Yavru Kedilerde İshal Nasıl Geçer

Yavru kedilerde ishal gastrointestinal rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Yavru kedi sahiplenmek güzelliklerinin yanında birçok sorumluluğu da beraberinde getirir. Onların sağlıklı, mutlu ve konforlu bir hayat sürebilmesi için genel sağlık durumları ile yakından ilgilenmek gerekir. Yavru kedilerde ishal sık rastlanan ve normal bir durum olarak görülse de bazı durumlarda hayati tehlikelere bile neden olur. Yavru kedilerde ishal başka bir hastalığın semptomu olarak da karşınıza çıkar. Kedinizde meydana gelen ishalin beslenme farklılıkları nedeniyle ya da başka bir hastalığın sonucu ile ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemeniz gerekir. İshale neden olan başka bir hastalığın teşhis edilmesi ilerleyerek daha ciddi sorunlara neden olmasını engellemeniz anlamına gelir.

Yavru Kedilerde İshal Nedenleri

Yavru kediler çevresinde meydana gelen en ufak değişiklikten etkilenen hassas canlılardır. Stres yaşamaları, herhangi bir gıdaya alerjileri olması ya da sindirim sorunları nedeniyle ishal olabilirler.

  • Beslenme Değişiklikleri: Besin kaynaklarının değişmesi, ödül mamaları, vitamin ve mineral takviyeleri kedilerin ishal olmasına sebep olur. Bu durumda ishal genellikle kısa sürede geçer. Yavru kedilere farklı yiyecekler verildiğinde bağırsak ve mide sistemleri zarar görür. Yavru kedilerde diyetlerin stabil olması önemlidir.
  • İlaçların Yan Etkisi: İlaçların en sık görülen yan etkisi ishaldir. Yavru kedinizin kullandığı ilaçların yan etkisi hakkında veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.
  • İç Parazitler: Yavru kedilere ishale en sık neden olan durum iç parazitlerdir. Bağırsakta bulunan parazitler, bağırsak florasını etkiler ve tahrişe neden olur. Bu durum yavru kedinizin ishal olmasına neden olur.
  • Stres: Kediler birçok neden ile strese girebilirler. Rutin hayatlarındaki en küçük değişim bile onların stres yaşamasına neden olacaktır. Bu durum hem yetişkin hem de yavru kediler için geçerlidir. Kedilerde stres meydana gelmesi aynı zamanda ishal olmalarına da neden olur.
  • Zehirlenme: Yavru kediler dış dünyaya inanılmaz bir merak duyar. Bu nedenle her şeyin kokusunu ve tadını keşfetmek isterler. Herhangi bir obje, saksı ya da yiyecek onlar için tehlike arz eder. Kimyasal maddeler ile temas eden kedilerde kusma görülebilir. Aynı zamanda virüs ve bakteriler de enfeksiyonlara neden olarak vitamin eksikliği, besin alerjileri ve besin emilim sorunları ile birlikte ishali meydana getirir.

Yavru Kedilerde İshal Nasıl Geçer?

Yavru kedinizde ishalin önlenmesi için öncelikle ishale neden olan faktörün öğrenilmesi gerekir. Bu sebeple yavru kediniz ishal olduğunda ilk yapacağınız iş veteriner hekime gitmek olmalıdır. Veteriner hekiminiz kedinizi muayene ederek ve gerekli testleri uygulayarak ishale neden olan faktörü ortaya çıkarır. Beslenme değişikliği sebebiyle ortaya çıkan ishal durumlarında kedinizin ilaç kullanmasına dahi gerek olmayacaktır. Fakat ishalin nedeni parazit ya da bir hastalıksa ve ishal 2-3 gündür geçmiyorsa veteriner hekiminiz bir tedavi planı yapmalıdır. Kedinizin beslenmesindeydi lif oranı arttırılarak, sıvı desteği verilerek ve ilaçlar yardımıyla kedinizin ishal tedavisi yapılabilir. Tedavinin veteriner hekim tarafından planlanması ve bilinçsiz ilaç kullanılmaması oldukça önemlidir.

Yavru Kedi İshalinin Önlenmesi

İshalin nedenine bağlı olarak önlenmesi her zaman kolay olmaz. Yine de kedinizde meydana gelen ishalin önüne geçebilmek için bazı öneriler hayat kurtarıcı nitelikte olur. Yavru kediniz için mama değişimi yapacaksanız bu sürecin aşamalar halinde ilerletilmesi önemlidir. Yavru kedinizin insan yiyecekleri yememesine dikkat edilmelidir. Yavru kedilerin gelişim dönemine katkıda bulanacak özel formüle edilen manalar ile beslenmeleri gerekir. Yavru kedi mamalarının içinde kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinler bulunmaktadır. Parazit ilaçlarının alınması yavru kedinizin ishal olmasını engeller. Yavru kediniz uygun yaş aralığına geldiği zaman iç ve dış parazit aşıları uygulanmalıdır. Bu şekilde hem sağlıkları korunacak hem de ishal olmalarının önüne geçilecektir. Yavru kediniz için ishalin önlenmesi ve diğer tüm konular için veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap