeksiyonu, bakteriyel veya viral durumlardan kaynaklanabilir. Genellikle diyabet ya da böbrek rahatsızlıkları olan kedilerde daha sık görülen mesane enfeksiyonları, idrar yaparken acıya neden olabilmektedir. Aşırı kilolu kediler, yaşlı kediler ya da stres içinde yaşayan kedilerde genellikle daha sık şekilde mesane enfeksiyonlarına sahip olur. Kedilerde görülen mesane enfeksiyonları bazen dış etkenlere bağlı olsa da aslında böbrek taşları ve benzeri iç etkenlere bağlı da olabileceği unutulmamalıdır. Özellikle de kedilerin kilolu olması, diyabet ve benzeri rahatsızlıklara sahip olması ya da yaşlı olması gibi durumlar mesane enfeksiyonlarına zemin hazırlayan bir yapıya sahiptir.
Kedilerde Mesane Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde görülen mesane enfeksiyonları genellikle kendini farklı pek çok belirti ile ortaya koyar. Bu belirtiler kedilerin idrar yapma sırasında zorlanması, tuvalet eğitimine uymaması, evdeki farkı alanlara idrar yapması, idrar yapma sırasında miyavlaması ve inlemesi, idrar çıkıp idrar yapamaması gibi farklı durumlar olabilmektedir. Bu belirtiler aslında kolayca fark edilebilir. Kedilerde genellikle genital bölgelerini yalama gibi alışkanlıklar da gelişir çünkü hem temizliği sağlamak hem de ağrıyı giderken için genital bölgeyi yalama davranışı ortaya koyabilirler.
İdrarda kan görülmesi, idrar üretememe, idrar yapma sırasında ve sonrasında miyavlayıp saldırma davranışları da kedilerin ağrılarını özellikle gösteren durumlardır. Kediler özellikle de yaşadıkları ağrı nedeniyle sahiplerine, evdeki diğer bireylere saldırabilir ve ayrıca evdeki eşyalara da saldırma eğilimi içinde olabilirler. Bu durumlar kısa sürede fark edilmeli, kedilerin miyavlaması ve inlemesi gibi farklı davranışlar da ayrıca kontrol edilmelidir. Kediler genellikle ağrı gibi durumlarda kıvrılıp yatarak inleme davranışı gösterebilirler.
Kedilerde görülen mesane enfeksiyonları genellikle kedilerin ciddi şekilde acı çekmesine ve mesane ağrısı yaşamalarına neden olabilir. Bu durumda da kedilerin uzun süre uyuması, sürekli olarak dinlenmesi ve gün içindeki aktiflik seviyesinin azalması mümkündür. Bu nedenle de kedilerin idrar çıkma düzeni, idrar yapma sıklıkları ya da ağrıları takip edilmelidir. Bu sayede kısa sürede kedilerde görülen farklı mesane problemlerinin anlaşılması da mümkün hale gelebilir.
Kedilerde Mesane Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde meydana gelen mesane enfeksiyonlarının tedavisinde farklı yollara başvurulması olasıdır. Örneğin enfeksiyonun nedeni bakteriyel ya da viral bir nedene bağlı ise öncelikli olarak viral ya da bakteriyel durumun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Örneğin viral ve bakteriyel enfeksiyon ortadan kaldırılırsa, kedilerde meydana gelen farklı rahatsızlık ve belirtilerin de ortadan kaldırılması mümkün hale gelir.
İdrar yollarında enfeksiyonlara ve iltihaplanmaya bağlı şekilde tıkanma meydana gelebilir. Bu tıkanıklığın nedeni genellikle iltihaplanmalar ya da taşlar olabilir. Bu durumda genellikle taşların kırılması, antibiyotikler ile taşların yok edilmesi olasıdır. Bu süreçte beslenme ve su içme düzenine dikkat etmek oldukça büyük öneme sahiptir. Kedi sahipleri, kedilerinin idrar yapma sırasında rahatsızlık duyduğunu görürse veteriner desteği almalı, kısa zamanda tedavinin sağlanmasına uğraşmalıdır. Bu sayede kedilerin de idrar sırasında daha az acı çekmesi ve kısa sürede rahatsızlığından kurtulması mümkün hale gelir.