KediBilgi.com

Kedilerde Kızgınlık: Kediler Kızgınlığa Ne Zaman Girer

Kedilerde kızgınlık döneminde farklı davranışlar ile kendilerini belli ederler. İlk defa kedi sahiplenen birçok kişi kedilerde kızgınlık dönemi hakkında yanlış bilgilere sahiptir. Kedilerde yetişkinlik ve kızgınlığa girme dişi ve erkeklerde farklı şekillerde meydana gelebilir. Bir kedinin ilk kızgınlığa girme belirtileri göstermesi 6 ila 12 aylık olduklarında ideal olarak kabul edilir. Fakat kedinin ırkına göre bu dönem 18 aya uzayabilir ya da 4 aya çekilebilir. Kedilerde kızgınlık dönemi aslında dişi kediler için daha geçerlidir. Erkek kediler yılın bazı dönemlerinde çiftleşme isteği duysa ve agresif olsalar da aslında dişi kediler üzerinden bu dönemin incelenmesi daha doğrudur. Dişi kedi kızgınlık dönemi temel anlamda dişi kedilerin çiftleşmeye hazır oldukları dönemi ifade eder. Kızgınlık dönemi çok fazla unsura bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Aşamaları

Kedilerin kızgınlık dönemi dört aşamaya ayrılmaktadır;

  • Kedilerde östrus: 1-3 gün arası sürdüğü bilinmektedir. Karakter değişimi nedeniyle, bu aşamanın fark edilmesi kolaydır. Her zamankinden daha yüksek miyavladığını görebilirsiniz. Çok sevgi dolu olurlar ve iştah kaybı yaşanabilir. Aynı zamanda flörtöz ve kıpır kıpır davranırlar. Fakat erkeklere çiftleşmek için izin vermezler.
  • Gerçek kızgınlık dönemi: Dişi kedilerin erkeği kabul ettikleri aşamadır. Birleşme gerçekleştiği taktide 4 ila 6 gün arasında sürebilir. Fakat gerçekleşmezse 10 ila 14 gün arasında devam edebilir. Davranışlarında farklılıklar belirgindir ve yüksek sesle çağrıda bulunurlar.
  • Üreme döngüsü: 1 gün sürdüğü bilinmektedir. Bu dönemde dişi erkeğe agresif davranır ve çiftleşme teklifini reddeder.
  • Anestrus ya da cinsel azalma: 2 hafta içerisinde gerçekleşen üreme döngüsünü takiben başlayan dönemdir.

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

  1. Şefkat ihtiyacı: Kediler kokularını yayabilmek ve bekledikleri ilgiyi görebilmek için daha fazla sürtünmek isterler. Ayaklarınıza ve bacaklarınıza daha fazla sürtündüğünü görebilirsiniz. Aynı şekilde kokusunu bırakmak için eşyalara daha fazla dokunduğuna da şahit olabilirsiniz.
  2. Normalden daha konuşkan: Kediler kızgınlık döneminde daha fazla ses çıkarır. Bu ses aslında bir çiftleşme çağrısı olarak bilinir.
  3. Dışarı çıkma eğilimi: Kediler kızgınlık dönemlerinde kokularını yaymak, erkek bir kedi ile karşılaşmak ve çiftleşmek amacıyla dışarı çıkmak isteyebilirler. Her meraklı kedinin dış dünya merakı ve neler olup bittiğini görme isteği bulunsa da bu dönemdeki istekleri daha agresif meydana gelir. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu biliyorsanız ve bir kedi kapısı kullanıyorsanız erkek kedileri davet etmemesi ve evden kaçmaması için kapıyı kilitlemeniz faydalı olacaktır. Kedilerin kızgınlık dönemi içerisinde kaçma eğilimleri için önlem olarak tasma kullanabilirsiniz.
  4. Değişken ruh hali: Kızgınlık dönemi yaşayan kediler normale hallerine göre daha farklı bir ruh haline bürünebilirler. Daha sinirli, agresif ya da oyuncu olabilirler. Bu sebeple yaşadıkları değişimlere ayak uydurmaya çalışmak ve kendilerine ait bir alanlarının olması önemlidir.
  5. Duruş şekli: Kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde çiftleşme pozisyonuna benzeyen bir duruş sergileyebilirler. Kalça dışarı doğru itilmiş, kuyruk dik ve kalça yukarıya doğru kalkmış şekilde durabilirler. Bu durum sık karşılaşılan kızgınlık dönemi belirtilerinden biridir.

Ayrıca Bakınız :Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için çoğu zaman zorlu bir dönem olarak kabul edilir. Bu dönemde yaşanan koku bırakma, artan miyavlama ve evden kaçma çabaları kedi sahipleri için dikkat gerektiren bir dönemin habercisidir. Kedinizin kızgınlık döneminde yapılabilecek pek fazla şey yoktur. Kedinizle daha fazla oyun oynayabilir ve sevdiği oyuncaklar ile vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Kedi otu ya da maltı gibi enerji atabileceği aktiviteleri sunabilirsiniz. Bunlar süreç içerisinde yardımcı olsa da kesin bir çözüm sağlamaz. Kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ve sokağa kaçması ya da kavga etmesi gibi durumları ortadan kaldırmak istiyorsanız kedinizi kısırlaştırmanız en mantıklı çözüm yoludur. Bunun için veteriner hekiminiz ile görüşerek doğru zamanı birlikte planlayabilirsiniz.

Exit mobile version