KediBilgi.com

Kedilerin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin hamile olduğunu anlamak için pek çok yöntem bulunmaktadır. Evcil hayvanınızın gösterdiği belirtilere dikkat ederek hamile olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kedilerin hamilelik sürecinde gösterdiği belirtiler değişebilmektedir. Kedilerin bazılarında fark edilen değişimler hal ve hareketlerinden kolaylıkla gözlemlenebilir. Bazı kedilerin hamilelik süreci daha zor geçebilir. Kedinizin hamile olduğunu fark etmenizi sağlayan en net belirti ise hayvanınızın karnının şişmeye başlanması ve iyice belirgenleşmesidir.

Kedinizin beş haftadan sonra karnı daha da belirginleşerek giderek şişkin hale gelir. Bu sırada kedinizin hareketlerinde çeşitli farklılıklar yaşanabilir. Evcil hayvanınız hamilelik aşamasında hareketli, sessiz, yorgun davranışlar sergileyebilir. Kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyor emin olmak istiyorsanız muhakkak alanında uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız. Hekiminiz hayvanınızı muayene ettikten sonra evcil hayvanınız hamileyse size bunu söyleyecektir.

Kedilerin Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kedilerin hamilelik belirtileri hamilelik sürecine bağlı olarak farklılık gösterir.  Hayvanınızın kızgınlık döneminin bitmesinin ardından meme uçları şişmeye başlıyor, belirgin hale geliyorsa hamile demektir. Kedinizin meme uçları hamilelik sürecinde daha koyu tona dönüşür. Kedinizin hamilelik döneminde normalden çok daha fazla yemeye başlanması, iştah artışı da hamile olduğunu gösteren önemli belirtilerdendir. Kedinizin karnındaki yavrularının büyümesi ile karnı belirgin şekilde şişmeye başlar. Evcil hayvanınızın hamilelik belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Kedinizin karnı büyüme ve ağırlaşmaya başladığından hareketleri yavaşlar.
  • Kediniz yüksek yerlere atlamayacak hale gelir.
  • Eski canlı aktif hareketleri artık yoktur. Sakin yapıya sahip olan kediler bu dönemde agresif, hırçın tavırlar sergileyebilir.
  • Aynı şekilde evcil hayvanınız daha sakinleşerek sessizleşebilir.
  • Kediniz hamilelik sürecinde eskisinden daha sık tuvalete gidebilir. Kediler yavrusu olmadan önce onlar için güvenli ve rahat bir alan oluşturmaya başlar. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de hamilelik sürecinde sabah kusması ve bulantılar görülebilir.
  • Kedilerin hamile olduğunu anlama, hamilelik sürecinde kediniz olduğundan daha fazla uyuma eğilimi gösterir.
  • Kedinizi hamilelik süresince düzenli ve periyodik olarak veteriner hekiminize kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu sayede anne kedinin ve yavrularının sağlığını koruma altına almış olursunuz.

Kedilerin Hamilelik Süreleri

Kedilerin hamilelik süreleri yaklaşık olarak 2 aydır. Bu zaman dilimi evcil hayvanınızın hamileliği nasıl geçirdiğine ve bakım aşamalarına göre değişmektedir. Kedinizin hamilelik dönemi boyunca stresten uzak, mutlu, sakin bir hayat geçirmesine yardım etmelisiniz. Hamilelik olması gerekenden daha fazla sürerse kedinizi doğrudan veteriner hekiminize muayene ettirmelisiniz.

Kediler Kaç Yavru Dünyaya Getirebilir?

Kedilerin dünyaya getirdikleri yavru sayısı evcil hayvanınızın cinsine göre değişir. Kediler yaklaşık olarak 1 – 10 yavru doğurabilir. Kediniz hamilelik dönemindeyken veteriner hekiminize götürdüğünüzde hayvanınızın kaç yavruya sahip olabileceğini sorarak öğrenebilirsiniz. Buna göre yavru ve anne kediler için güvenli, sağlıklı, mutlu bir ev ortamı hazırlayabilirsiniz.

