Kedilerin bıyıklarının işlevi, çevrelerinde yaşanan her şeyi hissetmelerini sağlamalarıdır. Kedilerin bıyıkları kendilerinde gözleri ve kulaklarından sonra 3. Duyu organı işlevini görür. Kediler kendilerine gelebilecek tehlikeleri, kulak ve gözlerinde olduğu gibi bıyıklarında bulunan sinirler sayesinde de hissedebilirler.
Kedilerin Bıyıkları Neden Uzundur?
Kedilerin bıyıklarının uzun olması, denge kurmalarını sağlayabilmeleri içindir. Kedilerin bıyıkları büyüklükleri ile doğru orantılı olacak şekilde uzar. Kediler ne kadar büyük ve şişmansa bıyıkları da ayakta durabilmeleri, dengelerini koruyabilmeleri ve nereden geçip geçemeyeceklerini kestirebilmeleri için orantılı şekilde uzun olacaktır.
Kedilerin Bıyıkları Tekrar Uzar Mı?
Kedilerin bıyıklarının yeniden uzaması mümkündür. Kedilerin bıyıklarının bazı dönemlerde döküldüğü sahipleri tarafından fark edilir. Doğal döngü içinde kedilerin bıyıkları uzayacak veya yeniden çıkacaktır. Bunun yanında, kedilerin bıyıklarının yanlışlıkla kesilmeleri durumunda da yeniden uzadığı görülecektir. Ancak mümkün olduğunca kedilerin bıyıklarının kesilmemesi önemlidir.
Kedinin Bıyıkları Neden Aşağı Doğru Durur?
Kedilerin bıyıklarının aşağıya bakması, o an sakin oldukları anlamını taşır. Çevrelerinde duydukları veya hissetikleri herhangi bir şey olmaması, kedilerin sakin olmasına yardımcı olacaktır. Bu sakinlik sürdüğü sürece, kedilerin bıyıkları da aşağıya doğru bakacaktır.
Kedimin Bıyıkları Yanarsa Ne Olur?
Kedilerin bıyıklarının yanması, bir süre ayakta durma ve dengelerini sağlamakta zorlanmaları anlamına gelir. Kedilerin bıyıklarının ne kadar yandığına da bağlı olan bu durumun yaşanmasında, kedilerin bıyıkları kendiliğinden uzamaya devam edecektir. Bunun için sadece bıyıklarının bir kısmı yanmış olan kediler için çok endişelenmeye gerek yoktur. Bıyıkların kökten yanması bazı sağlık sorunlarının habercisi gibi görünse de, kısa süre içinde yeniden bıyıklar çıkacaktır.
Kedilerin Kirpikleri Ne İşe Yarar?
Kedilerde kirpiklerin olması, gözlerine gelebilecek zararlardan canlıları koruma işlevindedir. Hem kedilerde hem de diğer hayvanlarda kirpikler, gözlerine doğru diğer canlıların bir hamle yaptıklarında veya gözlerine girecek yabancı cisimler olduğunda bunları önceden hissetmelerini sağlar. Özellikle sokakta yaşayan canlılar için kirpiklerin olması önemlidir.
Kedi Kuyruğu Ne İşe Yarar?
Kedilerin kuyruklarının işlevleri, dengelerini sağlayabilmeleri ve dört patileri üzerinde yürüyebilmelerini sağlamaktır. Kedilerin kuyrukları, omurgalarının devamı olan kemiklerden oluşur. Bundan dolayı da kedilerin kuyruklarının sonrada kesilmesi veya doğuştan olmaması, kedilerin dengelerini rahat bir şekilde kuramamalarına, dolayısıyla da yürüyememelerine neden olacaktır.
Kedinin Kaç Tane Bıyığı Var?
Kedilerin bıyık sayıları, dışarıdan bakıldığı zaman 6 veya 12 olarak görülür. Küçük yaşta olan kedilerde daha az bıyık olduğu görülebilir. Ancak kedilerin bıyıkları sadece dışarıdan görüldüğü gibi yüzlerinde değildir. Kedilerin gözlerindeki kirpikler, ayaklarında hatta kuyruklarında olan ince uzun kıllar da bıyık olarak kabul edilir. Kediler, vücutlarının daha pek çok yerinde olan bıyıkları sayesinde çevrelerinden kendilerine gelebilecek olan tehlikeleri daha kolay hissedebilirler.
