Yavru Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?

Yavru Kedilerde Göz Kapanması Neden Olur?

Yavru kedilerde göz kapanmasının nedeni üst solunum enfeksiyonu, bakteri, virüsten oluşan akıntıların göz bölgesine bulaşmasıdır. Yavru kedilerin gözlerinde çapaklanma hızlı ve sık şekilde geliştiği için genelde anne kedi tarafından temizlenir. Yavruların annelerinden uzak kalması, beslenme güçlüğü yaşaması, anne kedinin hastalanması gibi problemler oluşabilir. Yavru Kedinin göz kapanması durumu genellikle bulaşıcı olabilmektedir.

Yavru Kedilerde Göz Kapanması

Yavru kedilerde göz kapanması evcil hayvanlarda sıklıkla görülen bir göz sorunudur. Kedilerde göz kapanmasını önlemek için göz temizliğine dikkat ederek göz problemine göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kedilerde göz kapanmasının pek çok nedeni bulunmakta olup genellikle viral enfeksiyonlara bağlı iltihaplanmalardan kaynaklanır. Gözün darbe alarak yabancı maddelere açık hale gelmesi, toz, kum gibi cisimlerin kaçması gibi pek çok neden göz kapanmalarına neden olur. Gözlerde oluşan iltihabı temizleyerek evcil hayvanınızın göz sağlığını koruyabilirsiniz. Gözlerde iltihap temizliği yapılırken veteriner hekiminize başvurmanız oldukça fayda sağlayacaktır.

Kedilerde Göz Kapanması Hangi Hallerde Olur?

Kedilerde göz kapanmasının oluşma nedenleri şunlardır:

  • Göze alınan darbe
  • Göz kapağı iltihaplanması
  • Hijyen eksikliği
  • Gözlerin mikrop kapması
  • Göz bakımı ve aşılama yetersizliği
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Göğüs hastalıklarına neden olan bazı virüs ve bakteriden kaynaklanan akıntılar
  • Konjonktivit olarak bilinen göz kapağı

Genellikle FHV -1 enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan iltihaplanma yavru kedilerde göz kapanması sorununa yol açan nedenlerin başında gelir. Evcil hayvanınızın göz temizliği ve göz bakımını yapmamanız halinde gözleri enfeksiyon kaplayarak gözlerini kapamada güçlük çekecektir.

Kedilerde Göz Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde göz kapanması tedavisi yöntemleri şunlardır:

  • Veteriner hekiminizden ya da eczanelerden temin edebileceğiniz göz antiseptiği ve bir pamuk yardımı ile kedinizin gözlerine düzenli olarak hassas şekilde pansuman yapabilirsiniz.
  • Eczane ve veterinerden solüsyon alma imkânınız yoksa kaynatılmış Ilık su ya da çay yardımı ile kedinizin gözüne düzenli pansiyon uygulayabilirsiniz.
  • Hayvanınızın göz kapaklarını güzelce temizleyerek biraz bekledikten sonra açılmazsa işlemi tekrar edebilirsiniz.  Göz çevresindeki iltihap çok oluşmuş ise göz kapakları birbirine yeniden kolayca yapışır. Çok inatçı yapışmalarda, kedinizin gözünde ağır enfeksiyon olgularının oluşması halinde muhakkak veteriner hekiminizden yardım almalısınız.
  • Kedinizin gözü açıldıktan sonra teşhis edilen rahatsızlığa uygun verilen göz damlaları aksatılmadan doğru, düzenli şekilde kullanılmalıdır.

Yavru Kedide Göz Kapanması Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Yavru kedilerde göz kapanması tedavisinin yapılmaması halinde kornea üzerinde deformasyon başladığı için kısa bir süre sonra hayvanımızın gözü tamamen işlevini kaybedebilir. Yukarıda belirtilen temizleme yöntemlerini düzenli olarak uygulayarak kedinizi kör olmaktan kurtarabilir; göz sağlığını koruyabilirsiniz. Solüsyon kullanmak istiyorsanız sadece 20-25 dakikanızı ayırarak bile kendinizi göz kapaklarını enfeksiyondan arındırarak daha sağlıklı, net şekilde görmesine yardım edebilirsiniz.

Yavru Kedilerin Gözleri Neden Çapaklanır?

Yavru kedilerin gözlerinin çapaklanma nedeni pek çok sebebe göre değişkenlik gösterir. Yavru kedilerde göz çapaklanma sorunu günümüzde yoğun şekilde görülmektedir. Bu durumun en önemli sebebi kedinizin bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmaması, gözlerini temizleyememesidir. Yavru kedilerde çapak temizliği anne tarafından, annesi yoksa sahibi tarafından gerçekleştirilir. Kedilerin yaşadığı göz çapaklanması normal bir durum olarak görülmemelidir. Yavru kedi de göz çapaklanması bir problem oluşturur. Yapılması gereken en doğru adım ise veteriner hekiminize başvurmaktır. Uzman hekiminiz doğru teşhisi koyduğunda hastalığa en uygun tedavi yöntemini uygulayarak evcil hayvanınızın sağlıklı, rahat, keyifli şekilde hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Göz Hastalıkları

Göz hastalıkları kedinizde göz çapaklanmasının en büyük sebeplerindendir. Doğuştan ya da sonradan gelişebilen göz hastalıkları yavru kedinin gözlerinde çapaklanmaya neden olur. Tedavi edilmezse görme kayıplarına bile sebep olabilir. Evcil hayvanınızda göz hastalıklarının olup olmadığını kedinizin gözlerine bakarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Sağlıklı kedilerin gözleri genellikle canlı ve berrak yapıdadır. Göz hastalıkları yaşayan kedilerin gözlerinde pek çok semptoma rastlanılır. Gözlerde kızarıklık, sulanma, çapaklanma, kaşıntı gözlenir. Yukarıdaki pek çok belirti göz hastalıklarının oluşmasına neden olur. Göz hastalıklarında erken müdahale oldukça önemli olup acılı, zor geçen ağrılı bir durum olarak kendini gösterir.

Viral Enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonlar virüs kaynaklı oluşmakta olup tüm hastalıkları ifade eder. Aşı olmayan yavru kedinizde sıklıkla gelişebilen bu durum öksürük, ateş, ishal, nezle, gözde çapaklanma, göz akıntısı gibi pek çok belirtiye sahiptir.  Viral enfeksiyonlar sonucu kedinizin gözü tedavi edilmediği sürece kedinizi kaybedebilirsiniz. Viral enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen kedi nezlesi göz çapaklanmasana ek iltihaplanma, akıntı, kedi nezlesine neden olabilir. Bu gibi durumlar söz konusu ise yapmanız gereken en doğru adım kedinizi veteriner hekiminize kontrol ettirmek olmalıdır. Geç kaldığınız takdirde hayati tehlikeleri olan pek çok ciddi hastalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Kedide viral enfeksiyon tedavisi yapıldığında buna bağlı gelişen pek çok göz rahatsızlığı da kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Soğuk havada iç parazitten kaynaklanan çapaklanmalar yavru kedilerde göz kapanması sorununun yaşamasına neden olur. Kedinizin göz yapısı hassas olduğu için hava olaylarından kolayca etkilenebilir. Bu durumda onu özellikle soğuk havalarda çok fazla dışarı çıkarmamaya özen göstermelisiniz.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kediler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap