Kedilerde nefes problemi oluşması, 3 farklı nedenden kaynaklanır. Kedilerin özellikle yaz mevsiminde fazla sıcakta ve susuz kalması, günlü hareketinden daha fazla ve hızlı hareket etmesi ve stresli olmaları kedilerde nefes problemi oluşumuna neden olabilir. Bu durumların hiçbirinin yaşanmaması durumunda kedilerin sık nefes alındığı görülüyorsa, farklı bir hastalıklarının var olduğu anlaşılmalı ve kedilerin hemen bir veterinere götürülmesi gereklidir.
Kedilerin Nefes Alırken Karnının İnip Kalkması Neden Olur?
Nefes alırken karnın şişmesi, kedilerde görülen nefes darlığı sorunlarından biridir. Kediler, tıpkı insanlarda olduğu gibi nefes alırken ciğerlerinin yetersiz geldiği durumlarda diyaframlarını kullanırlar ve bu durumda karınlarının hızlı bir şekilde inip kalktığı görülür. Özellikle yavru kedilerde bu durumun görülmesi, ciğerlerinin yeteri kadar gelişmediğine de işaret olabilir.
Kedim Nefes Alırken Ses Çıkarıyor Ne Yapmalıyım?
Kedilerde nefes esnasında ses çıkması, kedilerin yeterli seviyede nefes alamadıklarının işareti olarak kabul edilir. Alınan nefeslerde ve kedilerde diğer nefes alma zorluğu belirtilerinin de görülmesi ile beraber bir veterinere danışılması kedilerin sağlıklarının tehlikeye atılmaması için izlenecek en iyi yoldur.
Kedilerde Nefes Darlığına Ne İyi Gelir?
Kedilerde nefes darlığı tedavisi, kedilerin nefes darlıklarının ne derece olduğuna göre değişir. Bazı kedilere yalnızca oksijen verilerek, bazılarına ilaç tedavisi uygulanarak ve bazılarına ise ameliyat uygun görülerek tedavilerinin yapılır. Nefes darlığı hastalığı çok ilerlemiş olan kedilerin tedavileri genelde ameliyatla gerçekleştirilir. Bunun için de nefes darlığından şüphe edilen kedilerin hemen veterinere götürülmesi gereklidir.
Kedilerde Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerin nefes darlığı semptomları, genel olarak şöyle sıralanmıştır:
- Hırıltılı solunum
- Hızlı nefes alma
- Öksürme
- İştahta kesinti
- Diş etlerinin ve dilin mavi veya mor renkli olması
- Nefes alırken başın öne doğru uzanması
- Ağızdan nefes alıp verme
- Ağızdan beyaz köpük benzeri maddelerin akması
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmesi, kedilere verilen antibiyotiklerin düzenli olarak ve verildiği miktar kadar kullanılması ile gerçekleştirilir. Kedilerin üst solunum yolu enfeksiyonları, insanlarda olduğu gibi virüslerden kaynaklanır. Bundan dolayı enfeksiyonun daha fazla ilerlemesini durdurabilmek için veterinerlerin verdiği ilaçlar kullanılır. Mamalarını düzenli yemeleri ve günlük ihtiyaçları kadar suyu içmeleri ile beraber kolaylıkla bu enfeksiyonun üstesinden gelinecektir.
Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?
Kedilerin solunum yollarının iyileşebilmesi için en az 1 hafta boyunca düzenli olarak ilaçların kullanılması gereklidir. Tam olarak iyileşme süreçleri ise 1 ile 3 hafta arasında değişiklik gösterir. Kedilerin iyileşme süreçleri, hastalıklarının ne kadar ilerlemiş olduğuna ve yaşlarına göre değişir. Ancak kediler ne durumda olurlarsa olsunlar kedilerde nefes problemi eğer üst solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa mutlaka ilaçların düzenli kullanımı gereklidir.
