Kedilerde Çok Miyavlama Nedenleri Nedir?

Kedilerde çok miyavlama nedenleri söz konusu olduğu zaman, insanın aklına birden fazla durum gelir. Fakat bu durumlardan hangisinin, gerçekten doğru olduğunu anlamak zordur.

Kediler bütün iletişimlerini miyavlayarak kurar. Kedilerin çok miyavlamasının altında birden fazla sebep yatıyor olabilir. Kediler bazen olması gerektiği şekilde miyavlasa da bu durum kedi sahipleri tarafından yanlış değerlendirilir. Yanlış değerlendirmelerin olmaması için sahiplerinin, kedilerini çok iyi tanıyor olması büyük bir avantajdır.

Kedilerde çok miyavlama durumu ile karşı karşıya kalındığı zaman sakin olunmalı ve bu sebeplerden dolayı kediye kızarak ya da şiddet uygulayarak daha çok miyavlamasına imkan verilmemelidir.

Kedilerin genellikle huzursuz ve canları yandığında miyavladığı düşünülür. Fakat kedilerin miyavlamasının altında yatan birden çok sebep vardır.

Kedilerin miyavlaması; iletişime geçmek istemelerinden, ciddi bir hastalığa varıncaya kadar birçok neden içerir. Bu nedenleri anlamak her ne kadar zor olsa da bu durum gerçekten kedisini tanıyan kişiler için oldukça kolaydır.

Kedilerin miyavlama sebepleri şu şekilde sıralanır;

  • Kedilerde ilgi isteği
  • Kedilerde çiftleşme
  • Kedilerde mama isteği
  • Kedilerde yaşlanma
  • Kedilerde stres
  • Kedilere bulaşan dış parazitler
  • Kedilerin bulundukları ortam dışına çıkma isteği
  • Kedilerde hastalık durumları
  • Kedilerde yalnızlık gibi sebepler, kedilerin haddinden çok miyavlamasına olanak sağlar.

Çok Miyavlayan Kedi Nasıl Susturulur?

Çok miyavlayan kediyi susturmak için, öncelikle kedinin neden miyavladığını çözmek gerekir. Sevilmek ve ilgi isteyen bir kediyi, ona sevgi ve ilgi göstererek susturabilirsiniz. Kediler genellikle boyunlarından, kafalarından ve enselerinden sevilmeye bayılır.

Durum çiftleşme isteğinden kaynaklanıyorsa, kedinin çiftleşmesi için gerekli olan ikinci bir kedi ile aynı ortamda bırakılması gerekir. Genellikle çiftleşme meydana gelirken çok miyavlama durumu artar ve çiftleşme sona erdikten sonra da kesilir.

Kediler yedikçe yemek isteyen hayvanlardır. Onları doyurmak çok kolay olmaz. Kedilerde çok miyavlama durumu, mama isteği kaynaklı olabilir. Çok miyavlayan bir kedinin mama ve su kapları sık sık kontrol edilmeli, kaplar boş bırakılmayarak doldurulmalıdır.

Kediler bünye olarak hassas hayvanlardır. Çok fazla strese maruz kaldıkları durumlarda, çok fazla miyavlarlar. Kediler için büyük bir tehdit olan stresin sebebi öğrenilmeli ve kedinin strese girdiği bu durum engellenmelidir.

Kediler zaman zaman bulundukları ya da devamlı olarak yaşadıkları ortamı değiştirmek isteyebilir. Mesela bazı kediler, sürekli kapı önüne giderek kapının açılmasını ve kendilerinin dışarıya çıkarılmasını ister. Kediye istediğinin verilmesi, miyavlamasının durmasını sağlayacaktır.

Kedilerde bir diğer çok miyavlamaya sebep olan şey, onları fazlasıyla rahatsız eden dış parazitlerdir. Kedilerin düzenli olarak muayene edilmesi ve 3 ayda bir dış parazit aşılarının yaptırılması gerekir. Çok miyavlama parazit kaynaklıysa, aşıdan sonra bu durum ortadan kaybolur.

Tüm bunların yanı sıra; kaygı, stres, hastalık durumu ve davranış bozuklukları da kedilerin çok fazla miyavlamasına sebeptir.

