Bırakılmış yavru kedi bakımı, oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir iştir. Yavru kedinin terk edilmesi, annesinin bırakıp gitmesi ya da yavru kedinin kaybolması sebebi ile olabilir. Eğer bir kişi yavru bir kedi ile karşılaşırsa bir süre onunla beklemeli, annesinin gelip gelmeyeceğini kesin olarak bilmelidir. Eğer anne gelmiyorsa yavru kedinin bakımını üstlenmek için yanına alabilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen durum, yavru kedi bir tehlike altındaysa hiç bekletilmeden oradan uzaklaştırılmalıdır.
Yavru Kedinin Terk Edildiği Anlaşıldığı Anda Ne Yapılmalıdır?
Genellikle Yavru kedi terk edildiği anlaşıldığı anda, bakımı üstelenen kişinin yapması gereken kedinin yaşını anlamaya çalışmaktır. Eğer kedinin gözleri kapalı ve kulakları kapanmışsa 1 ila 14 günlük, kedinin gözleri açık ve titriyorsa 2 ila 3 haftalık, gözleri açık ve yürümesi düzgün ise 3 haftalık ya da daha büyüktür.
Eğer kişi, kedinin yaşını anlayamıyorsa onu veterinere götürmeli ve veteriner hekimden yaşını öğrenmelidir. Kedinin yaşını öğrenmek bakımının yapılması, kedinin ihtiyaçlarının anlaşılması ve gelişiminin takip edilmesi açısından önemlidir. Kedinin bakımını üstlenen kişi, eğer ne yapacağını bilmiyorsa veteriner hekime danışmalıdır.
Yavru Kedinin Bakım Aşamaları Nelerdir?
Yavru kedinin bakım aşamaları güven oluşturmak, ısıtmak, beslenmesini sağlamak ve temizliğini yapmaktan oluşmaktadır. Bu adımların doğru bir şekilde yapılması, annesinden uzak kalmış bir kedinin hayatının kurtulmasını sağlayacaktır.
- Güven oluşturmak
Terk edilmiş, annesinden ayrı kalmış yavru bir kedi kendini güvensiz ve savunmasız hissedecektir. Bakımını üstlenen kişinin ilk yapması gereken kedinin güvende olduğunu ona hissettirmektir. Kişi kedinin güvende oluğunu hissetmesi için ona nazik ve sevgi dolu bir sesle yaklaşabilir, onu sarıp sarmalayabilir. Bu şekilde kedi hem güvende olduğunu hem de sevildiğini hissedecektir. Kedinin kendisini güvende hissetmesi diğer bakım aşamalarını daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
- Isıtmak
Kedi ilk bulunduğu zaman vücut ısısı olması gereken sıcaklığın altında olabilir. Bu durumda olan bir kedi üşür ve titrer. Kedinin vücut ısının normal sıcaklığa getirilmesi hayati önem taşır. Kişi kediye battaniye sarıp kendisine yakın tutmalıdır. Kedilerin normal sıcaklığa gelmesi için ısıtıcı yataklar tercih edilebilir.
- Beslemek
Terk edilmiş yavru kediler, annelerinden uzak kalacağı için beslenmelerinde eksiklik yaşayabilirler. Bu sebeple yavru bir kedinin nasıl beslenilmesi gerektiğini bilmek çok önemlidir. Yavru kediler için özel olan mamalar kullanılmalıdır. Bu mamalar toz formül ya da konserve şeklinde olabilir. Yavru kediler beslenirken biberon kullanılmalıdır. Biberon kullanılmadan önce temizlenmeli ve sterilize edilmelidir. Yavru bir kedi günün her saatinde beslenmelidir.
- Temizliğini Sağlamak
Yavru bir kedi bulunduktan sonra hemen veteriner kontrolüne götürülmeli. Dış parazit, iç parazit ya da herhangi bir hastalığa bir sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yavru bir kedinin üzerinde pire varsa bu pireler bebek şampuanı ve pire tarağı ile çıkarılmalıdır. Eğer kedinin üzerinde yara varsa veteriner hekim, cerrahi bir sabun önerebilir. Kedi bu sabunla yıkanılmalıdır.
Bırakılmış Yavru Kedi Bakımı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Terkedilmiş yavru kedi bakımı ile ilgili bilinmesi gerekenler, kedinin bakımı sırasında kişinin işini kolaylaştıracak ve kedinin sağlığını destekleyecek bilgilerdir.
Terk edilmiş yavru kedinin bakımı ile bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Yavru kedi ısıtma yatağı ile ısıtılırken asla yalnız bırakılmamalıdır.
- Yavru kedinin beslenmesi için seçilen mama daha sonra değiştirilmemelidir.
- Yavru bir kedi 3 haftalık olana kadar kendisi dışkını kendi yapamaz. Bir bez ya da kağıt havlu ile anal bölgesine masaj yapılır.
- Yavru kedi için normal vücut ısısı kaç haftalık olduğuna göre değişmektedir. Bunun için gerekli bilgiler veteriner hekimden öğrenilmelidir.
- Yavru kedi her beslenmeden sonra idrarını yapmalı ve günde bir kez dışkısını yapmalıdır.
- Yavru kedinin mamasının kesinlikle bozuk olmaması gerekir. Aksi takdirde sindirim sisteminde problemler yaşayabilir hatta kedinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir.
- Yavru kediler kesinlikle yetişkin maması ile beslenmemelidir.
- Yavru kediler beslendikten sonra gaz oluşmaktadır. Yavru kedinin gazının çıkarılması için kişi kediyi omuzuna yatırmalı ve sırtına hafifçe vurmalıdır.
- Yeni doğmuş ve terk edilmiş bir kedi çoğunlukla 12 saat içerisinde ölür.
- Yeni doğmuş kedinin beslenmesi, temizliği kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Ayrıca Bakınız: Kedim Fare Yedi, Ne Yapmalıyım?