Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası İyileşme Süreci

Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı,  kedilerin üreme ve kızgınlığı girmelerini ortadan kaldırmak için yapılan bir işlemdir. Kedilerde kısırlaştırma ile üremenin önüne geçmeyi aynı zamanda hastalıklara karşı korunması artar. Bu yüzden sokağa terk edilmek zorunda bırakılan yavrularında önüne geçilmiş olur. Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında birtakım dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Kedilerde ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sizlere oldukça büyük sorumluluk yüklenmektedir. Kısırlaştırılmış kedi bakımını önceden bilmek veteriner hekiminizin uyarılarını dikkate almalısınız. Gelin dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası nelere dikkate etmeniz gerektiğine daha yakından bakalım…

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası İyileşme Süreci

İlk defa kedi sahiplenme yapanların çoğunlukla kararsız kaldığı bir konudur. Dişi kedilerinin bir kere anne olmalarını bu haklarını ellerinden almamak isterler.  Fakat kedilerin daha erken kısırlaştırmasının sağlıkları için ne kadar iyi olduğunu bilmenizi isteriz. Dişi kedi kısırlaştırma işleminin hem olumlu hem de olumsuz yanları vardır. Örneğin kontrolsüz çoğalmanın önüne geçmek, kızgınlığa giren kedinin evden kaçma ihtimali, başka kedilerle çiftleşme isteği, kızgınlık sürecinde agresif davranışlar  gibi sorunlara neden olacağından kediyi kısırlaştırmanız iyi olacaktır. Olumsuz yanı ise hamile kalamaması ve yavruların olmamasıdır. Eğer kedinizin yavruları olsun isterseniz kısırlaştırmadan önce çok iyi düşünmelisiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Öncesi

Ameliyata alınmadan önce birtakım testler yapılır. Veteriner hekim kediyi genel bir muayene ederek kan testi, hemogram testi yapacaktır. Anestezi verileceği için kedinin akciğer ve kalp rahatsızlığı olup olmamasına bakması gerekiyor. Anesteziyi kaldırabilmesi için kalp atışlarını dinleyecek, EKO ve MR çeker. Bunların yanında herhangi bir bulaşıcı hastalık olup olmadığı da tespit edilir. Kedilerin %90’nında bulunan Coronavirus pozitiftir. Eğer virüs mutasyona uğramadıysa hayati tehlikesi olmaz. Bunun içinde kedilerin strese girmemesi çok önemlidir. Kısırlaştırmadan ameliyatından 12 saat önce son mamasını yemesi gerekiyor. Ameliyat saatine bakarsanız bu süreyi daha iyi ayarlayabilirsiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyat Sonrası Komplikasyonlar

Kısırlaştırma operasyonu gerçekleştikten sonra kedinizin bakımını evde devam ettirmelisiniz. Ameliyat yerini yalamaması, dokunmaması için kedi elizabeth yakalığı takmanızı tavsiye ederiz. Bu konuda veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Bu süreçte kedinin aşırı hareket etmesi önlenmeli. Zıplama, koşma gibi dikişlere zarar verici eylemleri engellemelisiniz.

Kediniz kontrolsüz hareketlerde bulunursa; düşer, çarpar ve dikişlerin açılmasına neden olur. Dikişler açılarak olası kanama riski artarak iyileşme sürecini uzatır. Kanama sonucunda açık yaranın iltihaplanarak bakterilerin üremesine zemin hazırlar. Enfeksiyon riski altında olan kedi daha çok acı çekecektir. Bunların olmaması için gözlem altında tutmanız çok önemli. Olası bir sorun dikişlerin açılması durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz.

Ameliyat sonra 4 gün sonra kızarıklık azalacak ve şişlik inmeye başlayacaktır. İyileşmeye başladığını gösterir. Eğer aksi bir durum olursa daha fazla şişlik, kızarıklık olması enfeksiyon riski olacağından doktorunuzla görüşmelisiniz.

Dişi kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Evde Bakım

Ameliyat sonrası ilk 24 saat çok önemlidir. Eve geldiğinizde kedi halsiz ve sessiz olacaktır. Ameliyat sonrası kedinizin sakin ve rahat bir yerde istirahat etmesini sağlamalısınız. Dinleneceği yerin sizin kontrol etmenizi engellemeyecek bir alan da olması gerekiyor.  Örneğin köpekler için kullanılan kafes bunun için oldukça ideal olur. Geniş bir alana köpek kafesini kurarak içerisine kedi yatağı yerleştirin ve yavrunuzun orda dinlenmesini sağlayın. Mamasını, suyunu, oyuncaklarını koyarak canının sıkılmasını da engellemiş olursunuz. Bunu sağlayamıyorsanız evinizde daha az eşyanın olduğu bir odanız varsa kedinizin orada dinlenmesini sağlayın. Tabi ki yüksek alanlara çıkmasını, cam kenarlarını emniyete almalısınız. Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı normal zamanlardaki bakıma göre biraz daha fazla ister. Yavrunuzun mide bulantıları, iştahının olmaması son derece normal. Anestezi aldığı için loş ya da karanlık sessiz bir odada dinlenmelerini sağlayın. Emin olun ki kediniz daha iyi olacak ve hızlı iyileşecektir.

