Kedilerin nefes alırken zorlanması, altında birçok neden yatan bir durumdur. Kedilerde solunum zorluğu bazen nefes darlığı kaynaklı bazen de başka organların hasar görmesi sebebiyle ortaya çıkar.
Kedilerde zor nefes alma durumu, sağlık açısından ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Kediler dertlerini anlatamazlar ve bunlar için çok zor bir hal alır. Bu nedenden dolayı zor nefes alan kediler, vakit kaybetmeksizin bir veteriner kliniğine götürülmeli ve muayene ettirilmelidir.
Yapılan muayene sonucunda veteriner hekim tarafından teşhis konularak tedaviye başlanır.
Kedilerde Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde nefes darlığı belirtileri birden çok şekilde karşımıza çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sıralanır;
- Dakikada kırktan fazla hızlı nefes alıp verme
- Yemek yememe ya da iştahta ciddi anlamda azalma
- Nefes alırken boynu öne eğme
- Kedilerin ağızları açık bir şekilde, ağızdan nefes alıp vermesi
- Solunumda hırıltı
- Göğüs ile göbeğin nefes alıp verirken ciddi şekilde hareket etmesi
- Ağızdan salya ve köpük gelmesi
- Dilin mavi ya da mor olması gibi sebepler kedilerde nefes darlığı belirtileridir.
Nefes darlığı çeken kedilerin yaşamları oldukça zordur. Yaptıkları her şey güçlükle olur. Bu gibi durumlarda mutlaka veteriner hekim kontrolü şarttır.
Kedilerde Nefes Darlığı Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde nefes darlığı sebepleri aşağıdaki şekillerdedir;
- Astım hastalığı ya da kronikleşen bronşit
- Kedilerin hava yollarındaki tıkanıklıklar
- Kedilerde meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonu
- Stres ve kaygı
- Akciğer ve kalp hastalıkları
- Obezite
- Enfeksiyon
- Lösemi
- Kedi gribi
- Kaza ve yaralanma
- Diyafram fıtığı ya da yırtığı
- Kandaki oksijen seviyesinin yetersiz olması
- Bazı kullanılan ilaçların yan etkileri nefes darlığı sebepleri arasında yer alır.
Nefes darlığı kontrol altına alınmayan ve takibi yapılmayan kedilerde, ölümler meydana gelebilir.
Kedilerde Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde nefes darlığı tedavisi en kısa sürede yapılmalıdır. Çünkü nefes darlığı problemleri çok hızlı ilerleme gösterir. Önlem alınmayan nefes darlığı sorunları, kedilerde ani ölümlere sebep olur.
Nefes darlığı problemi yaşayan kediler zorluk çektikleri için daha fazla yorulmamalı ve iyi şartlar altında bakılmalıdır.
Kedi kesinlikle ev içerisinde rahat edebileceği bir ortamda bulundurulmalı ve tüm kontrolleri anlık olarak gerçekleştirilmelidir.
Kedilerde zor nefes alma, tedavisi mümkün olan hastalıklar arasında yer alır. Fakat en hızlı şekilde tedaviye başlanması gerekir. Kedilerde nefes darlığı tedavisi, hastalığın durumuna göre oksijen tüpleriyle, antibiyotiklerle ya da ameliyatla yapılır. Buna en sağlıklı karar verecek olan kişi veterinerlerdir.
Kedilerde Astım ve Bronşit Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde astım ve bronşit sebepleri şu şekilde sıralanır;
- Kedi kumundan gelen tozlar
- Kedi bulunan ortamda sigara içilmesi
- Saç spreyi, saç boyası, parfüm vb. şeyler
- Küf
- Çamaşır deterjanı ve yumuşatıcılar kedilerde astım ve bronşit oluşumuna sebep olan faktörlerdir.
Kedilerde Astım ve Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde astım ve bronşit belirtileri, ilk evrede öksürük ile kendini gösterir. Bu öksürük genelde 1 aydan daha fazla sürer. Ayrıca öksürük hem kuru hem de serttir. Genellikle öksürükten sonra öğürme meydan gelir. Öğürmeden sonra ağızdan köpüklerde çıkabilir.
Hastalığın ilerlemesi durumunda belirtiler artar. Kedide halsizlik ve nefes alma problemleri ortaya çıkar. Nefes alma durumu gürültülü ya da hırıltılı bir hale gelir.
Hastalık fark edilmemiş ve ilerlemişse; diş etleri, dudaklar ve pati altlarında morarmalar meydana gelir.
Astım hastalığı kedileri enfeksiyonlara karşı daha açık hale getirir. Bu nedenden dolayı bu belirtilere ateşte eklenir.
Kedilerde Astım ve Bronşit Tedavisi Nasıl Olur?
Kedilerde astım ve bronşit tedavisi hastalığın teşhisi ile sağlanır. Hastalığı tetikleyen sebepler büyük rol oynar. Bu nedenle önce bunun tespit edilmesi gerekir. Ama maalesef astımın sebebini her zaman tespit etmek mümkün değildir.
Tedavinin asıl atakların azalmasını sağlayarak, yaşam kalitesini iyileştirmektir.
Kedilerde zor nefes alma durumuyla karşı karşıya kalındığı zaman, hastalığı tetikleyici unsurlardan kaçınılması gerekir. Bu durumda evde sigara içilmesinin yasaklanması, kozmetik ve kimyasal ürün kullanımının yok edilmesi ve toz oluşumunun önlenmesi gerekir. Durumun kötüleşmemesi için çevresel faktörlere gerekli özenin gösterilmesi önemlidir.
Kedilerde aşırı obez olma durumu astımı ve bronşiti tetikleyen faktörler arasında yer alır. Bu sebepten dolayı kedinin olması gerektiği kiloya gelmesi önemlidir. Bunun için diyet mamalar tercih edilerek kilo kaybı sağlanmalıdır.
Astım ve bronşit hastası olan kedilerde belirli aralıklarla akciğer filmi çektirmek önemlidir. Bu şekilde hastalığın ne durumda olduğu bilinir ve ona göre tedbirler alınır. Akciğer filmi hastalığın takibi açısından çok önemlidir.
Astım ve bronşit sıkıntısı olan kedilere, bronş açıcı ilaçlar kullandırılması gerekir. Bu ilaçlar daha rahat nefes alarak, rahatlamalarını sağlar. Tabi ki bu ilaçların veteriner hekim tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Rastgele alınan ilaçlar, kedilerde daha büyük hastalık ve sorunlara yol açar.
Tedavi yöntemi her ne olursa olsun, bunu belirleyecek olan tek kişi veteriner hekimdir. Tedavinin takibi ve teşhisi de veteriner tarafından belirlenir. Hekim önerisi olmayan bir tedavi yöntemi uygulanamaz.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Vahşilik Neden Olur?