KediBilgi.com

Yavru Kedi Bakımı Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yavru kedi bakımı beslenme ve ısınma gibi ihtiyaçlarının yanı sıra kedinize gösterdiğiniz sabır ve sevgiyi de kapsamaktadır. Özellikle yeni doğan ve annesiniz kalan kedilerin tek başlarına hayatta kalmaları oldukça zordur. Onları hayata bağlamak ve yavru kedi bakımı inceliklerini sabırla uygulamak sağlıklı bir hayat sürmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle yavru bir kedinin bakımını üstlendiyseniz gerekli bakım malzemelerini edinmeli ve her zaman bir veteriner hekimle iletişimde kalmalısınız. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri zayıf olur ve beslenmenin yanında hem ısınmaya hem de ilgiye ihtiyaç duyarlar. Yavru kedilerin annelerinin yerini bir nevi sizin doldurmanız gerekecektir. Bu nedenle gerekli bilgiye sahip olmanız önemlidir. Kedinize sağladığınız iyi bir bakım ile ona bir hayat kazandırmanız mümkündür.

Yavru Kedi Bakımı: Yavru Kedinin Isınması

Kedi bakımı konusunda ilk yapmanız gereken kedinizin üşümediğinden emin olmaktır. Yavru kediler ilk 5 hafta kendi vücut ısılarını koruyamamaktadır. Bu sebeple kedinizi hemen giysilerinizin içine koyarak vücut ısınızın ona geçmesini sağlayabilirsiniz. Onu ısıtabilecek bir ısıtıcı ya da battaniye kullanmakta işe yarayacaktır. Yavru kedinizin vücut ısısı düşükken kediye yiyecek ya da sıvı vermemeye dikkat etmelisiniz. Kedinizin vücut sıcaklığını kontrol etmek için patilerinin tüysüz kısımlarını ya da kulaklarını kullanabilirsiniz. Eğer soğuk olduğunu düşünüyorsanız termometre ile sıcaklık ölçümü yapmalısınız. 37-39 derece yavru kediler için ideal vücut sıcaklığı kabul edilmektedir.

Yavru Kedinin Beslenmesi

Kediniz kendine kendine mama yiyemeyecek kadar küçükse onu beslemek için biberon kullanmalısınız. Eğer bir şeyler yiyebilecek kadar büyükse mamayı küçük miktarlarda ve tek seferlik olarak hazırlamaya özen göstermelisiniz. Artan kısımları tekrar kullanmak yerine atmayı tercih etmelisiniz. Mamanın oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz. Yavru kedinin her 3-4 saatte bir beslenmesi önemlidir. Yavru kedinizi beslerken kucağınıza bir havlu serebilirsiniz. Sırtüstü ya da yan şekilde yatmadığından emin olmalısınız. Çünkü bu pozisyonlarda boğulması tehlikesi yaşayabilirler. Biberonu 45 derecelik açıyla kedinizin ağzına yaklaştırmalısınız. Kediniz biberonu emmek istemediğinde zorlamaya çalışmamalısınız.

Yavru Kedinin Su İhtiyacı

Yavru kedinizin susuz kalıp kalmadığını sürekli kontrol etmelisiniz. Kedinizin ensesinde ki deriyi parmaklarınızla tutup yavaşça yukarı çekebilirsiniz. Deriyi bıraktığınızda eski halini alıyorsa kediniz susuzluk çekmiyordur. Yavru kedilerin ense derileri yumuşak ve elastiktir. Eğer deri hemen eski halini almıyorsa kedinizin susuz kaldığını anlayabilirsiniz. Fakat kediniz susuz kalmışsa bile hemen su vermeniz doğru olmayabilir. Çünkü kediler belli bir zamana kadar su ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılarlar. Kedinize elektrolit sıvı vermeyi deneyebilirsiniz.

Yavru Kedinin Tuvalet İhtiyacı

Yavru kediler anneleri olmadığı sürece tuvalet ihtiyaçlarını kendileri gideremezler. Ayrıca kendilerini de temizleyemezler. Bu nedenle bu yokluğu belli bir süre sizin karşılamanız gerekmektedir. Ilık ve nemli bir bez kullanarak kedinizin karnını ovalayabilirsiniz. Ardından genital bölgesini de nazik hareketler ile silerek tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi her beslenmeden önce ve sonra tekrarlayabilirsiniz. Kedilerin koyu renkli idrarı sıvı eksikliğini göstermektedir. Yavru kedinizin dışkısı ise diş macunu kıvamında olmalıdır. Daha sert ya da sulu olması ishal veya kabız olduklarını göstermektedir. Bu durum mama değişikliği sebebiyle ortaya çıkabilir.

Yavru Kedinin İshal veya Kabız Olması

Yavru kedilerin karın bölgelerinin her zaman yumuşak ve tok olmaları gerekir. Karınlarında ki aşırı sertlik ve şişlik kedinin kabızlık yaşadığını gösterebilir. Kabızlık mama değişikliğinden kaynaklanabildiği gibi iç parazit ya da başka sorunlardan da ortaya çıkabilir. Bu nedenle gözlenmesi önemlidir. Kedinizi beslerken sıvı miktarını dörtte bir oranında arttırsanız kabızlık sorununun geçtiğini görebilirsiniz. Gaz kaynaklı sorunlarda da kedinizin sırtını nazikçe okşayarak gaz çıkartmasını sağlayabilirsiniz. Kedilere süt ya da aşırı su içirmek ishal olmalarına neden olabilir.

Yavru Kedinin Anne İhtiyacı

Yavru kedilerin annelerinden erken yaşta uzaklaşması onların stres yaşamasına neden olabilir. Kedinizin sizi anne olarak görmesi muhtemeldir. Bu nedenle kedinizi göğsünüze, kalp ritminizi hissedeceği şekilde yatırmayı denemelisiniz. Vücut ısınız kedinizi ısıttığı gibi kalp atış sesiniz de kedinizin rahatlamasına neden olacaktır. Yavru kedinize daima sabır ve sevgi göstermeyi ihmal etmemelisiniz.

Exit mobile version