Kedilerde kabız olması halinde yapılması gereken hususlar vardır. Kedilerin kabız olmasına neden olan birçok durum söz konusudur. Kedilerin kabız olmasına neden olan sebeplerin öncelikle araştırılması gereklidir. Öncelikle kedinizin kabız olup olmadığını belirleyin. Birkaç gün kedinizi gözlemleyiniz. Kediler kabız olması durumu varsa veterinere mutlaka götürünüz. Veteriner hekim kabızlığın nedenini belirleyerek gerekli tedaviyi uygular. Kedinizin kabız olduğunu hissediyorsanız geciktirmeden veterinere götürmelisiniz. Veteriner hekimin uyguladığı tedavi ile kabızlık problemi çözülür. Eğer kedinizde kabızlık problemi alerjik bir durumla ilgiliyse kedinize verdiğiniz mama incelenmelidir. Kedinize alerjik yapan bir madde verilen mama içerisinde yer alıyorsa farklı bir mama denemelisiniz. Obezite gibi sorunlardan dolayı kabızlık durumu yaşanıyorsa kedinize egzersiz yaptırmalısınız ve hareketli bir yaşamı olmalıdır. En önemli nokta ise kediye verilen su tüketimi artmalıdır. Kabız olan kedinin sütten uzak durması gereklidir. Süt yerine su tüketimi daha çok ön plana çıkmalıdır.
Kedilerde Kabızlığın Nedeni Nedir?
Kedilerde kabızlığın nedeni birçok durumdan oluşur. Kabızlık için tek bir sebep ele alınmaz. Kedilerin kabız olmasında çok fazla sebep ortaya çıkabilir. Kedilerin kabızlık durumu yaşamasının nedeni:
- Kedilerde böbrek rahatsızlığı olması
- Kedinin besin tüketiminde lif yiyeceklerin yer almaması
- Besin tüketiminde gereğinden fazla lif tüketimi
- Kedinin hareketsiz bir yaşamı olması ve egzersiz yapmaması
- Yeteri kadar su tüketmemesi ve hiç su tüketmemesi
- Aşırı tüy yutma durumunun olması
- Tuvaletinde yer alan kumun kirli olması
- Depresyon gibi psikolojik sorunlar yaşaması
- Mide ve bağırsak tıkanma olması
- Travma yaşaması
- Kedinin tükettiği besinlerde alerjik durum olması
- Kedilerin kullandığı ilaçların yan etki yapması
Bahsedilen bu nedenlerden dolayı kedilerde kabızlık problemi yaşanır. Kabızlığa neden olan bu hususlar veteriner hekim tarafından ele alınır. Her neden detaylı şekilde incelenerek kedinin kabız olmasına sebep olan husus bulunur. Genel olarak kedinin kabız olmasına neden olan nokta hareketsiz yaşam ve az su tüketimidir.
Kedilerde Kabızlık Belirtisi Nedir?
Kedilerde kabızlık belirtisi ile kediye kabızlık teşhisi konulur. Kedinin kabız olup olmadığını anlamak için gösterdiği davranışlar ile öğrenilir. Kedinin kabız olduğunda gösterdiği belirtiler:
- Kedinin kabız olması halinde tuvaletini yapmaması ve kumun etrafında gezmesi
- Kedinin tuvaletini yapmak için zorlanması
- Küçük boyutta ve sert dışkı olması
- Tuvaletini dışında dışkı yapması
- Kusma ve mide bulantısı
- İştahsızlık isteği
- Karnın şiş olması
- Karın ağrısı olması
- Kilo kaybının olması
- Depresyon ve sinirlilik
- Kedinin dışkı yaparken ağlaması
Tüm bu belirtiler kedilerde kabızlık problemini gösterir. Kabız olan kedi dışkısını yaparken zorlanır ve ağlar. Aynı zamanda tuvaletini yapamadığı için iştahsız olur ve karnı şişer. Bu tür belirtiler ile kediye kabızlık teşhisi konulur. Kabızlık belirtisinde en çok yaşanan durum sert, kuru ve küçük dışkı aynı zamanda karın ağrısı öne çıkar.
Kediler Kabız Olursa Ne Kadar Sürer?
Kedilerde kabızlığın süresi değişiklik gösterir. Kediler genellikle her gün düzenli olarak tuvalete gider. Kedinin kabız olup olmadığını anlamak için üzerinden biraz daha süre geçmesi gereklidir. Kediler tuvaletini bazı günler yapmaz. Bu onlar için normal durumdur. 24 saat ile 36 saat arasında tuvaletlerini yaparlar. Kedinizin kabız olabilmesi için üzerinden 48 saat veya 72 saat süre geçmesi gereklidir. Kediniz 2 ve 5 gün süreyle tuvaletini yapmıyorsa kabız olduğu anlamına gelir. Kabız olan kediler uzun süre günlerde tuvaletini yapmazlar. Genellikle kedinin kabız olması için en fazla 5 gün süre geçmesi gereklidir. 2 gün geçmesi halinde kedinizi veterinere götürmelisiniz. Kediniz kabızlık durumu yaşıyorsa vakit kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.
Kedilerde Kabızlık Tedavisi Nasıldır?
Kedilerde kabızlık tedavisi için öncelikle veteriner hekimin kediyi muayene etmesi gereklidir. Kedinizde kabızlık belirtileri yaşanıyorsa birkaç gün de aynı durum devam ediyorsa veterinere gitmelisiniz. Kedinizin neden kabızlık durumu yaşanıyorsa tedavi de farklı şekillenir. Kabızlığın neden yaşandığı ve sebebi belirlenir. Sebep belirlendikten sonra gerekli tedavi uygulanır. Öncelikle veteriner kedinizi muayene eder ve şikayetleri dinler. Kediniz için gerekli tetkik ve muayeneleri yapılır. Kabızlığın nedeni belirlendikten sonra tedavi uygulanır. Hafif bir kabızlık problemi varsa kediye sıvı takviyesi verilir. Orta dereceli kabızlık durumunda dışkı yumuşatıcı ilaçlar verilir. İlaçlar ile kabızlık problemi kolay şekilde çözülür. Kedinin tuvaletini kolay yapması için ilaçlar bir gün sonrasında etki göstermeye başlar.
Kedilerde Kabızlık Problemi Nasıl Önlenir?
Kedilerde kabızlık problemini önlemek için kedi sahibi olan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Kedilerde kabızlığı önlemek için yapılması gerekenler:
- Kedinizin gün içerisinde yeterli kadar su tüketmesini sağlayın.
- Kabızlık problemini önlemek için kedinize yaş mama veriniz.
- Kedinin aşırı kiloda olmaması gereklidir. Kiloları varsa egzersiz yapmasını sağlayın.
- Kedinizin hareketli bir yaşamı olmalıdır. Hareketli yaşam ortamı oluşturunuz.
- Kedinizin beslenmesine birkaç damla zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
- Kedinize masaj yapınız. Yapılan masaj kedinizi rahatlatır.
Bu adımları uygulayarak kedilerde kabızlık problemi yaşamasını önleyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak şu tüketimi ve yaş mama kullanımı kedinizin kabız olmasını engeller.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Tüy Dökme Mevsimi Hangisidir?