Yavru Kediler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

Yavru Kediler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

Minik kedilerde su içirme zamanı genel olarak annelerin süt bırakma dönemlerine karşılık gelmektedir. Yavru kediler ne zaman su içmeye başlar sorusuna ortalama dört hafta sonra şeklinde cevap verilebilmektedir. Yavrular bu süreçten önce annelerin sütü içerisinde yer alan bileşenler ile yeteri ölçüde beslenebilmektedir. Anne kedilerin sütleri kendi yavrularının ihtiyaç duyacağı besin ögeleri ile doludur. Hem bağışıklık sistemini güçlendiren hem de genel sağlık durumunu destekleyen bu süt yavrular için oldukça yararlıdır.

Kedi annelerin sütlerinde oldukça zengin vitamin ve mineral bulunmaktadır. Buna ek olarak yavruların ihtiyacı kadar su da süt içerisinde vardır. Bazı anne kediler yavruları altı haftalık olana kadar süt üretebilmektedir. Anne sütünün bırakılması, kedilerin su ve besin ihtiyacının doğacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle anne sütünü bırakan kedilerin ilk aşamada hasta olma riskleri çok yüksektir.

Susuz Kalan Yavru Kedi Belirtileri

Yavru kedilerin susuz kalmasının belirtileri aşağıda yer almaktadır. Bu belirtilerden birini ya da birkaçını barındıran kedilerin derhal takviye alması gerekmektedir:

  • Dehidrasyon denen durum kedilerin günlük olarak yeteri kadar su tüketemedikleri zaman ortaya çıkmaktadır.
  • Su tüketimi yeteri kadar olmayan kedilerde ağız kuruluğu gözlenebilmektedir.
  • Hızlı nefes alıp verme, iştah kayıpları kedilerin susuz kaldığının göstergesidir.
  • Belirtilerin aynı anda görülmesi vücudun suya bol miktarda ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.
  • Kedilerin yeterince hareketli olmaması ya da oyunlara pozitif cevap verememesi gibi durumlarda susuz kaldığı düşünülebilmektedir.
  • Kedilerin su tüketim sürecinin desteklenmesi, su kabının değiştirilmesi ve suyun yenilenmesi son derece önemlidir.
  • Su içmeyi reddeden kedilerin nedenleri araştırılmalı ve ona uygun çözüm önerileri izlenmelidir.

Kedilerin Su İçmeyi Reddetmesi

Kedilerin su içmek istememe nedenleri aşağıda açıklanmıştır. Yavru kediler ne zaman su içmeye başlar konusu içerisinde işlenen nedenler şu şekildedir:

  • Kedilerin suyu reddetmesi ilk olarak hijyene bağlanabilmektedir. Su kabı temiz olmayan kediler su içmek istemeyebilmektedir.
  • Bu nedenle gerek mama kaplarının gerekse de su kaplarının yeteri kadar temiz tutulması gerekmektedir.
  • Kediler su içerisinde yer alan bazı kokulardan rahatsızlık duyabilmektedir. Özellikle su kabının sık sık temizlenmemesinden kaynaklanan sorunlarda kötü kokular baş gösterebilmektedir. Bu durum kedilerin rahatsız olmasına neden olabilmektedir.
  • Hazır sular ve çeşme suları tat ve renk olarak birbirlerinden farklı yapıdadır. Bazı kediler hazır suları içmekten zevk alır iken bazı kediler ise çeşme sularını tercih etmektedir.
  • Su içmeyi reddeden kedilerde bunun nedeni herhangi bir hastalık olabilmektedir. Özellikle idrar yollarından kaynaklı sorunlarda kediler su içmeyi reddedebilmekte ve tuvalete çıkmanın önüne geçebilmektedir. Bu durumun kısa süre içerisinde tespit edilmesi ve kedinin sağlıklı bir hale getirilmesi için profesyonel bir destek almak şarttır.