Kedilerde Akciğer Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde akciğer hastalığı belirtileri, şunlardır:
- Yüksek ve anormal seslerle nefes alıp verme
- Zor ve hızlı nefes alma
- Öksürük
- Burundan kan veya irin akması
Kedinin Astım Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde astımın anlaşılması, genellikle nefes alıp verme düzenine dikkat edilmesi ile sağlanabilir. Kedilerde astım, kendini zor nefes alıp vermenin yanında kusma, kuru veya balgamlı öksürük, hırıltılı nefes alma, burun yerine ağızdan nefes alma gibi diğer belirtilerle gösterir. Bu belirtilerin görüldüğü kedilerde genellikle astım varlığı tespit edilir. Bunun için de kedi sahiplerinin çok geç olmadan kedilerini veterinere götürmeleri gereklidir.
Kedinin Burnunun Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Kedilerde burun tıkanıklığı belirtileri, şunlardır:
- İştahta ve su içmede azalma
- Nefes almada zorluk
- Ağızdan nefes alma
- Yüzde pençe izleri
- Burun akıntısı
- Göz akıntısı
- Sürekli hapşırma
Burunları tıkalı olan kediler, ağızlarından nefes almaya yönelecek olmalarından dolayı genellikle ağızları açık halde yapacakları her şeyi yaparlar. Burunlarının tıkanma sebeplerine bağlı olarak da bu belirtiler dışında farklı belirtiler de gösterebilirler.
Kedim Bronşit Oldu Ne İyi Gelir?
Kedilerde bronşit tedavisi, genelde ilaç kullanımı ile yapılır. Kedilere verilen ilaçlar, bronşit olmalarına neden olan hastalığın kuruması için yeterli olacak seviyede kendilerine verilir. Ancak bronşit olan ve nefes alamayan kedilere, ilaç tedavisi ile beraber nefes alabilmelerini kolaylaştıracak oksijen tedavileri de verilir.
Kedilerde Akciğerde Sıvı Birikmesi Neden Olur?
Kedilerin akciğerlerinde su birikiminin esas sebebi,kedilerin vücutlarında kan dolaşımının sağlanamamasıdır. Vücutta dolaşmayan kan sebebi ile beyin ve akciğere baskı yapılır. Bu da akciğerlerinde sıvı birikmesine ve kedilerin hasta olmasına neden olur. Bunun yanında, kedilerin alerji durumları, anaflaksi, akciğer yangıları, yakıcı gazların solunması ve vücut enfeksiyonları gibi sebeplerden dolayı da kedilerin akciğerlerinde sıvılar birikebilir. Bu sıvıların vücutlarından atılabilmesi için genellikle çeşitli tedavi uygulamalarına başvurulur.
Kedilerin Nefes Alış Verişi Nasıl Olmalı?
Kedilerin nefes alışverişleri, dakikada 20 ile 30 arasında, yavaş ve senkronik bir seyirde gitmesi gereklidir. Kedilerde nefes almanın hızlanması, genellikle çeşitli hastalıklara yakalandığının habercisidir. Bunun için koşup zıplamadığı zaman hızlı nefes almaya başlamış olan kedilerin sağlıklarının kontrol edilmesi gereklidir.
Kedilerde Pnömoni Nedir?
Kedilerde pnömoni hastalığı, akciğer iltihaplanması olarak bilinir. Kedilerin akciğerleri, yalnızca kapmış oldukları bir enfeksiyon sonucunda iltihaplanabilir. Bundan dolayı da pnömoni hastalığı olan kedilerin tedavisininin aksatılmaması gereklidir. Akciğer iltihabı olan kedilerde nefes problemi sıklıkla görülür. Bu belirtinin yanında kedilerin oturuşları değişir. Kediler bunu esas olarak daha kolay bir şekilde nefes alabilmek için yapar çünkü kapmış oldukları iltihap canlarını yakarak nefes almalarına izin vermez. Kedilerinin duruşlarında farklılık olduğunu gören sahiplerinin bu duruma da dikkat etmeleri önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır?