KediBilgi.com

Kedilerde Tüy Yumağı Problemi

Kedilerde tüm yumağı ne kedi ne de kedinin sahibi için hoş karşılanmaz. Fakat her kedi kendini tımarlayarak tüy oluşumuna sebep olmaktadır. Bu nedenle tüy yumağı oluşmasını en aza indirmenin yollarını bulabilirsiniz. Kediler temiz oluşlarıyla ve kendilerini temizlemeleri ile tanınmış canlılardır. Kediler günün neredeyse 4-5 saatini kendilerini yalayarak geçirirler. Bazen serinlemek bazen de üzerlerine sinen kokudan kurtulmak için de kendilerini yalayabilirler. Kendilerini yalarken kopan tüyleri tükürmeleri mümkün olmadığı için de yutmak durumunda kalırlar. Çünkü kedilerin dilleri arkaya doğru bakan onlarca çıkıntı ile kaplıdır ve tüyleri tükürebilmeleri neredeyse imkansızdır. Dillerinde ki çıkıntılı yapı, tüylerin ağzın ön tarafında iletilmesini engeller ve tükürülemez. Tüy yumağı birikintileri kedinin tüyleri dışkı yoluyla atamamasından da kaynaklanabilir.

Kedilerde Tüy Yumağı Sebepleri

Kedilerde tüy yumağı aslında onların aşırı titizliği sonucu oluşmaktadır. Kediler kendilerini temizlerken dillerinin sürtündüğü noktalar gevşek ve ölü tüyleri kopararak yutmalarına neden olur. Yuttukları tüylerin bir kısmı sorunsuz bir şekilde sindirim sisteminden geçer. Fakat midede kalan tüyler zaman içerisinde topaklaşarak tüy yumaklarına dönüşmektedir. Kediler bu tüy yumaklarından rahatsız oldukça kusarak vücutlarından uzaklaştırmaya çalışırlar. Tüy yumakları vücuttan atılırken dar yemek borularından geçer. Atıldıktan sonra ise yuvarlak yerine yemek borusuna yani tüpe benzeyen şekli alırlar.

Özellikle iran ve maine coon cinsi uzun tüylü kedilerde tüy yumağı daha sık görülmektedir. Ayrıca fazla tüy döken ve takıntılı şekilde tımarlama alışkanlığı olan kedilerde de tüy yumakları görülmektedir. Yavru kedilerde ise tüy yumağı görünmez. Ancak kediler büyüdükçe tüy yumağı oluşması başlar ve miktarı erişkinliğe ulaşıncaya kadar artmaya devam eder. Kediler büyüdükçe tırmalama hareketleri daha becerikli duruma gelir ve tüy yumaklarının artması normal karşılanır.

Kedilerde Tüy Yumağı Belirtileri

Kediler tüy yumaklarını vücutlarından atarken onları izlemek rahatsız verici olabilmektedir. Tüm kedilerde tüy yumağı atma belirtisi öksürme ve öğürmedir. Bu belirtileri takip eden bir diğer belirti ise kedini tüy yumağı kusması olacaktır. Bazı belirtiler ise müdahale edilmediğinde kedinin yaşamını tehlikeye sokacak kadar ciddi sorunlar doğurabilir. Örneğin;

  • İştahsızlık
  • İshal
  • Kabız
  • Bilinç kaybı
  • Uyuşukluk
  • Tüy yumağı çıkmadığı halde devam eden öksürme, öğürme ve kusma

Kedilerde Tüy Yumağı Nasıl Önlenir?

  • Kedilerde tüy yumağı oluşumunu engellemek için kedinizin tüylerini düzenli olarak taramalısınız. Özellikle uzun tüylü kediler için bu durum bir zorunluluk halindedir. Kedinizi düzenli olarak taradığınızda ölü tüylerin uzaklaşmasını sağlayarak kopacak tüylerin yutulma oranını düşürmüş olacaksınız. Birçok kedi tüylerinin taranmasından hoşlanmaktadır. Özellikle kediniz ilkbahar mevsiminde uzun ve kışlık tüylerini dökecektir. Bu dönemlerde daha sık taramaya özen göstermelisiniz.
  • Kedinizi taramak için uygun ve kaliteli taraklar edinmelisiniz. Kaliteli bir tarak hem kedinizin cildine zarar vermeyecek hem de tüyleri daha iyi toplayacaktır.
  • Tüy yumağı oluşumunu kontrol altında tutabileceğiniz çeşitli mama ve takviyeler kullanabilirsiniz. Bu mama ve takviye ürünler tüy yumaklarının sindirim sisteminden daha kolay geçmesini sağlayacaktır. Veteriner hekiminizden tavsiye alabilirsiniz.
  • Yüksek lifli mamalar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Yüksek lif içeriği olan mamalar bağırsaklarda oluşacak tüy yumaklarını azaltmak konusunda başarılıdır.
  • Kedinizin günlük yediği mamayı küçük öğünler halinde verebilirsiniz. Bu sayede kedinizin midesini kolay boşaltmasına yardımcı olacaktır.
  • Kedinizin kendisini sık sık tımarlamasına engel olmalısınız. Özellikle bu durum takıntı haline geldiyse onu eğlendirecek ve dikkatini çekecek oyunlar ile bu durumun önüne geçebilirsiniz. Kedinizi yeni bir oyuncağa alıştırabilir ya da birlikte kolayca oynayabileceğiniz bir oyuncağı kullanabilirsiniz.
  • Tüy yumaklarının atılmasını ve kedilerin bağırsaklarının çalışmasını sağlayacak özel malt macunlardan edinebilirsiniz. İçerdikleri laksatifler sayesinde tüy yumakları sindirim sisteminden kolayca geçebilmektedir.
Exit mobile version