KediBilgi.com

Kedim Sürekli Kafasını Sallıyor

Kedim sürekli kafasını sallıyor diyorsanız bunun altında çeşitli sorunlar yatabilir. Birden başını sallamaya başlayan kedinin hafiften, ağır şikâyetlere kadar veteriner kontrolü ile giderilmesi gereken sağlık sorunları vardır. Nedeni ne olursa olsun kedilerin kafasını sallaması bir süre sonra onları stresi sokacağı için hızlı bir şekilde bakılması iyi olacaktır. Kedilerin kafalarını sallamasının nedeni kulak enfeksiyonları başta olmak üzere alerjiler ve cilt sorunlarına bağlı olarak gelişebilir. Ancak tedavi edildiği takdirde kedilerinde sürekli kafa sallaması durumunun çözüleceğiniz söylemek isteriz. Gelin Kediler neden kafasını sallar, kedilerin kafasını sallaması nasıl durdurulur yazımızı okumaya devam edelim…

Kedim Sürekli Kafasını Sallıyor: Kediler Neden Kafasını Sallar

Her kedide sıklıkla görülen kulak sorunları kedilerin patilerini sürekli kulaklarına, kafasına getirip kaşımasına neden olur. Kedilerin en yaygın kafa sallama nedenleri arasında parazitler, kulak iltihaplanmasıdır.

Kedilerde Kulak Enfeksiyonu

Sık görülen kedilerde kulak enfeksiyonu sürekli başlarını sallamaya ve strese girmelerine neden oluyor. Bunların yanında kedilerde denge kaybı durumuna yol açmaktadır. Veteriner hekiminiz kedinizin kulağına baktığında bakterileri görecektir. Bir örnek alarak laboratuar ortamında incelenmesi için gönderir. Kulağın içindeki zarın durumunu ve iltihabın ciddiyetini inceleyecektir. Kulak akarları, mantar oluşumu, iltihaplanma, bakterileri incelemek için otoskop aletiyle bakacaktır. Eğer kulağında bir sorun varsa ve erken teşhis edildiyse kısa süre içinde lokal bir ilaç tedavisi uygulanacaktır. Kulak damlası vererek iltihaplanmanın birkaç gün içerisinde geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde tekrar veteriner hekiminize görünmenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Kulak Uyuzu Nasıl Bulaşır?

Kedilerde Alerji

En yaygın kedi sorunlarından bir diğeri de alerjilerdir. Kediler neden kafasını sallar sorunuzun bir ihtimal cevabı da bir şeylere alerji geliştirmesidir. Başka yerlere temas etmesi, ısırık, pire, bit ve yiyecekler yoluyla bulaşabilir. Alerji kedilerde nerde görülür? En sık görüldüğü yerler: baş bölgesi boyun ve kulaklarda kaşınması, başını sürekli sallaması ile kendini gösterir. Veteriner hekime götürdüğünüzde öncelikle kaşıntıya neden olan duruma bakacaktır. Dış paraziler, pire ve bitlere yönelik bir kontrol yapar. Eğer bunların hiçbiri değilse sensitive kedi mamalarına geçmenizi önerecektir. Bu mamalar hassas alerjiye yatkın kedi cinsleri için özel olarak üretilmiştir. Mamadan kaynaklı kaşıntı, baş sallama görülüyorsa eğer mamasını değiştirmeniz gerekecektir.

Kedilerde Kulak Polipleri

Bazı kediler zamanla polip adı verilen kitleler geliştirir.  Kedilerde kulak polipleri kulak içinde, burnunun içinde kötü huylu olmayan tümör geliştirirler. Bu tümörler kulağın içinde ya da dışında, burun içinde olması farklı belirtiler gösterir. Kedilerde polip belirtileri: kedilerin sürekli kafasını salması, kaşıması, sık hapşırma, kedinin sürekli kafasını sağa sola çevirmesi, gözlerde akıntı, sesli hırıltılı nefes kedilerde kulak polipleri belirtileri arasındadır.  Bu poliplerden kurtulmak ve kedim neden kafasını sallıyor sorununu çözmek için veteriner hekiminizin müdahale etmesi gerekiyor.

Kedilerde Böcek Isırığı

Avcı olan kediler doğaları gereği sürekli keşfetme halindedir. Bu merakları sayesinde böcekler ve sürüngenlerin ısırıklarına maruz kalır. Böcek ısırıklarını kulak, baş bölgesinden aldıysa sürekli kafasını sallar. Hassas deriye sahip kedilerde ısırılan bölgelerin şişmesi, kızarması ve iltihaplanma görülür. Veteriner hekim böcek ısırığı teşhisi belirledikten sonra iltihaplanmayı önleyecek steroid ve antihistamin, levocetirizine içerikli ilaçlar yazacaktır.

Kedilerde Kulak Hematomu

Kedilerin kafa sallamasının nedeni sayılmaz. Ancak sürekli başını sallayan bir kedinin sonucunda bu sağlık sorununa yakalanması ihtimal.  Kulak içerisindeki damarların sürekli kafasını hareket ettirmesi sonucu kanla dolmasına neden olur. Bu damarların açılması sonucunda kedilerim kulak kepçesinde dolmaya başlar. Sonucunda da kulağın yumuşak ancak şişmesine yol açar. Veteriner hekiminiz sıvıyı boşaltarak şişliğin inmesini sağlar. İleriye dönül tekrar boşlukların sıvıyla dolmasını neden olur. Bunun önlenmesi için veteriner hekiminiz steroid ilaçlar yazabilir, cerrahi müdahale ile kulaktaki damarların daraltılması için yarayı kapatır.

Kedinin Kulağına Yabancı Cisim Sıkışması

Eğer kulak kanalına bir cisim sıkışmışsa kedi sürekli başını sallayarak oradaki tıkanıklığı açmaya çalışır. Kafasını sallayarak patisiyle kulağına dokunuşlar yapıp yabancı cismi çıkarmaya çalışır. Bu esnada kedinizi sakinleştirerek kucağınıza oturtun.  Flaşh ışık yardımıyla kulağın içine bakarak cisim var mı yok mu kontrol edin. Eğer bir cisim görüyorsanız kulak zarına yakın bir noktada değilse kendiniz çıkarabilirsiniz.  Ancak derinlerde bir yerde görünüyorsa veteriner hekiminize götürmeniz daha iyi olacaktır.

Exit mobile version