Kedilerin horlamasının nedenleri farklı olabilir. Kedinizin normalde horlamadığını ama son dönemde horlamaya başladığını fark ederseniz bu durum bir rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Genellikle aşırı kilolu kedilerde meydana gelen horlama durumu, kedinin rahatsız bir pozisyonda yatmasına bağlı olarak da görülebilmektedir. Farklı nedenleri olan horlama durumu geçici bir uyku sorununa işaret ediyor olabilir. Ancak burunda, solunumda ya da başka herhangi bir noktada problem olup olmadığı veteriner kontrolleri ile görülebilir. Peki, kedilerin horlamasının nedenleri nelerdir?
Kedilerin Horlamasının Nedenleri Nelerdir?
Kedilerin horlamasının pek çok nedeni vardır. Kediler özellikle de aşırı kiloya sahip oldukları için horlayabilirler. Bu durumda tedavinin sağlanması, kedinizin kilo vermesine bağlıdır. Kimi durumlarda kedilerin burunlarının içindeki bir rahatsızlık da horlamaya neden olabilir. Bu durumlarda rahatsızlığa neden olan durumun tedavi edilmesi önemlidir.
Kedilerin Horlamasının Nedenlerinden Biri Obezite
Kedinizin ideal kilosunun çok üstünde olduğu ve yağ oranının yüksek olduğu durumlara obezite denir. Bu durum vücutta pek çok sağlık sorunu meydana gelmesi mümkündür. Kedinizin obezite rahatsızlığı varsa ya da aşırı kiloya sahipse horlaması da olasıdır. Obezite olan ya da aşırı kilolu olan kedilerin nefes borusu ve geniz yolu yağ birikimi nedeniyle baskılandığı zaman nefes almayı zorlaştırır. Özellikle de uyku pozisyonuna bağlı şekilde horlama görülmesi olasıdır.
Kedilerin aşırı kilolu olması pek çok rahatsızlığı tetiklediği gibi horlama sorununu da tetikleyebilir. Nefes almanın zorlaşması halinde horlama ortaya çıkabilir. Bu durumda kedinizin horlamasına neden olan etkeni tespit etmeniz ya da veteriner desteği alarak meydana gelen rahatsızlığının nedeninin anlaşılmasını sağlamanız önemlidir.
Kedilerde görülen obezite çoğu zaman yanlış beslenme programı izlemeye ya da gerekli egzersizlerin yapılmamasına bağlıdır. Kedilerin doğru şekilde ve düzenli olarak beslenmesi, aşırı kilo almalarının engellenmesini sağlar. Bu program düzenli gerçekleştirilen egzersizler ile desteklenirse obezitenin meydana gelmesi de pek mümkün olmayacaktır. Obeziteye bağlı görülen horlama da ortadan kaldırılabilecektir.
Kedilerde Yanlış Uyku Pozisyonu Horlamaya Neden Olur
Kedinizin yanlış uyku pozisyonunda olması, horlamasının en büyük nedenlerinden biridir. Bu durumda kedinizin yatış şekline dikkat ederek buna bağlı şekilde horlayıp horlamadığını anlamanız mümkündür. Kedinizin özellikle de burnunu kapatacak ve nefes almasını zorlaştıracak şekilde yatıyorsa bu durumda horlaması olasıdır. Kimi durumlarda kediler anlık olarak horlayabilmektedir. Bunlar oldukça normal karşılanmalıdır. Ancak sürekli hale gelen horlamanın bir soruna işaret ediyor olabileceği söylenebilir.
Kedilerin uyuduğu alanın sağlıklı bir uyku için uygun olup olmadığını bilmek önemlidir. Çok yumuşak kedi yatakları ya da yastık ve benzeri alanlar kedilerin rahat ve sağlıklı bir uyku çekmesini engeller. Sağlıklı bir uyku için kedinizin fazla yumuşak ya da fazla sert olmayan bir kedi yatağında yatması gerekir. Aksi takdirde horlama meydana gelebilir ve kedinizin uyurken rahat nefes alamaması söz konusu olabilir.
Kedilerde Yabancı Cisimler Nedeniyle Horlama
Kedinizin burnuna yabancı bir cisim kaçmış olabilir. Bu durumda şiddetli bir horlama duymanız mümkündür. Çoğu zaman meraklı kediler farklı alanları koklarken burunlarına bir şey kaçtığını fark etmezler. Uyurken burunlarına kaçan nesne nedeniyle horlayabilir ve rahat nefes alamadıkları için uyanabilirler.
Yabancı cisimler nedeniyle horlama görülüyorsa kimi zaman cerrahi müdahale gerekebilir. Kedinizin burnuna kaçan bu yabancı nesnenin çıkarılması, horlamanın da kesilmesine neden olacaktır. Yabancı nesnenin çıkarılması bir veteriner tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı şekilde nefes alıp vermeyi engelleyebilen bu yabancı cisimlerin burundan çıkarılması kimi zaman kedinizin hapşırması ile dahi gerçekleşebilir.