Bazı kişiler bu yöntemin kişisel nedenlerden dolayı yanlış olduğunu düşünse de barınakların ve belediye çalışanlarının kedinin kaybolmasını önlemek için kedilerde mikroçip olması önemli bir avantajdır. Kediler için çip taktırmadan önce, bu yaklaşımın sonuçlarını tam olarak anlamalısınız. Peki kedilerde mikroçip nasıl takılır? Bu sorunun cevabı yazımızın devamında.
Mikroçip kimliği, bilgisayar bilgilerini içeren bir mikro bilgisayar çipidir. Birkaç dakika içinde iğne ile deri altına enjekte edilebilir. Bu çip kedinizi rahatsız etmeyecektir. Toksik veya alerjik maddeler içermez. Sadece pirinç tanesi boyutundadır ve boynuna kolayca yerleştirilebilir.
Kedilerde Mikroçip Nasıl Takılır? Kedinin büyüklüğüne ve ağırlığına bağlı olarak mikroçipi enjeksiyon bölgesinde hissedebilirsiniz. Çünkü çip enjeksiyonu sadece deri altına yapılır. Bu nedenle kedi büyüdükçe çip vücutta hareket edebilir. Çip sadece deri altındaki bölgede hareket eder, bu nedenle kedinin organlarına asla zarar vermez. Ayrıca veteriner hekimler ve barınak personeli, deri altındaki bu mikroçiplerin zamanla değişebileceğinin bilincinde oldukları için, olası bir kaybolma durumunda hayvanın tüm vücudunu tarayacaktır.
Kedime Ne Zaman Mikroçip Taktırmalıyım?
Kedilerde mikroçip ortalama beş haftalık süreci terk ettiğinde takılabilir duruma gelecektir. Elbette bu, kedinin sağlığı ve gelişimine bağlı olabilir. Enjeksiyon işlemi kedinizin sağlıklı bir şekilde uygulama geçirebilmesi gibi nedenlerden dolayı belirli olgunluğa erişimi gerektirir ki bu olgunluk için 5 haftanın doldurulması gerekir. Çoğu barınakta, kedilere mikroçip takılmadan önce ortalama sekiz haftaya kadar büyümesi beklenir.
Mikroçip Takma İşlemince Kedimin Canı Acır Mı?
Bu konuyu araştırırken “Hayvanlardan utanırım, yapma”, “Gerek yok, sana zarar verme” gibi yorumlarla karşılaşmanız mümkündür. Mikroçip uygularken kullanılan iğne aşı iğnesine göre biraz daha kalındır. Aşılama sürecinde ne kadar çok yaralanma olursa, kedilerde mikroçip uygulamasında da yaralanmalar ancak o kadar olur. Bu nedenle tereddütlü olmanıza gerek yok.
Kedi Mikroçipinin GPS Bağlantısı Var Mı?
Kedilerde mikroçip uygulamasının bir GPS veya izleme cihazı olmadığını bilmek gerekir. Kedi kaybolursa, kedinin yerini tespit etmek veya izlemek için uygun değildir. Mikroçip, belediyeler, veteriner hekimler, konutlar veya hükümetlerin küresel veri tabanlarında kayıtlı isimler, telefon numaraları ve adresler gibi kişisel bilgilerin okunmasına yardımcı olur.
Kedilere Mikroçip Takmanın Avantajları Nelerdir?
Kedilerde mikroçip uygulamasının aslında çok net bir amacı vardır ve bu amaç doğru bilgileri girmeniz, kayıp kedinizin tespit edilmesini ve görevlinin bulmasının ardından size geri dönmesini sağlayacaktır. Ayrıca mikroçip şirketi, kediyle buluşmanız sırasında ev adresinizin ve telefon numaranızın gizli kalması için aracılık hizmeti vermektedir. Ancak, kedinizi bulan kişinin sizi doğrudan arayabilmesi için bu gizlilik koruma önlemini kaldırabilirsiniz. Mikroçipteki bilgileri, şirketi arayarak veya e-posta yoluyla da güncelleyebilirsiniz.
Kedinizi yurt dışına götürmeyi veya uçakla seyahat etmeyi planlıyorsanız, mikroçip kullanmak zorunludur. Bir diğer avantajı ise mikroçiplerin yaygın kullanımıyla, evcil hayvanlarını terk eden insanları bulmak daha kolay olacaktır. Ayrıca, evcil hayvanınızı bırakmak, bakım görevlerini yerine getirmemek veya mikroçipleri tıbbi departmana kaydetmemek gibi olumsuzlukların yaptırımları da vardır.
Kedilerde Mikroçip Veri Tabanı Nedir?
Kedilerde mikroçip, 15 basamaklı bir kimlik numarası içerir. Çip üzerinde tutulan RF ekipmanı bu sayıya çeşitli merkezlerde (barınaklar ve veteriner hekimler gibi) ulaşabilir. Halihazırda T.C.’nin Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan kendi veri tabanı yapısı Türkiye’de belediye veri tabanında bulunmamaktadır.
Tüm sığınma evleri ve veteriner hekimler veri girilen ve veri tabanından okunan belediyelerde bulunmaktadır. Böylelikle bir kedi bulduğunuzda ilgili daire belediye veri tabanından bilgilerinizi alacak ve sizinle iletişime geçecektir. Ayrıca bu tür veri tabanı hizmetlerini sağlayan çeşitli özel kuruluşlar da ülkemizde aktif olarak faaliyet göstermekte ve geniş bir bölgesel ağ oluşturmaktadır.
Başımıza gelene kadar en kötüsünü düşünmek istemiyoruz. Bir kedinin kaçmasının mümkün olmadığını düşünsek de bunun birçok nedenden dolayı olduğunu kabul etmeliyiz. Kediye yama yapmak onun hayatını garantiye almaktır.