Kediler İnsanlara Göre Nasıl İşitir?
Kedilerin duyma oranları, insanlarınkinden çok daha fazladır. Kediler insanların duyamadıkları pek çok yüksek ve alçak frekanstaki sesleri duyabilirler. Duymalarına ek olarak bıyıkları ve vücutlarının çeşitli yerlerinde olan tüyleri sayesinde de çok daha kolay bir şekilde hissedebilirler.
Kediler Uyurken Ses Duyar Mı?
Kedilerin uyurken ses duymaları, uyanık oldukları zamanlarda duydukları gibi işler. Kediler, insanlar gibi derin bir uykuda olmazlar. Bunun için de uyurken de çevrelerinde olan ve ses çıkaran her olayı duyabilirler. Ancak duydukları her ses tepki vermez ve uykuları bölmeye değer bulmadıkları hiçbir ses için uyanmazlar.
Bir Kedi Ne Kadar Yaşar?
Kedilerin ömrü, 12 ile 18 yıl arasında değişiklik gösterir. Ev kedilerinin ömrü, sokak kedilerine göre çok daha uzun olur. Ancak kedilerin ömürleri, biraz da cinslerine bağlıdır. Bazı cins kediler, 15 yıl kadar süre yaşayabilirler. Bakımları ne kadar iyi yapılırsa kediler o kadar uzun süre yaşayacaklardır.
Kedi Yıkanır Mı?
Kedilerin yıkanması, zorunlu kalınmadığı sürece uygun ve doğru görülen bir yöntem değildir. Kediler, kendi kendilerini yalayarak temizleyen canlılardır. Bunun için de kedilerin yıkanması, temizlik algılarının değişmesine ve zamanla kendilerini yalamamalarına yani temizlememelerine neden olan bir durumdur. Kedilerin kendilerini temizlememeleri, derilerinin parazitlenmesine ve bu parazitler dolayısıyla da hastalanmalarına neden olacaktır. Bunun için kedilerin tüylerine çıkmayan yabancı ve yapışkan maddeler bulaşmadığı sürece kedilerin ıslak mendil veya nemli bir bezle silinmeleri yeterli olacaktır.
Kedi Tıraş Olur Mu?
Kedilerin tıraş edilmesi, sahipleri tarafından uygun görüldüğü sürece uygundur. Bazı kedi türlerinin tıraş edilmesi ve tüylerinin kesilmesi, hayvanların psikolojilerinin bozulmasına neden olabilir. Bundan dolayı tıraşa pek uygun olmadıkları söylenebilir. Ancak pek çok kedi bur durum içine girmez. Bunun için de yaz aylarında tıraş edilmelerinde herhangi bir sorun yoktur. Kış aylarının tıraş için tercih edilmemesi, kedilerin üşüyerek hasta olmalarının engellenmesidir.
Kedi Burnu Ne İşe Yarar?
Kedilerin burunlarının işlevi, tüm canlılarda olduğu gibi kedilerin koku alabilmeleridir. Ancak kedilerin burunları, dünyadaki tüm canlılardan daha iyi koku alma özelliğine sahiptir. Hatta bilimsel olarak yapılan araştırmalar doğrultusunda, kedilerin köpeklerden çok daha iyi koku alabildikleri kanıtlanmıştır. Kedilerin burunlarının temel işlevleri koku almasıdır. Ancak koku alma ile beraber kendilerine yaklaşan tehlikeleri hissetmelerinde bıyık ve diğer organlarına da yardımcı olduğu bilinir.
Kedilerde Bıyık Stresi Nedir?
Bıyık stresi hastalığı, kedilerde görülen ve kendilerine mama verilen kapların küçük olmasından dolayı yemek yerken bıyıklarının kaplara çarpması dolayısıyla yaşanan bir hastalıktır. Kedilerin bıyıkları, sensöz görevi görmesinden dolayı canlılar için çok önemlidir. Ancak bıyık köklerinin sürekli bir yere vurması veya sürtülmesi, kedilerin acı çekmesine ve acıyı yemekten çektikleri düşüncesiyle mama yememelerine neden olabilir. Mama yemeyen kedilerin kap boyutlarının da kontrol edilmesi önemli olduğu gibi bıyık sağlıklarını korumaya da dikkat edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Sarılık Neden Olur?