KediBilgi.com

Cornish Rex Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Cornish Rex kedi ırkı, iki farklı kedinin doğal mutasyonu sonucu ortaya çıkmıştır. Cornish Rex kedilerinin kendine özgü kısa ve kıvırcık tüyleri oldukça dikkat çekmiştir. Bu ayrıcalıklı fiziksele özelliklere sahip olan Cornish Rex kedileri, 1950 yılında keşfedilmiştir. Diğer Rex’lere göre farklı fiziksel özelliklere sahip olan bu kediler, İngiltere’nin Cornwall şehrinde yer alan Cornish bölgesinde dünyaya gelmiş ve bu nedenle bu ismi almıştır. Cornish Rex kedileri, 1960 yılında, Kedi Meraklıları Derneği tarafından özerk bir kedi ırkı olarak kabul edilmiş ve kayıt altına alınmıştır.

Cornish Rex’in Özellikleri Nelerdir?

Kediler birbirinden çok farklı özelliklere sahip olabilen canlılardır. İnsanlar tarafından evlerde en sık beslenen evcil hayvanlar listesinin ilk sıralarında yer alan kediler, ait oldukları ırklara göre farklı fiziksel özelliklere de sahiptir. Genel olarak tüm kediler aynı fiziksel yapılara sahip gibi görünseler de aslında tüm ırkların kendine özgü fiziksel detayları bulunmaktadır. Kişiler kedi sahiplenmeden önce genel olarak ilk başta kedilerin görünüşleri ile ilgilenmektedir. Ancak bu durum pek doğru bir yaklaşım değildir. Kediler ile aynı evi paylaşacak olan sahiplerin, kedilerin genel karakter özelliklerini de bilmesi gerekmektedir. Cornish Rex’in özellikleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Cornish Rex kedilerinin ana vatanı İngiltere’dir.
  • Cornish Rex kediler, orta ırk kedi grupları arasında yer almaktadır.
  • Cornish Rex kedileri genel olarak 4 kg ile 7 kg arasında bir vücut ağırlığına sahip olmaktadır.
  • Cornish Rex kedileri genellikle sarı beyaz ya da kahverengi beyaz olmak üzere iki farklı renge sahiptir.
  • Cornish Rex kedilerinin genel olarak karın bölgeleri düz beyaz renktedir. Sırt, kuyruk ve kulak bölgeleri ile yüzlerin kulaklara yakın kısımları ise renklidir.
  • Cornish Rex kedilerinin göz renkleri; sarı, kehribar, yeşil ya da mavi olabilmektedir. Bu kedilerin göz yapıları ise oldukça iridir.
  • Cornish Rex kedilerinin kulakları, kafa yapılarına göre daha büyüktür. Kedilerin kulakları uç kısma doğru sivrileşmekte ve üçgen bir yapıya dönüşmektedir.
  • Cornish Rex kedilerinin kaslı gövdeleri ve uzun bacakları bulunmaktadır. Bu fiziksel özellik Cornish Rex kedilerinin en hızlı koşabilen ve hareket edebilen kediler arasında yer almasını sağlamaktadır.

Cornish Rex’in Karakteri Nasıldır?

Cornish Rex’in karakteri, bu ırkın zekası ve hiperaktifliği ile ön plana çıkmaktadır. Oldukça enerjik bir yapıya sahip olan Cornish Rex’ler, hızlı hareket edebilmeleri ve aşırı meraklı yönleri ile evde sürekli hareket halindedirler. Sahiplerinin peşinden ayrılmayan bu kediler, sahipleri tarafından ilgi görmeyi her zaman beklemektedir. Bunların yanı sıra, Cornish Rex kedileri oldukça kibar ve sevecen bir yapıya da sahiptir. Cornish Rex’ler sahiplerinden ilgi görmedikleri taktirde içine kapanabilmektedir. Meraklı ve oyuncu bir yapıya sahip olan bu kediler, çocuklar ve diğer hayvanlar ile de oldukça iyi anlaşabilmektedir. Düzenli olarak kediye vakit ayırabilen kişiler için Cornish Rex’ler oldukça iyi bir evcil hayvan tercihidir.

Cornish Rex Kedi Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Cornish Rex’in bakımı, kısa tüy yapısından dolayı oldukça kolaydır. Kısa ve kıvırcık tüylere sahip olan bu kedilerin, haftada bir kez taranması hem tüylerin hem de cilt sağlıklarının korunması için yeterlidir. Evde uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmayan Cornish Rex’ler, düzenli olarak sahipleri ile oyun oynamak ve vakit geçirmek istemektedir. Bu nedenle bu kedilerin bakımları, her gün onlara zaman ayırılmasını gerektirmektedir. Hareketli bir yapıya sahip olan Cornish Rex’ler ev içerisinde hemen hemen her yere çıkabilir ve zıplayabilir. Bu nedenle kedilerin kendilerine zarar verebileceği ortamların, kedilere göre düzenlenmesi gerekmektedir.

Cornish Rex Nasıl Beslenir?

Cornish Rex’in beslenmesi, sahiplenilen kedinin yaşına ve kilosuna göre veteriner hekimler tarafından belirlenmelidir. Oldukça hareketli olan bu kedilerini, protein içerikli beslenmesi gerekmektedir. Kedilere özel kuru ya da yaş mamalar haricinde farklı gıdaların da bu kedilere verilmemesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda, veterinerlerin önerdiği vitaminlerin de Cornish Rex’lere düzenli olarak verilmesi gerekmektedir. Bu kedilerin sularının kolay ulaşılabilir alanlarda, temiz ve taze olarak bulundurulması da beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır.

Cornish Rex Eğitimi Nasıl Verilir?

Cornish Rex’in eğitimi, bu kedilerin meraklı ve oyuncu özellikleri kullanılarak oldukça kolay bir şekilde verilebilmektedir. Bunların yanı sıra, Cornish Rex’ler sahiplerine oldukça düşkün canlılardır. Bu kedilere sahipleri tarafından verilecek tüm komutlar, kediler tarafından yerine getirilecektir. Merak duygularını cezbederek verilen eğitimler, Cornish Rex kedilerinin eğitim süreçlerinden oldukça hızlı bir şekilde sonuç alınmasını sağlamaktadır.

Safkan Cornish Rex Nasıl Anlaşılır?

Cornish Rex’in safkan olup olmadığı bu kedinin özellikle tüy yapılarının kontrol edilmesi ile anlaşılabilmektedir. Aynı zamanda uzun ve kaslı bacak yapıları, ince ve uzun kuyrukları ve üçgen forma sahip olan kuyrukları da Cornish Rex’lerin safkan olup olmadığının anlaşılmasını sağlamaktadır. Cornish Rex’lerin tüy renkleri de bu kedilerin safkan olup olmadığının anlaşılmasında kontrol edilebilinecek fiziksel özellikleri arasında yer almaktadır.

Cornish Rex Ne Kadar Yaşar?

Cornish Rex kedi ırkı ömrü, iyi bir bakım ve düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması ile yaklaşık olarak on yıldır. Cornish Rex’lerin genetik yapıları, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin fazla olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bu kedilerin kısa tüy yapıları, deri rahatsızlıklarının da sıklıkla meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bu nedenle Cornish Rex’lerin uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olabilmeleri için beslenme programlarına ve özel bakım tekniklerine harfiyen uyulmalı, veteriner kontrollerinin de aksatılmadan gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Bakınız: Chartreux Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Exit mobile version