Yavru kedilerin beslenme düzenleri ve tükettikleri besinler büyük öneme sahiptir. Gelişme ve büyüme aşamasında olan kedilerin sağlıklı şekilde gelişimlerini tamamlamaları için uygun mamayı tüketmesi gereklidir. Kediler yavruluk döneminde bağışıklık sistemlerinin güçsüz olması nedeniyle çeşitli hastalıklara daha açık olabilirler. Bu nedenle de onları pek çok hastalıktan koruyacak olan yardımcı eleman yalnızca aşılar değildir. Aynı zamanda bağışıklık sistemlerini güçlendirebilecek gıdalardır. Bu nedenle de yavru kedilerin beslenme düzenlerine dikkat etmek önemlidir. Peki, yavru kediler için beslenme nasıl olmalıdır? Yavru kedi mamaları nelerdir?
Yavru Kediler İçin Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Minik kedilerin gelişimlerinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için beslenme düzenine özen gösterilmelidir. Tüketilen besinlerin içeriğine dikkat edilmesi gereklidir. Kedilerin sağlıklı şekilde gelişim göstermesi için tükettikleri besinlerin dengeli karbonhidrat yağ ve protein içeriklerine sahip olması gereklidir. Bu sayede yavru kedilerin gelişimlerinin desteklenmesi de mümkün olabilir.
Kedinizin yavru kediler için özel olarak üretilen mamalar ile beslenmesi çoğu zaman uygundur. Ancak kimi zaman bu mamaların içeriği yüksek oranda protein ya da yüksek oranda karbonhidrat içerir. Bu durumlarda kediniz için uygun olan mamayı bulmak için içeriklerin neler olduğunu dikkatli şekilde incelemeniz gerekir.
Yeni Doğan Kedilerin Beslenmesi
Yeni doğan yavru kedinizin bir ay boyunca anne sütü ile beslenmesi gereklidir. Bu sayede bağışıklık sistemi gelişir, çeşitli hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelir. Bu süreçte çoğu zaman yaş mama ya da gıda takviyelerine ihtiyaç duyulmaz. Yavru kediler bir aylık olana kadar annelerinden ayrılmamalıdır ve beslenmeleri anne sütü ile sağlanmalıdır.
Bazı durumlarda anneler çok sayıda yavru doğurduğunda süt yeterli gelmez. Ya da kedilerin annelerinden erken dönemde ayrılması gerekir. Bu tür sorunlar mevcut olduğunda yavru kedinizin eksiksiz şekilde beslenmesi için veteriner desteği almanız gereklidir. Veterinerler kimi zaman anne sütü yerine geçen sütler tavsiye eder. Kedinizin sağlıklı beslenmesi için farklı süt tozlarını almanız gerekmektedir. Bu sayede anne sütü içeriğine sahip olan besinler, kedinizin annesinden alamadığı sütün yerini doldurur.
Yavru Kedinizin İlk Dönemleri
Kedinizin bir aylıktan dört aylığa gelene kadarki dönemini mümkün olduğunca düzenli beslenme ile geçirmesine dikkat etmeniz gereklidir. Bu dönemde anne sütü tüketimi tamamen biten kedilerin yaş mama tüketmesi, kuru mamaların ise ıslatılarak ya da püre halindeki mamalar şeklinde verilmesi gereklidir. Kedinizin sütten katı gıdaya geçişini kolaylaştırmak için püre halindeki mamaları tercih etmeniz ve yaş mamaları da vermeniz önemlidir.
Yavru kedinizin bu sırada katı gıdaya geçişini kolaylaştırırken su tüketiminin azalmamasına da dikkat etmeniz gereklidir. Kediniz sütü bırakıp katı gıdaya geçtikçe kabızlık gösterebilir. Bu durumda sık sık su içmesine ve kabızlığa iyi gelecek besinler tüketmesine dikkat ederek onun olası rahatsızlıklardan uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Yavru Kedi Mamaları Nelerdir?
Kedinizin zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlayacak, kilo yönetimini kolaylaştıracak, sindirim sistemini düzenleyecek ve dengeleyecek, tüy dökülmesini önleyecektir. Ayrıca sağlıklı tüy görünümüne katkı sağlayacak mamaları tüketmesi önemlidir. Yavru kedi maması tercih edecek olanlar karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin dengeli olduğu mamaları tercih etmelidir.
Yavru kedi mamalarında protein oranının %30’un altında olmamasına dikkat edin. Yağ oranının %20’nin altında olmamasına özen gösterin. Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitlerinin mamanın içeriğinde yer almasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca mamanın vitamin ve mineral içeriği bakımından mamanın zengin olmasına ve taurin içerikli mamaların tercih edilmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu sayede kedinizin yeterli ve dengeli şekilde beslenmesi mümkün hale gelir. Yavru dostunuz gelişimini sağlıklı şekilde gerçekleşir.