Hamile Kedilerin Psikolojisi

Hamile kedilerin psikolojisi kediden kediye farklılık gösterir. Kediler de insanlar gibi bu dönemde hormonların etkisiyle farklı davranışlar sergileyebilir. Burada önemli olan şey kedinizin bu süreçte hareketlerini anlayıp ona uygun davranışlar geliştirmenizdir. Evcil hayvanınızı rahat ettiren alanı ona göre dizayn ederek kedinizin bu süreci daha sağlıklı ve sorunsuz şekilde geçirmesine yardım edebilirsiniz. Hamilelik döneminde bazı kediler daha sevecen ve uysal davranışlar sergileyebilir. Sizinle sürekli vakit geçirmek isteyen kediler uysal, hırçın, agresif davranış yapısına bürünebilirler. Doğum sürecinin yaklaşmasıyla bu davranışlarının daha belirgin hale geldiğini görürsünüz. Evcil hayvanınız hamilelik döneminde annelik içgüdüsüyle bazen saldırgan, agresif davranırken bazen daha sakin ve sessiz tavırları ile ön plana çıkar. Kedinizin bu davranışları karşısında şaşırmamalı, geçirdiği bu farklı davranış şekillerine uyum sağlamalısınız. Hamilelik döneminde evcil hayvanların ihtiyaçlarına cevap vererek onlara en uygun, ideal, sağlıklı ve güvenli bir ev ortamı hazırlamanız gerekir. Evcil hayvanınıza uyum sağlayarak onu bu süreçte stresten uzak tutmanız sağlıklı, rahat bir ameliyat süreci geçirmesine yardım eder.

Hamile Kedilerin Bakımı

Hamile kedilerin bakımı sağlıklı hijyenik ve sorunsuz bir hamilelik geçirmeleri açısından oldukça önem taşır. Evcil hayvanınızın hamile olduğunu fark ettiğiniz an onu veteriner hekiminize götürerek muayene ettirmelisiniz. Hekiminiz muayene aşamasından sonra hayvanınızın kesin hamile olup olmadığını söyleyecektir. Bu aşamadan sonra kedinizin güvenli, sağlıklı bir hamilelik sürecinden geçmesi için gerekli tüm planlamaları yapmanız gerekir. Evcil hayvanınızın beslenmesine de dikkat ederek bu dönemde yeteri kadar yemek yediğinden ve su ihtiyacını karşıladığından emin olmalısınız. Veteriner hekiminiz kedinizin bu dönemi doğru ve sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için beslenme planı yapacaktır. Kedinizi hekiminizin kontrolünde olan yazdığı besin grupları ile beslemelisiniz. Hayvanınız bu dönemde daha sessiz, huzurlu, sakin bir ortam arayacaktır.

Kedinizi güvende hissettiren daha rahat, sağlıklı şekilde yaşamasına yardım eden bu ortamları yaratmaya özellikle dikkat etmelisiniz. Evcil hayvanınız bu dönemde sadece kendisi için değil yavruları için de yer yapmaya çalışır. Aynı şekilde sessiz ve gürültüden uzak, evcil hayvanınızı güvende hissettiren bir ortam hazırlamanız hayvanınız ve yavrularının sağlığını korur. Hayvanınızın hamilelik sürecinin sonlarına doğru oldukça hantal ve yavaş hareket edebilir. Bu gibi durumlarda kum kaplarına yetişememeleri, idrar kaçırmaları gibi aksaklıklar çıkabilir. Böyle durumlarda kedinize kızmadan, bağırmadan özverili davranmaya özen göstermelisiniz. İdrarını kaçırdığı yerleri temizleyerek kum kaplarını olabildiğince kedinize yakın olan yerlere bırakabilirsiniz. Kedilerin hamile olduğunu anlama sürecinde daima onun yanında yer alarak gerekli ortamı İhtiyaç ve beklentilerine uygun olarak hazırlamanız gerekir. Evcil hayvanınızı stresten uzak bir ortamda tutmanız kendisinin ve yavrularının rahatı, güvenliği, sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Yaşlılık Belirtileri Nelerdir?

Exit mobile version