Kedi tuvaleti kokusu hem kedinin sağlığına hem de ortamın hijyenine zarar veren bir durumdur. Kedi kumu ya da kedi tuvalet kabı düzenli olarak giderilmediğinde ortaya çıkar. Kedi tuvalet kabının da nasıl bir ortamda bulunduğu, kedi tuvalet kokusunun ortaya çıkmasına ve yoğunlaşmasına sebep olur. Kedi tuvalet kokusu, düzenli temizlik ile giderilir.
Kedi Tuvalet Kokusunu Gidermek için Neler Yapılabilir?
Kedi tuvaleti kokusu gidermek için yapılabilecekler, kedi tuvalet kokusunun oluşmasını engeller hem kedinin sağlığı hem de ortamın hijyeni için tehdit oluşturmasına engel olur. Bu sebeple kedi tuvalet kabının düzenli bakımı yaptırılmalı, hijyenine dikkat edilmelidir.
Kedi kumunun düzenli olarak değiştirilmesi gereklidir. Bazı kedi kumlarında değiştirme süresi 1 hafta iken, bazı kedi kumlarında bu süre 30 gündür. Fakat eğer kedi kumundan yoğun bir şekilde kedi tuvalet kokusu geliyorsa, bu kum gerekirse he gün değiştirilmelidir. Kedi kumu içerisinde idrar, dışkı ve bunların oluşturduğu bakteri ve mikropları barındırır. Bu sebeple özellikle yoğun koku hallerinde kedi kumu değiştirilmelidir.
Kedi tuvaletinin kabı mutlaka temizlenmelidir. Kedi tuvalet kabında, sadece kumu değiştirmek, kokunun giderilmesi ve tam bir hijyen için yeterli değildir. Bu sebeple kedi tuvalet kabının da düzenli olarak temizlenmesi ve hijyeninin sağlanması çok önemlidir. Özellikle kedi tuvaletinden yoğun bir koku geliyorsa, kedi kumu değiştirilirken, kedi tuvalet kabı da temizlenmelidir. Bu temizleme üç çeşit yolla yapılır. Sirkeli su, karbonatlı su ya da arap sabunu ile temizlenir. Sirkeli su, bez yardımı ile tuvalet kabı temizlenmesi ya da içerisinde karbonat bulunan suyun 15 dakika tuvalet kabında beklemesi ya da arap sabunu ile tuvalet kabının fırçalanması seklinde temizlenir.
Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Önlenir?
Kedi tuvalet kokusunun önlenmesi için, çeşitli etkenlere dikkat edilir. Bu etkenlere dikkat edilmesi ile kokunun oluşması önlenir. Bu sebeple bu etkenlere dikkat edilmeli, kokunun oluşumu önlenmelidir.
Kedi tuvalet kabının bulunduğu ortam tuvalet kokusunu etkiler. Bu sebeple tuvalet kabının havalandırılmış bir ortamda bulundurulması önemlidir. Bu sebeple ortam yeteri kadar hava alacak ve kedi tuvaleti kokusu ortaya çıkmayacaktır. Bir diğer durum ise kedi tuvalet kabının çeşididir. Kedi tuvalet kabı açık tuvalet kabı ve kapalı tuvalet kabı olmak üzere iki çeşittir. Kapalı tuvalet kabı, kedi tuvalet kokusunun oluşmasına engel olur. Kapalı tuvalet kabı kokuyu kendi içinde hapseder ve ortama yayılmasını engeller.
Kedi tuvalet kokusunun önlenmesi için yapılacak diğer şey ise, kedi kumunun düzenli olarak değiştirilmesidir. Kedi kumunun değiştirilmesi için kokunun oluşması beklenmemelidir. Eğer kedinin tuvalet kabı sıklıkla kokuyorsa, gerekirse günlük olarak değiştirilmelidir.
Kedi İdrarı Neden Kokar?
Kedi idrarının yoğun bir şekilde kokmasının sebebi değişkenlik gösterebilir. Çeşitli sebepler kedilerin idrar kokusunu yoğunlaştırır ve idrar kokusunu kötüleştirir. Yoğun kedi kokusunun giderilmesi için, onu ortaya çıkaran sebep giderilmelidir. Çeşitli hastalıklar ve kedinin yediği besinler kedinin idrar kokusunu etkiler. Kedilerin yediği mamalar, kedinin idrarının kokusunun yoğunlaşmasına ve kötü kokmasına sebep olur.
Bir diğer sebep ise kedide çeşitli hastalıkların semptomlarından biridir. Bu sebeple yoğun idrar kokusunun ortaya çıkması izlenmeli ve kedide oluşan diğer semptomlar gözlemlenmelidir. Ortaya çıkan belirtilere göre veteriner hekime danışılır, teşhis konulur. Bu sebeple kedi kokusunun önemsenmesi gereklidir.
Kedi İdrarının Kokmasına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?
Kedi idrarı, kedilerde ortaya çıkan herhangi bir hastalığın belirtilerinden biri olabilir. Bu sebeple kedi tuvaleti kokusu önemsenmeli ve kedide ortaya çıkan diğer etkiler gözlemlenmelidir. Eğer idrar kokusu ile çeşitli belirtiler ortaya çıkıyorsa kedi veterinere götürülmelidir. Bu durum kedi için ciddi bir hastalığa sebep olabilir.
Kedi idrarının kokmasına neden olan hastalıklar şu şekildedir:
- İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolunda enfeksiyon meydana gelmesi, kedinin idrar kokusunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu hastalığın belirtileri; kötü idrar kokusu, idrar yaparken zorlanma, idrarda kan olması, kedinin genital bölgeyi sürekli yalamasıdır.
- Diyabet
Diyabet hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Diyabet hastalarının idrarında glikoz miktarının artması sebep olur.
- Böbrek Hastalıkları
Kedilerin böbreğinde sorun yaşaması, zararlı maddeler süzülemeyecek ve bu maddeler idrarda kötü koku meydana gelir.
- Karaciğer Yetmezliği
Karaciğer yetmezliği, kedinin hayatını tehlikeye atar. Bu hastalık kötü idrar kokusuna sebep olabilir. Acilen tedavi edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerde Diş Çıkarma Durumunda Ne Yapılır?