KediBilgi.com

Kedilerde Sıcak Çarpması: Yaz Ayında Kedi Bakımı

Kedilerde sıcak çarpması özellikle sıcak yaz günlerinde sahiplerinin sorumluluğundadır. Sıcak ve klimasız bir evde yaşayan kediler sıcaktan oldukça rahatsız olabilirler. Kediler uzun tüyleri sayesinde soğuk iklimlere karşı dayanıklılık gösterebilirler. Fakat uzun tüylü kedilerin yaz aylarında sıkıntı yaşaması da sık görülen bir durumdur. Kedileri serinletmek için onlara soğuk ve rahat edebilecekleri bir ortam sunabilmek gereklidir. Kedileri serinletmek onların insanlar gibi terleme özelliğine sahip olmadıkları için de çok önemlidir. Kedilerin nefes alışverişleri ve buldukları ortamın serinliği dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kedim sıcaktan bunaldı, diyorsanız kedinizi serinletmenin yolları vardır. Kedilerin güneşi çok sevdiği bir gerçek olsa da cildinde güneş yanığı olacak kadar uzun süre güneş altında kaldıklarını fark edemeyebilirler.

Kedilerde Sıcak Çarpması: Kediler Sıcaktan Etkilenir

Kedinizi sıcaktan korumak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

  1. Kedinizin su kaybı yaşamasını engellemelisiniz. Kedinizin yeterince su içememesi ve su kaybı sebebiyle dehidrasyon yaşaması, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle her zaman taze sularının bulunması önemlidir. Ayrıca yaş mama tüketmeleri, kuru mamalarına su eklenmesi ve birkaç buzla sularının serinletilmesi sağlanabilir. Kedi sahiplenme düşünüyorsanız bu durumu atlamamalısınız. Çoğu kedi akan, taze su içmekten çok hoşlanır. Kedinizin su içmesini sağlamak için otomatik su kaplarından edinebilirsiniz.
  • Kedilerin kulakları ve yüz kısımları güneş yanıklarına karşı en hassas oldukları bölgelerdir. Güneşte uzun süre zaman geçiren kediler güneşten olumsuz yönde etkilenebilir. Bu nedenle kulaklarına ve yüzlerine yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülebilir.
  • Kedinizin gölgede ve serin ortamlarda olduğundan emin olmalısınız. Arada bir patilerini ıslatmak, serin alanlarda durmalarını sağlamak ve boyun kısımlarına soğuk kompres uygulamak güneş çarpması yaşamalarını önleyebilir.
  • Aşırı sıcak havalarda kedilerin çok hareket etmemesi iyidir. Kedinizin sıcak havalarda oynayıp enerjisini yitirmesini istemiyorsanız oyun saatlerini akşam serinliğine çekmelisiniz. Günün en sıcak saatlerinde dinlenmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Kedilerde Sıcak Çarpması Belirtileri

Sıcak ve nemli havalar tüm kedileri olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle bazı kediler daha ciddi sorunlar yaşayabilirler. Obez kediler, burunları basık olan kediler, nörolojik sorunları olan kediler, yaşlı kediler, uzun tüylü kediler, aşırı hareketli olan kediler ve kardiyovasküler rahatsızlıkları olan kediler sıcak havadan daha kötü etkilenecektir. Genellikle sokak kedileri güneş çarpmasına daha kolay yakalanmaktadır. Fakat ev içerisinde yaşayan kedilerin de sıcak çarpması yaşadığı bilinmektedir. Balkonda kalan, yüksek sıcaklığa maruz kalan ya da bahçede vakit geçiren kedilerde güneşten olumsuz etkilenebilir. Kediler sıcak çarpması yaşadıklarında huysuz davranışlar gösterebilirler. Sık sık nefes alıp verdiklerini görebilirsiniz. Eğer semptomlar ağırlaşmaya başlarsa kusma, uyuşukluk, kalp atışlarında hızlanma, sersemlik, nefes almakta zorluk ve ağızda kırmızılık gibi rahatsızlıklar görülebilir. Kısa sürede bir tıbbi yardım alınmaması iç organların zarar görmesine neden olabilir.

Kedinizi Serinletmek İçin İpuçları

  • Kediler küvet ve fayans üzerinde uzanmaktan hoşlanırlar. Bu nedenle banyo içerisine girmesine izin verebilirsiiz.
  • Araba yolculuğunuz sırasında yanınızda soğuk su dolu bir sprey şişe bulundurmalısınız. Böylece tüylerini ıslatarak serinlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Kediniz ıslanmaktan haz etmiyorsa ıslak mendil kullanabilirsiniz. Islak mendil ile bacaklarını, koltuk altlarını, çene altını ve karnını silrek vücut ısısını düşürebilirsiniz.
  • Kedinizin serinlemesi için ona buzlu bir dondurma alabilirsiniz. Böylece hem serinleyip hem de sağlıklı beslenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Öğle saatlerinde güneşliklerin kapalı olduğundan emin olmalısınız.
  • Evinizde vantilatör ya da klima olması iyi olacaktır. Bu şekilde ev içerisinde sıcak hava dolaşımı olacaktır ve kediniz rahat edecektir.
  • Kedinizin suyunu güneş görmeyen alanlara yerleştirmelisiniz. Böylece buharlaşmasını ya da sıcak olmasını engellersiniz.
  • Kedinizin dinlenebileceği kuytu ve karanlık alanlar oluşturmalısınız. Kediniz bu alanlarda rahatça uyuyup dinlenecektir.
Exit mobile version