Kedilerde Yüksek Sesli Miyavlama Nedenleri
Kedilerde yüksek sesle miyavlama davranışı, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yavru kedi sahiplenme ile kedinizin yüksek sesli miyavlamalarını da göze almalısınız. Yavru kediler sahiplerinden birçok istekte bulunabilir. Aç ya da susuz kalması, oyun istemesi ya da canının sıkılması miyavlamasına neden olabilir. Yavru kedi sahiplenme fikrinizle birlikte onları annelerinden ayırmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Sütten kesilmeyen yavru kediler, annelerini aradıkları için de sık sık miyavlayabilir. Kedilerin miyavlaması birbirleri ve sahipleri ile olan iletişimleri için de gereklidir. Bu miyavlamalarının önüne geçmek için yavru kedi sahiplenme ve eve getirme sürecinizde onunla iletişim kurmalı ve hoşlanmadığı davranışlardan kaçınmalısınız. Kedilerin miyavlama nedenleri karakterlerine göre de değişebilir. Siyam kedileri, konuşkan bir kedi ırkı olarak bilinir. Aşırı miyavlama sesini sevmeyen kişilerin Siyam kedisi sahiplenmesi yanlıştır. Kedim sürekli miyavlıyor, kediler neden sürekli miyavlar?
Kediler Neden Yüksek Sesle Miyavlar?
Yüksek sesle miyavlamasının birçok nedeni olabilir. Kediler sadece sahibinin dikkatini çekmek için bile miyavlayabildiği gibi bir hastalık nedeniyle ya da ağrı çektiği için de miyavlayabilir. Böyle bir durumda veteriner hekiminize danışmanız doğru olacaktır. Kediler aç ve susuz olduğunda da yüksek sesle miyavlayabilir. Kediler, aşırı ses çıkarmalarına sebep olan böbrek hastalığına ve hipertiroidizme yakalanır. Kediler yalnızlıktan hoşlanmaz. Onunla oyunlar oynamanız, konuşmanız ve onu beslemeniz için miyavlayabilir. Miyavlamayı durdurmak istiyorsanız, bu davranış sırasında tepkisiz kalmalısınız. Sadece miyavlamayı bitirdiği zaman onunla ilgilenmelisiniz. Kediniz sadece selam vermek için miyavlayabilir. Birçok kedi, sahibi eve gelince miyavlar. Bu durum kedinizin sizi gördüğünde sevinmesi ile ilgilidir.
Kedilerin Stres Nedeniyle Miyavlaması
Kedinizin yüksek sesle miyavlamaması için stresli ortamlardan uzak durması gerekir. Stres altında olan kediler daha fazla miyavlar. Yeni çocuk, yeni evcil hayvan, ev değiştirme, taşınma, hastalıklar ya da yaşlılık kedinizin daha konuşkan bir hale sokabilir. Kedinizin neden strese girdiğini öğrenmelisiniz. Bu süreçte daha dikkatli olmalı, sabır göstermeli ve sakinleşmesi için zaman vermelisiniz. İnsanlar gibi kedilerde yaşlandıkça bilişsel gerileme yaşayabilir. Bu durum daha sık miyavlamalarına neden olur. Kafalarının karışması muhtemeldir ve bu durumda bir nedene ihtiyaç duymadan miyavlarlar. Veteriner hekiminiz bu sorunları hafifletmek için ilaç önerisinde bulunabilir. Kediler üremek istediklerinde de yüksek sesle miyavlayabilir. Bu davranış tamamen çiftleşme isteği ile alakalıdır.
Kedilerin Yüksek Sesle Miyavlamasını Önlemek
Yüksek sesli miyavlayan kedinizi durdurmak için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz. Öncelikle kedinizin miyavlamasına neden olan bir hastalık olup olmadığından emin olmalısınız. Kedinizin hastalık belirtisi olabilecek davranışlarını göz önünde bulundurmalısınız. Eğer miyavlaması hastalık nedeniyle değilse işiniz çok daha kolaydır. Miyavlayan kediler aç olabilir ya da oyun oynamak için ilgi çekmek isterler. Tuvalet kabına ulaşamayan, su kabı boş olan ya da odaya kapatılan kedilerde de yüksek sesle miyavlama görülebilir. Kedilerin miyavladığı için cezalandırılması doğru değildir. Kedinize vurmak ya da bağırmak sadece o an için kedinizin susmasına neden olur. Uzun vadede size güvenmemesine ve sizden korkmasına sebep olduğu gibi daha yüksek sesle miyavladığını da görebilirsiniz.
Kedilerin Gece Miyavlamasını Önlemek
Kedilerin yüksek sesle miyavlamasını basit şekilde kontrol altına alabilirsiniz. Kediler doğal ortamlarında olduğu gibi geceleri uyumayıp daha aktif oluyorsa;
- Kedinize rahat ve sıcak bir yatak sağlayabilirsiniz.
- Gece olduğunda, kedinizin oyun oynamasını engellemek için yatak odanızın kapısını kapatabilirsiniz.
- Gün içinde fazla uyumasına izin vermeyerek gece miyavlamasının önüne geçebilirsiniz. Gündüzleri daha fazla aktivite yapmasını ve aktif olmasını sağlamalısınız. Böylece akşamları yorgun olur ve deliksiz bir uyku çekebilir.
- Kedinizin vakit geçireceği bir tırmanma tahtası edinebilirsiniz.
- Enerjilerini atabilmesi için alternatif oyuncaklarla oynamasını sağlayabilirsiniz. Oyuncaklarını gruplara ayırarak her gün farklı oyuncakla oynamasına izin verebilirsiniz. Böylece oyuncağından sıkılmaz ve daha keyifli oyunlar oynar.