Dişi kedilerin karın bölgesine darbe almaması, pansuman yaparken dikkatli olunmalı. Küçük çocuklara karşı da korumalısınız. Ameliyat sonra kedi bakımı sürecinde en az 2 hafta kesinlikle kediyi yıkamayın. Dikişlerin olduğu yeri veteriner hekiminizden aldığınız serum ile yumuşak hareketlerle temizlemelisiniz.

Çalışan biriyseniz ve akşama kadar kedi evde tek başına kalmak zorundaysa aklınız evde kalabilir. Bunun içinde veteriner hekiminizden dikişlerin iyileşmesine kadar olan süreçte klinikte kalmasını rica edebilirsiniz. Gözlem altında tutulan kedi aynı zamanda strese de girecektir. Strese girmemesi için de iş,okul  çıkışlarında kedinizi görmeye gitmeniz ona daha iyi gelecektir.

 Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Tuvalet Sorunları

Ameliyattan sonra kedinizi tuvalete çıktığında kontrol etmelisiniz. Tuvalet kabının yattığı yere yakın ulaşılması kolay bir alanda olması çok önemli. İlk 1 haftalık süreçte her kumuna gittiğinde kendini temizlemekte zorluk çekeceği için sizin kontrol etmeniz gerekiyor. Bazı kumlar idrarını yaptıktan sonra tüylerine yapışır. Bu da rahatsız olmasına ve kendini temizleyemediği için strese girmesine neden olur. Tabii ki her kedi kendisini bir başkasının temizlemesine izin vermez. Bentonit ve silika kedi kumu kullanırsanız yapışma daha az ya da hiç olmayacaktır.

Kedilerde idrar takibi yaptığınızda ilk zamanlar kan görebilirsiniz. Uzun sürmediği takdirde endişe etmeyin. Ameliyattan sonra 2 gün üst üste kan görmeye devam ederseniz veteriner hekiminize gitmelisiniz. Evde 2 kedi bakıyorsanız diğer kediyi bir süre uzak tutmalısınız. Aynı kumu kullanmaması bir süre aynı yerde olmamalarına dikkat etmelisiniz.

Kedim kısırlaştırma sonrası ishal – kabız oldu şikayetleri çok fazladır. Nedeni ameliyat sırasında aldıkları anesteziyi vücutlarından atana kadar ishal, kabız gibi sorunların görülmesidir. 48 saat içinde mama ve su ihtiyaçlarını gideren kedinizin zamanla tuvalete çıkması da normale dönecektir.

Ayrıca Bakınız: Dişi Kedilerde Regl Olur Mu? Kedilerde Regl Belirtileri

Dişi Kediler  Kısırlaştırma İşlemi Sonrası Kaç Günde İyileşir?

Evde iyi bir bakım olduğu takdirde iyileşme de hızlı gerçekleşecektir. Ortalama kedilerde yaraların iyileşme süreci 15 gündür. Bu süre boyunca düzenli pansumanı yapmalı, varsa yakalık takmanız iyi olur. Kedilerin kontrolsüz hareketler yapmaları da engellenmelidir.  Kısırlaştırma sonrası kedinin iyileştiğini anlamanız için derisindeki koyu kırmızılığın geçmesi hafif pembemsi bir kızarıklığın kalması gerekiyor.

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır?

Dişi kedinin kısırlaştırma sonrası  dikişlerinin alınması için 2 hafta geçmesi gerekmektedir.  Veteriner hekimin öngördüğü tarihte giderek ortalama ameliyattan sonra eğer iyileşme görülürse 15. gün dikişleri alınır. Dikişlerin alınmasına kadar yaraya dokunmaması, yalamaması için kedinize çok dikkat etmelisiniz.

Dişi Kedi Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Kediler kızgınlığa girdikten sonra çiftleşme isteği artar. Kedilerde kızgınlık dönemi de ergenliğe girdikleri zamanda gerçekleşir. Kedilerde ergenlik dönemi 6 aylık olduklarında başlar. Kedinizi kısırlaştırma konusunda eminseniz veteriner hekiminiz gerekli kontrolleri yaparak durumuna göre işlemi gerçekleştirilecektir.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Ne Kadar Sürer?

Herhangi bir komplikasyon olmaması takdirde 30-40 dakika için işlem gerçekleştirilir. Dişi kedinin karın bölgesi açılarak yumurtalıkları alınır. Genital organı cerrahi müdahale ile dikilerek bölgenin kapatılması sağlanır. Kedinin ameliyat sonrası uyanma süresi anesteziye göre değişiklik gösterir.

Kısırlaştırma Sonrası Hangi Durumlarda Veterinere Gidilmeli

  • Ameliyat yerinde olası sorun fark edilmesi,
  • Dikişlerin açılmaya başlaması,
  • Dişi kedinin ameliyat yerinin açılması ve kanamaya başlaması,
  • Yeşil ve sarı renkte akıntılar görülmesi,
  • Kedi de ishal, kusma, iştah eksikliği, halsizlik belirtilerin artması
  • Karın bölgesinde şişlik ve kızarıklığın geçmemesi,
  • Yara bölgesinde morarma, irin  ve akıntı görülmesi

Yukarıdaki belirttiğimiz sorunları fark ederseniz veteriner hekiminize vakit kaybetmeden durumu belirtmeniz gerekir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap