Kedilerde Kaşınma Neden Olur?

Kediler çok kaşındığı zaman, aşırı huzursuz olurlar. Kedilerin çok kaşınmasının altında yatan birçok farklı neden vardır. Bu nedenlerden bazıları doğal, bazıları ise hastalık nedenli olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu kedileri sık sık gözlemlemektir.

Doğal olan kaşıntılar çok fazla sorun teşkil etmez fakat hastalık nedenli olan kaşıntılar hem kediler hem de sahipleri için büyük bir tehlike arz eder.

Kedilerde kaşıntı doğal yaşam dengesini etkileyen önemli faktörler arasında yer alır. Bir kedi haddinden fazla kaşınıyorsa bir problem var demektir.

Kedilerde kaşınma normalin dışında seyrediyorsa acil olarak bir veteriner hekim kontrolü şarttır. Kedilerdeki kaşıntı hastalık teşkil etmiyorsa endişelenmeye gerek yoktur. Hastalık teşkil eden kaşıntılar ise hem kedi sağlığı açısından hem de kedi sahipleri açısından tehlikeli olur.

Genellikle hastalık sebepli kaşıntılar bulaşıcıdır ve tedavi edilmediği taktirde tüm vücuda yayılır.

Kediler Neden Kaşınır?

Kedilerin kaşınma sebepleri araştırıldığı zaman ortaya birçok neden çıkabilir. Bu nedenler şu şekilde sıralanır;

Gıda Hassasiyetleri: Nasıl ki insan bünyesi bazı gıdalara hassasiyet gösterip alerjik reaksiyonlar üretebiliyorsa, hayvanlarda alınan bazı gıdalarda alerjik reaksiyon oluşturarak, kaşıntıya sebep olur. Bu durum genellikle kedi mamalarında bulunan proteinlerden kaynaklı olur. Bunlara sebebiyet vermemek adına kedilere en uygun olan mama kullanılarak, gıda hassasiyetli kaşıntılar giderilir.

Alerjiler: Kediler küf, toz, polen vb. gibi maddelere alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durum kedilerin haddinden fazla kaşınmasına sebep olur. Kedilerin bu maddelerin bulunduğu ortamlardan uzak tutulması, bu tarz alerji kaynaklı kaşınmaları azaltır.

Parazitler: Bitler, pireler, keneler vb. gibi parazitler kedilerde aşırı kaşıntıyı sebep olur. Kediler parazit kaynaklı kaşıntılarda kendilerini istemsiz bir şekilde ısırır ve tırmalar. Bu durum ciltlerinin tahriş olmasına neden olurken diğer yandan da farklı hastalıklara yol açar.

Hormonel Dengesizlik Sorunları: Kedilerde olması gereken hormonların çok az ya da çok fazla olması, deri problemlerine yol açar. Oluşan deri problemleri, kedilerin haddinden fazla kaşınmasına yol açar. Bundan dolayı, Hormonel bozuklukların tedavi edilmesi gerekir.

Enfeksiyon: Bakteri ve parazit enfeksiyonları, deride kaşınmaya sebep olur. Hormonel dengesizlik sorunları gibi, enfeksiyonlarında acil bir şekilde tedavi edilmesi gereklidir. Öncelikle enfeksiyon ve bakterilerin nedeni araştırılmalıdır.

Kedilerde Kaşıntı Nasıl Geçer?

Kedilerde kaşıntının geçmesi için, öncelikle kaşıntının kaynağının ne olduğu araştırılmalıdır.

Parazit kaynaklı kaşıntılar için, mutlaka kedi dış parazit aşıları kullanılmalıdır. Bu aşılar kedilerin vücudunda bulunan mevcut parazitlerin yok olmasını sağlayarak yeni parazitlerinde vücuda giriş yapmasını önler.

Fakat parazit nedenli değil de hastalık ya da hormonel sebepler ile oluşmuş kaşıntılar mutlaka uzman bir veteriner hekime gösterilmelidir. Hastalığın kaynağı tespit edilerek tedaviye biran önce başlanması gerekir.

Kedilerde Egzama Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde egzama belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanır;

  • Baş, boyun ve sırt bölgesinin şiddetli kaşınması
  • Cilt üzerinde kırmızı ve irinli küçük kabarcıklar
  • Ciltte oluşan renk değişimi ile seyreden kalınlaşma
  • Cilt üzerinde oluşan kötü koku
  • Tüylerde yer yer dökülmeler
  • Sürekli olarak yalanma
  • Cilt üzerinde tahriş
  • Sık kaşınma sebebi ile tüy sağlığının bozulması gibi sebepler egzama belirtilerinin en yaygınlarıdır.

Kedilerde egzama aşırı rahatsız edici bir hastalıktır. Rahatsız olmasından ziyade, cildi tahriş ederek acı hissi de yaratır.

Kedilerde Egzama Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde egzama sebepleri, farklı birçok nedenle ortaya çıkar. Önemli olan sorunun kaynağını bularak, bu rahatsız edici hastalıktan kedileri kurtarmaktır.

Kedilerde oluşan egzamanın erken teşhisi tedavi açısından büyük önem taşır. Çünkü kedilerde kaşınma ne kadar ileri boyuta giderse, tedavi yöntemi de o kadar zor olacaktır.

Kedilerde egzama sebepleri şu şekilde sıralanır;

  • Bakteriyel ve maya enfeksiyonlar
  • Böcek ve parazit ısırıklarına karşı aşırı hassasiyet
  • Hormon bozuklukları
  • Kedilerin bünyelerine, ırklarına ve yaşlarına uygun olmayan beslenme şekilleri
  • Yeme-içme bozuklukları
  • Bağışıklık sisteminin düşüklüğü sebebi ile meydana gelen hastalıklar kedilerde egzamaya sebep olur.

Egzama olan kedilerin yaşam kaliteleri düşer, kendileri huzursuz olurlar ve doğal olarak çevrelerini de huzursuz ederler. Bu yüzden kedilerde oluşan egzama, vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Kedilerde Egzama Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedilerde egzama tedavi yöntemleri arasında ilk sırada yer alan madde, hastalığın oluşumuna sebep olan şeyin tespit edilmesidir. Çünkü kedilerde oluşan egzamanın tedavisinde, egzamanın nedeni çok önemlidir.

Kedilerde oluşan egzama tedavisinde kullanılacak olan ilaçlar oldukça fazladır. Fakat bu ilaçların nasıl ve ne şekilde kullanılacağı veteriner hekim tarafından karar verilecek bir durumdur.

Tedavide birden fazla ilaç bir arada kullanılabilir. Bu ilaçlara ek olarak merhem, solüsyon ve lokal pomadlar da kullanılabilir.

Bu ilaçlar kullanılırken kedinin bu ilaçları yalamaması sağlanmalıdır. Bunun için de kafalık kullanılabilir. Kedilerde egzamaya sebep olan şey her neyse, bunun düzeltilmesi gerekir. Aksi halde hastalık tedavi süreci uzar, tedavi bitse bile hastalık tekrarlar.

Kedilerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde dış parazit belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Cilt ve tüylerde meydana gelen problemler
  • Tüylerde dökülme
  • Kulakların sıklıkla kirlenmesi ve kabuk bağlaması
  • Kabuklanmış ve tahriş olmuş deri
  • Durdurulamayan sürekli kaşınma durumu gibi belirtiler kedilerde dış parazit belirtileridir.

Kedilerde bu belirtilerin görülmesi halinde acil olarak dış parazit aşısı yapılmalıdır.

Kedilerde Dış Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedilerde dış parazit tedavisi yapılırken, amaçlanan ilk şey parazitlerin kedi vücudundan uzaklaştırılmasıdır.

Kedilerde kaşınma sorunun en büyük sebebi dış parazitlerdir. Dış parazit tedavisi oral yolla alınan haplar ya da enseden yapılan sıvı dış parazit aşılarıyla tedavi edilir.

Ayrıca Bakınız: Kedi Eve İşiyor, Ne Yapmalıyım?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap