KediBilgi.com

Yaz Aylarında Kedi Bakımı: Kediler Nasıl Serinler

Yaz aylarında kedi bakımı nasıl olur? Her hayvan için kış ayları ne kadar zor ise yaz ayları da bir o kadar zorlu geçmektedir. Yaz aylarının sıcağında kedileri serinletmek de sahiplerinin sorumluluğundadır. Klimasız ve oldukça sıcak bir evde yaşayan kediniz sıcaktan oldukça rahatsız olur.

Kediler uzun tüyleri sayesinde çok soğuk iklimlere karşı evrilmiştir ve soğuk hava şartlarına dayanaklı hale gelmiştir. Bu tip kedilerin en belirgin özellikle uzun ve yoğun tüy yapılarıdır. Uzun tüy yapısına sahip kedilerin yaz aylarında sıkıntı yaşaması oldukça muhtemeldir. Kedinize soğuk ve rahat edeceği bir ortam sunamıyorsanız atılması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Kediler insanlar gibi terleme özelliğine sahip değildir. Bu yüzden nefes alışverişleri ve bulundukları serin ortam onlar için oldukça önemlidir.

Yaz Aylarında Kedi Bakımı: Kediniz İçin Serin Ortam

  • Su tazeliğini özellikle yaz aylarında kolayca yitirebilmektedir. Havanın sıcaklığı sebebiyle su kabının içerisinde ki suyun buharlaşması ve tükenmesi mümkündür. Evin belli noktalarına su kapları yerleştirmeniz kedinizin taze ve bol su içmesini sağlayacaktır. Kediniz su içme konusunda tembellik yapsa da onu teşvik etmeniz önemlidir. Güneş görmeyen yerlere yerleştirdiğiniz su kapları kedinizin sağlığı için gereklidir.
  • Kediniz için ev içerisinde klima ya da vantilatör olması işinizi kolaylaştıracaktır. Kedinizin en azından gündüz sıcağından korunması ve evin içerisinde sıcak hava dolaşımının olması kediniz için faydalıdır.
  • Özellikle öğle saatlerinde güneşliklerin kapanması gereklidir. Bu sayede odanın aşırı ısınmasını kediniz için engelleyebilirsiniz.
  • Kedileri serinletmek adına kuytu ve karanlık alanlar oluşturur. Rahatça uyuyup dinlenebilecekleri ve güneş almayan evin en serin alanını kediniz için ayırabilirsiniz.
  • Ev yapımı bir buz torbası kedileri serinletmek için yeterli olur. Havluya sarılmış bir buz torbası sıcaktan bunalan kediniz için bir rahatlama aracı olacaktır. Yine de buz torbası ile kedinizi yalnız bırakmamanız önemlidir. Çünkü içerisinde ki kimyasal maddeler patlaması sonucu kedinize zarar verebilir.
  • Kedileri serinletmek için buzlu dondurma iyi bir seçenek olabilir. Bu şekilde kediniz hem serinleyecek hem de sağlıklı beslenecektir. Yedireceğiniz dondurmayı evde kendiniz hazırlamalısınız.
  • Kediniz ıslanmaktan hoşlanmıyorsa serinletmek amacıyla ıslak mendiller kullanabilirsiniz. Kedinizin bacaklarını, karnını, koltuk altlarını ve çene altını ıslak mendil ile sildiğinizde vücut sıcaklığı düşecektir.
  • Kediler küvette ya da fayansta uzanmaktan hoşlandıkları için banyoya girmelerine izin vermelisiniz.
  • Araba yolcuklarında yanınızda soğuk su dolu bir şişe sprey bulundurabilirsiniz. Bu sayede kediniz sıcaktan etkilendiğinde tüylerini ıslatarak serinlemesini sağlayabilirsiniz.

Yaz Aylarında Kedi Bakımında Yapmamanız Gerekenler

Özellikle yaz aylarında kedileri serinletmek amacıyla tüylerinin tıraş edilmesi yaygın bir yöntemdir. Fakat kedinizin tüylerini tıraş etmek güneş ışığının direkt cilde temas etmesi anlamına gelmektedir. Kedilerin kürkleri onları güneş teması sebepli yanıklardan korumaktadır. Bu yüzden tıraş edilmeleri faydadan çok zarar sağlayacaktır. Ayrıca açık renkli kedilerin kulak ve burun uçlarının cilt kanserine yatkın olduğu bilinmektedir. Bu sebeple özellikle açık renkli kedilerin direkt güneş altında kalmaması ve güneş kremi kullanmaları sağlıklı olacaktır.

Kısa süre için dahi olsa kedinizi araba içerisinde yalnız bırakmak oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Arabanın içerisi her zaman dışarıdan daha sıcak ve boğucu olacaktır. Pencereyi bir iki parmak aralık bırakmak kedinizi serinletmeye yetmeyecektir.

Gölge bir alan bulmuş olsanız dahi kedinizi dışarıya bağlamak mantıklı bir hareket değildir. Siz farkında değilken güneş yön değiştirip kedinizi rahatsız edebilir. Kedinizin dışarıda kalmasını istiyorsanız sizde ona eşlik etmeli ve sürekli kontrol etmelisiniz.

Kedinizde Sıcaklık Çarpması Uyarı Belirtileri

Yaz aylarında kedinizde sıcak çarpması sık görülen bir durumdur. Özellikle kedileri serinletmek için gerekli uygulamalar yeterli gelmediyse sıcak çarpmaları yaşanabilir. Kedinizde gördüğünüz ani rahatsızlıklar karşısında vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmalısınız. Aşağıda ki belirtilere rastladığınızda kısa sürede destek almayı aksatmayın;

  • Kalp atışının hızlanması
  • Yorgun ve baygın gözler
  • Çukurlaşmış gözler
  • Acılı miyavlama
  • İdrar miktarının azalması
  • Hızlı ve aralıksız nefes alıp vermesi
  • Sıkıp bırakıldığında derisinin dik ve canlı durmaması
Exit mobile version