Erkek Kedim Çok Miyavlıyor, Neden?

Erkek kedi miyavlama sebepleri arasında gösterilen en büyük faktör bulundukları ortamdan sıkılma ve ortamı değiştirme istekleridir. Erkek kediler istekleri yapılmadığı taktirde, dişi kedilere göre daha agresif ve hırçın olurlar. İstekleri yerine gelene kadar miyavlama aralıksız devam etmektedir.

Erkek kediler, etraflarında herhangi bir tehlike algıladıklarında da strese girer ve çok fazla miyavlama durumunda bulunur. Kedi için tehlike arz eden şey tespit edilerek, kedinin bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Genellikle erkek kediler için tehlikeli olan şey, bulundukları ortamın yakınında kendileri gibi farklı bir erkek kedinin olmasıdır. Bu duruma dikkat edilir ve önlem alınırsa miyavlama belli bir süre sonra son bulacaktır.

Bunun haricinde çok nadir görülse de, erkek kedilerde de kızgınlık dönemlerinde aşırı miyavlama olabilir. Hatta kısırlaştırılmayan erkek kediler, bulundukları ortama bir sıvı bırakarak tepki verirler. Bu sıvı ağır kokuludur ve bulaştığı ortamdan kolay kolay gitmez. Kokunun gitmesi için özel olarak üretilmiş temizlik malzemeleri kullanılır. Tüm bunlardan sebep, erkek kedilerde de kısırlaştırma tavsiye edilir.

Dişi Kedim Çok Miyavlıyor, Neden?

Dişi kedi miyavlama sebepleri arasında ilk sırada gösterilecek şey şüphesiz kızgınlıktır. Dişi kediler kızgınlığa girdikleri dönemlerde, çok fazla miyavlayarak evden kaçmak isterler.

Bu duruma sebebiyet vermemek için, dişi kediler belirli bir döneme girdikleri zaman mutlaka kısırlaştırma işleminin yapılması gerekir. Kısırlaştırma işleminde kedinin yaşı çok önemlidir. Genellikle 8 aydan küçük olan kedilere, kısırlaştırma işlemi yapılmamaktadır. Bazı durumlar istisna olabilir.

8 aydan önce yapılan kısırlaştırma işlemleri, ilerleyen zamanlarda kedinizde böbrek ve idrar yolu sorunlarına sebep olmaktadır.  Dişi kedilerde çok miyavlama durumu, kısırlaştırma yapıldıktan sonra sona erer.  

Bunların dışında dişi kedilerde meydana gelen hastalıklar, stres, bunalma, ilgisizlik, tuvalet isteği gibi nedenler de, kedinin çok fazla miyavlama sebepleri arasında gösterilir.

Kedilerde Kısırlaştırma Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde kısırlaştırma sebepleri incelendiği zaman, başta hayvan sağlığı gelmektedir. Kısırlaştırılan kediler çok daha sağlıklı olur. Kedilerin kısırlaştırılma sebepleri;

  • Kedilerde görülen ileri dönem sorunsalı
  • Kedilerde görülen nüfus artışının kontrol altına alınması
  • Kedilerde görülen sağlık problemleri
  • Kedilerde meydana gelebilecek olan davranış bozuklukları
  • Kedilerin yaşam alanlarının düzenlenmesi gibi sebepler, kedi kısırlaştırma sebepleri arasındadır.

Kedilerde Kısırlaştırma Faydaları Nelerdir?

Kedilerde kısırlaştırma faydaları, hem dişi hem de erkek kediler için saymakla bitmez. Ama en önemlilerinden bahsetmek gerekirse; kısırlaştırma erkek kedilerde prostat ve testis kanseri riskini ortadan kaldırır.

Dişi kedilerde ise rahim enfeksiyonlarını ve meme kanseri riskini ortadan kaldırır. Ayrıca birden fazla kedili evlerde, kediler arası huzursuzluğu çözer.

Genel olarak bakıldığı zaman ise hem dişi hem de erkek kedilerin daha sakin olmasını sağlar. Kedilerde çok miyavlama durumu da, çoğu zaman kısırlaştırma ile ortadan kaybolur.

Ayrıca Bakınız: Kedi Çok Hızlı Nefes Alıyor, Neden?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap