Yavru kedileri aşılamanın önemi dikkate alınmalı ve kedinizin küçüklükten itibaren aşılarını tam bir şekilde yaptırmayı unutmayın. Yavru kediler, doğdukları andan itibaren pek çok hastalığa açık haldedirler. Bu nedenle de farklı rahatsızlıklara yakalanmaları yetişkin ve yaşlı kedilere göre daha kolaydır.
Anne sütü ile beslenen ve sonrasında tükettikleri mamaların içeriğine bağlı şekilde bağışıklık sistemlerini güçlendiren kediler diğerlerine göre daha sağlıklı olur. Ancak yine de anne sütü ya da doğru ve dengeli beslenme her zaman tek başına yeterli değildir. Hastalıklardan korunmak için insanlarda olduğu gibi kedilerde de aşılanma gerçekleşmesi gerekir. Peki, yavru kediler için aşılanmanın önemi nedir?
Yavru Kedileri Aşılamanın Önemi
Yavru kediler doğdukları andan itibaren tüm hastalıklara karşı açık haldedirler. Anne sütü tüketen kedilerin ise ilk dönemde hastalanma riskleri çok daha azdır. Ancak yine de aşılanmayan kediler hemen hemen her hastalığa çok daha açık haldedirler. Kedilerin doğru zamanda, aşı takvimine uygun şekilde aşılanması onları pek çok rahatsızlıktan koruyabilecek olan temel etkendir.
Yavru kedilerin ilk dönemlerde pek çok hastalığa yakalanmaması anne sütü ve besin takviyeleri ile sağlanıyordur. Ancak kediler yalnızca evde bakım görse dahi iç ve dış parazitler kedilerde görülme ihtimali vardır. Bunların yanı sıra lösemi ve kuduz gibi aşıların yapılması da yavru kedilerin bu hastalıklardan korunması konusunda oldukça etkilidir.
Kedinizin kuduz, lösemi gibi farklı rahatsızlıklara sahip olabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle de her olasılığa karşı aşılamayı gerçekleştirmek önemlidir. Kediniz veteriner kontrolleri sonrasında kedi aşı takvimine uygun olacak şekilde aşı işlemine başlanıyor. Bu aşılar kedinizin pek çok hastalığa yakalanma riskini yüksek oranda azaltacak ve pek çok hastalığa karşı da uzun süreli koruma sağlayacaktır.
Yavru Kedilere Hangi Aşılar Uygulanıyor?
Yavru kediler 6 – 8 haftalık oldukları zaman aşı takvimine uygun şekilde aşılama başlar. İlk olarak genel taramanın ardından iç ve dış parazit aşıları uygulanıyor. Bu sayede kedilerin iç ve dış parazitlerde korunması da mümkün hale gelir. Ancak iç ve dış parazit aşıları ömür boyu koruyucu değildir. Bu nedenle de iki ayda bir kedinizin iç ve dış parazit aşılarını olması şarttır. Aksi takdirde kedinizde iç ve dış parazitlerin görülmesi mümkündür.
8 – 10 haftalık olan kedinizin karma aşı yaptırmak için hazır olduğu söyleyebiliriz. Kedi gençlik hastalığı, kedi üst solunum enfeksiyonu, kedi gribi, kedi nezlesi gibi farklı hastalıklara karşı koruma sağlayan bu aşı; kedinizin viral hastalıklardan korunması için büyük öneme sahiptir. Özellikle de birkaç kediniz varsa ya da barınak, veteriner kliniği gibi bir noktadan kedi sahiplendiyseniz kedinizde karma aşı olduğundan ya da yaptırdığınızdan emin olmanız gereklidir. Bu aşı sayesinde kedinizin viral hastalıklara karşı yüksek koruma göstermesi mümkündür.
Yavru Kedilere İkinci Aydan Sonra Uygulanan Aşılar
Kediler ayrıca lösemi gibi ölümcül hastalıklara da yakalanabilirler. Bundan uzak kalmak için ise kedinizin 9 – 11 haftalık olduğundan itibaren lösemi aşısı olması gereklidir. Bu sayede lösemi hastalığından etkili şekilde korunmaları da mümkün olur. Lösemi aşısı ayrıca iki hafta kadar sonra tekrarlanmalıdır. Bu sayede iki doz şeklinde uygulanan aşının yüksek ölçüde koruyuculuk sağlaması mümkün hale gelir.
Yavru kedinize 12 – 14 haftalık olduktan sonra kuduz aşısı yapılır. Bu sayede kediler ve pek çok memeli hayvan için ölümcül olan kuduz aşısının yavru kedinizde yüksek koruma sağlaması da mümkün hale gelir. Üç aydan küçük kedilere kuduz aşısı uygulanmıyor. Kuduz aşısı, kedinizin kuduz hastalığına sahip olan bir hayvan nedeniyle enfekte olmasının önüne geçer.