Kedilerde böbrek taşı oluşumundan muzdarip olurlar. Kedilerde oluşan böbrek taşları iltihaplanma veya hastalığın sonucu olarak ortaya çıkarlar. Böbrek taşları kedilerde küçük, birkaç milimetre ve daha büyük çapta büyüyebilir. Taşlar mesanenin duvarlarına sürtünerek iltihaplanma ve ağrıya neden olur. Erkek ve evcil kedilerde daha sık görülür. Böbrek taşları kedilerin idrar yolunu tıkayarak idrar yapmasını zorlaştırır. yavrunun tuvalete çıkma sıklığı azalır.
Kedilerde Böbrek Taşı: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Böbreklerin görevi kanın süzülmesinden, mineral tuzlar, üre ve toksinler gibi atıkların uzaklaştırılmasını sağlar. Süzülmüş atıkların su ile idrar şeklinde vücutran uzaklaşmasını sağlar. Bu işlemi normalde böbreklerin yapması gerekiyor. Böbreklerde kalarak kristaller, böbrek taşları oluşturur. Zamanla kristaller nefrolit olarak bilinen taşlar oluşturarak ve nefrolitiazis olarak bilinen bir duruma neden olur.
Kedilerde sık görülen böbrek taşı kalsiyum oksalat. Böbrek taşlarının sıklıkla yüksek kan kalsiyum seviyeleri (hiperkalsemi) ile ilişkilidir. Struvit taşları adıyla bilinen magnezyum amonyum fosfat taşları, kedilerde sık görülen diğer böbrek taşıdır.
Kediler Kaç Kere Böbrek Taşı Oluşturur
Böbrek taşı olan kediler çok zor belirtiler gösterdiği için ve bazı kediler bu durumu çok iyi sakladıkları için tam olarak kaç kere oluşturduklarını belirlemek zordur. Siyam kedi ırkı diğerlerine göre daha yatkındır. Uzun tüylü kedilerde böbrek taşı oluşmasında görülür.
Kedi Mesane Taşlar Vs. Böbrek Taşları
Mesane taşları ve böbrek taşları aynı minerallerden kaynaklanır. Bu iki taş aynı anda oluşmaz. Böbreklinde taş oluşan kedilerde %15’inde mesane taşı vardır. Mesane taşları kedilerde daha çok görülür. Kedi üriner sistemde bulunan tüm taşların yüzde 90’ından fazlasını oluşturur. Belirtiler değişse de mesane taşları ve böbrek taşlarının belirtileri birbirine benzerlik gösterir. İkisinin de gösterdiği belirtileri artan idrara çıkma, sık su içme, idrarda kan ve daha az aktif olma kumunun dışında idrar yapma gibi davranış değişiklikleri gözlemlenir. Böbrek taşı sorunu yaşayan kediler net bir belirti göstermez. Belirtileri varsa, böbrek taşları sıklıkla sırt bölgesinde ağrıya sebep olur. Kedinin sırtını kamburlaştırmasına, karnını sıkıştırmasına rastlarsınız.
Kedilerde Böbrek Taşı Belirtileri
Küçük boyuttaki taşlar belirti göstermez. Sadece tıbbi sorun için yapılan tanı testi sırasında yapılır. Böbrek taşları bir kez büyüdüğünde belirtileri göstermeye başlayacaktır.
- Kusma,
- İştahta azalma,
- Kanlı idrar,
- Ağrılı idrara çıkması,
- Karın ağrısı,
- İdrar yolu iltihaplanması,
- Sık idrara çıkma isteği,
- Dehidrasyon,
- Kötü beslenme,
- Saklanma, daha az oyun isteği davranış değişikliklerini etkiler.
Kedilerde Böbrek Taşı Oluşumu
Taşların oluşmasına nende olan çok fazla mineral vardır. Her böbrek taşı türü farklı nedenlerle ilişkili. Bunlardan bazıları;
- Böbrek enfeksiyonu,
- İdrar yolu ve mesane enfeksiyonu,
- Kanda ve idrarında kalsiyum fazlalığı,
- Yüksek miktarda alkali Ph’li idrar üretilmesine neden olan takviyeler,
- Genetik yatkınlık,
- İdrar retansiyonu,
- Kullanılan ilaçların yan etkileri,
- Dehidrasyon
Kedilerde Böbrek Taşının Teşhisi
Veteriner hekim, kedinizin gösterdiği belirtileri, son zamanlarda yaşadığı herhangi bir hastalığın geçmişi, idrar yolu enfeksiyonu, beslenme düzenindeki değişiklikleri inceleyecektir. Veterineriniz fiziksel muayene yapacaktır. Akabinde tam kan sayımı, idrar tahlili ve bakteriyel idrar kültürü alarak laboratuara gönderecektir. Test soncunda idrar yollarındaki enfeksiyon, bakteriler, altta yatan hastalığın teşhisi konacaktır. Böbrek taşlarının anlamak için röntgen ve ultrason çekimi yapılır. Çekilen görüntüler taşların varlığını gösterecektir. Böbrek taşlarının boyutunu tanımlamak için ekstrakorporeal şok dalga litotripsi (ESWL) işlemi yapılır.
Kedilerde Böbrek Taşı Tedavisi
Böbrek taşı küçük boyutlarda olması idrarın çıkmasını engellemiyorsa reçeteli ilaçlar ile taşın düşürülmesi sağlanır. İdrar örneği ile bakteriyi teşhis edilecek ve enfeksiyonu azaltmak için antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Tedavi sırasında ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ilaçlarda verilebilir.
Sıvı Takviyesi
Susuz kalan kedilere damardan sıvı verilmesi için yatış işlemleri yapılması gerekiyor. Veteriner hekim, sıvıların vücuda eşit bir şekilde yayıldığına emin olmak için böbrekleri ve kalbi izlemeye alacaktır.
ESWL
Kedilerde böbrek yetmezliğini engellemek için idrar akışını sağlamak için taşların alınması gerekiyor. Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi veteriner hekim tarafından böbrek taşının çıkarılması için kullanılır. Yapılacak işlem her klinikte bulunmaz ve maliyetli bir işlemdir.
Homeopatik Tedavi
Kedilerin içtiği suyu arttırmak böbreklerdeki kristal oluşumunu önlemek ve taşların üreterden emilmesinde yardımcı olur. Bunu sağlamak için kedilere konserve mama, su içmesini arttırmak için kedi su çeşmesi dikkatini çeker. Kedinin içtiği suya düşük sodyum içerek tavuk suyu ya da ton balığı suyu güvenli, lezzetli sıvılar ekleyerek su içmelerini sağlayın.