KediBilgi.com

Kedilerde Kuduz Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri

Kedilerde kuduz hastalığı, tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilen kuduz hastalığıdır. Bu hastalık, kuduz virüsü nedeniyle bulaşır. Isırma, yaraların yalanması ve benzeri farklı pek çok yol ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle de kedilerde görülen kuduz hastalığının tedavi edilmemesi durumu ölümcül olabilir. Kedinizin dönemine uygun şekilde her yıl, yılda bir defa kuduz aşısı olması, kuduz hastalığından korunması için uygulanabilecek en etkili yöntemdir. Bu aşı sayesinde kedilerin kuduz hastalığına yakalanması ihtimali düşecektir. Aşı tekrarlanmadığı zaman ise kedilerde kuduz hastalığı görülebilmektedir. Peki, kedilerde kuduz hastalığı nedenleri, belirtileri ve tedavileri nelerdir?

Kedilerde görülen kuduz hastalığı, öncelikli olarak davranışsal belirtiler ile kendini ortaya koyar. Bu belirtiler kedilerin farklı şekilde hareket etmesine neden olacağı için sahipleri tarafından kolayca fark edilebilir. Bulaşması için kuduz virüsüne sahip bir canlı ile temasa geçmek gerekli olduğundan, bu temas aslında oldukça önemlidir. Tedavinin uygulanması için ise erken dönemde kuduzun fark edilmesi önem taşır.

Kedi Kuduz Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde görülen kuduz hastalığının bulaşması için kuduz virüsüne sahip bir başka canlı ile temas gerekir. Bu temas tükürük, kan, salya gibi vücut sıvıları da olabilir, ısırma ya da tırmalama gibi temas yolu ile de olabilir. Örneğin kuduz virüsüne sahip bir köpek kedinizi tırmalarsa, kedinizin kuduz virüsüne sahip olması mümkündür. Bunun yanı sıra ısırılma, açık bir yaranın üzerine gelen kuduz virüsüne sahip hayvanın salyası gibi etkenler de kuduz virüsü kapmak için neden olabilir. Bu sebeple de aslında aşılama büyük önem taşır.

Kedi Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde görülen kuduz hastalığının gözle görülür pek çok belirtisi vardır. Bunlardan en önemlileri kedilerin davranışlarındaki değişimlerdir ve ilk dönemde davranışlarda büyük ölçüde değişim gözlemlenmesi mümkündür. Bu belirtiler virüs alındıktan sonraki bir ay içinde kendini ortaya koyabilir.

Korkma, saklanma, ateş, iştahsızlık, boğazda felç benzeri hissiyat, sudan korkma, saldırganlık, felç ve koma durumlarının kedilerde kuduz hastalığı nedeniyle görülmesi mümkündür. Bu durum içerisinde kedilerde ciddi şekilde susuzluk hissi oluşur ancak boğazda görülen felç benzeri his nedeniyle su içemez ve yemek yiyemez hale gelirler.

Özellikle de saldırgan davranışlar ile dikkat çeken kuduz hastası hayvanların her şeyi bir tehdit olarak algılaması, sahiplerine ya da evdeki eşyalara hiçbir sorun yokken saldırması mümkündür. Bu durumda sahiplerin de kuduz olması olasıdır çünkü kuduz hastası olan hayvanlar, insanlara da kuduz hastalığını bulaştırabilmektedir.

Kedilerde Kuduz Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Kedilerde kuduz hastalığı için geliştirilmiş etkili bir tedavi ne yazık ki mevcut değildir. Kuduz hastalığına sahip olabileceğinden şüphelenilen hayvanların bir süreliğine gözlemlenmesi, belirti gösterirse de korunaklı şekilde diğer hayvan ya da insanlara bulaştırmasının önleneceği alanlarda bakılması ya da izin verilirse uyutulması uygun görülmektedir. Ölümcül bir hastalık olan kuduz, insanlarda da hayvanlarda da çok ciddi sonuçlara yol açan ve tedavisi olmadığı için de korkulan bir hastalıktır.

Kedileri Kuduzdan Korunmak

Kuduzdan korunmak için yapılması gereken en önemli şey aslında aşılamadır. Aşılama sayesinde kedilerin de kuduzdan korunması mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra sahiplerin de kuduza karşı aşılanması, hayvanlardan kuduz kapma olasılıklarını en aza indirir. Ayrıca evcil hayvanların sokakta diğer hayvanlar ile kuracağı temas sırasında dikkatli olmakta da fayda vardır. Aşısı olmayan, kuduz olabileceğinden şüphelenilen hayvanların evcil hayvanlarınıza yaklaştırılmaması tavsiye edilir.

Kedilerde Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır ve Ne İşe Yarar? yazımızı okumanızı öneririz.

Exit mobile version