Kedilerde Gelişim Dönemi Özellikleri

Kedilerin gelişim dönemine ait özellikleri aylara göre aşağıda açıklanmıştır:

  • Kediler ilk ay boyunca anne sütü ile beslenmektedir. Genel bir büyüme bu ay içerisinde gözlenmektedir.
  • İkinci ay kedilerin anne sütünden yavaş yavaş ayrılmasıdır. Bu süreç boyunca farklı davranış kazanımlarından bahsetmek mümkündür.
  • Üç aylık olan kedilerde anneden ayrılma gözlenmektedir. Bu yaşa gelen kedilerde tek başına durabilme davranışı oluşmaktadır.
  • Birinci yaş sonrasında kedilerin kızgınlık döneminden bahsedilebilmektedir.

Yavru Kedilerin Temizlenmesi

Kedilerin temizliği sırasında yalnızca kedilerin temiz olmasına değil ortamın da temiz olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Kedilerin yaşam alanlarının temizlenmesi onların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmelerini sağlayacaktır.

Kedilerin temizliğinde atlanmaması gereken durumlar aşağıda açıklanmıştır:

  • Kedilerin özellikle uyku ve yemek yeme alanlarının düzenli tutulması gerekmektedir.
  • Yavru kedilerin temizlenmesinde yıkanma işlemi sık tercih edilmemektedir.
  • Kediler genel olarak yıkanmayı sevmeyen canlılardır. Kendi dilleri sayesinde temizlenebilmektedirler. Bu nedenle kedilerin çevresindeki eşyaların temiz tutulması bazı zamanlarda yeterli olmaktadır.
  • Kedilerinizi yıkayacak iseniz kulaklarına su kaçmamasına dikkat etmelisiniz. Yıkama sırasında insan şampuanları yerine kediler için özel üretilmiş şampuanlar tercih edilebilmektedir.
  • Kedilerin genel temizliklerinin sağlanabilmesi için düzenli olarak veteriner hekime gidilmesi önemlidir. Veteriner hekim kedilerin temizlik ve bakım sürecini büyük bir titizlik ile yürütecektir.
  • Yavru kedilerin temizliğinin yetişkin kedilerden daha hassas olduğu unutulmamalıdır
  • Kedilerin temizlenmesi sırasında mama ve su kapları da atlanmamalıdır.
  • Tüy dökme döneminde olan kedilerin sık sık temizlenmesi, genel sağlık durumlarının iyileştirilmesi açısından önem arz etmektedir.

Yavru Kedilerin Sütten Kesilme Zamanı

Yavru kedilerde sütten kesilme dönemi yaklaşık olarak beşinci haftaya denk gelmektedir. Kediler bu yaşa geldiklerinde anneden bağımsızlaşarak su ve besin yemeye başlayabilmektedir. Kedilerin bağışıklık sistemleri bu süreçte gelişmeye başlayacaktır. Kediler sütten kesilme dönemi sonrasında kararlı bir şekilde sütten uzak tutulmalıdır. Yavru kedilerin üzerlerine daha sık düşülmeli ve hoşlarına gidecek mamalar kullanılmalıdır.

Yavrular sütten yavaş yavaş kesilmeli ve bu süreçte ek gıdalara başlanmalıdır. Sütten kesilen yavruların anneden uzaklaşabilmesi için üç aylık bir zaman dilimine daha ihtiyacı bulunmaktadır. Bu üç aylık dönem sonrasında yavrular gereken olgunluğa sahip olabilecektir.

Yavru kediler ne zaman su içmeye başlar sorusuna sütten kesilme sonrasında şeklinde yanıt verilebilmektedir. Yavrular süt içer iken ne ek besine ne de suya ihtiyaç duymamaktadır. Ancak sütten kesilme sonrasında su ve mama tüketimi sağlanmalıdır. Bunun için yavruların ırklarına ve yapılarına göre uygun bir mama seçilmeli ve istikrarlı bir şekilde o mamaya devam edilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Yavru Kedi Uyku Miktarı Ne Kadardır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap