KediBilgi.com

Karakulak Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Karakulak kedi ırkı evcil hayvan kategorisinde görüntüsü ile sevimli ve ev ortamına rahatlıkla ayak uydurabilir bir cinstedir. Daha çok Orta Asya’da, Afrika’da ve Arap Yarımadasında yaşamlarını sürdürürler. Nesli tükenen kedi ırkları arasında yer alır. Oldukça zariftir. Dışarıdan bakıldığında da özel olduğu fark edilebilir. Görüntüsü ile dikkat çeker. Detaycı ve dışarıdaki olaylara karşı dikkat edici yapıları bulunur. Çocuklarla dost olabilir, evcilleştirilebilir. Bununla beraber bağımsızlığına da düşkündür. Sahibine karşı aşırı bağımlılığı bulunmamaktadır. Zeka seviyesi ise normalin üzerindedir. Karakulak kedi ırkı ülkemizde daha çok Trakya Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesinde görülmektedir.

Karakulak’ın Özellikleri Nelerdir?

Karakulak kedi ırkı oyuncu özelliği ile daha çok biliniyor. Bu yönüyle ev ortamında başka insanlarla rahat iletişim kurabiliyor ve çocuklarla dost olabiliyor. Çok fazla uysal olduğu söylenemez. Bu özelliğiyle eğitilmesinde bir miktar zorlanılabilir. Öte yandan saldırgan pozisyonunda sakinlikten uzak bir yapıları da bulunur. Çok fazla miyavlayarak etrafta dolaşmazlar. Fiziksel aktivitelere düşkünlükleri vardır. Sahibine karşı sevgi doludur. Öte yandan bağımsızlığına da düşkündür. Karakulak’ın özellikleri:

  • Türünün en zarif ve doğal kedi ırkıdır.
  • Evcilleştirilebilir. Bu yönüyle eğitimleri kolaydır.
  • Sakinlerdir, gürültüden hoşlanmazlar.
  • Daha çok gözlemlemeyi ve izlemeyi severler.
  • Etobur canlı varlıklardır.
  • Saldırgan varlıklar değillerdir.
  • Çok enerjik var canlılardır. Atik ve çeviktirler.
  • Avcılık özellikleri gelişmiştir.
  • Kulaklarının yapısı onlara Karakulak ünvanını kazandırmıştır. Daha çok çöl vaşağını andırır.
  • Karakulak kedi ırkı 10 ile 15 kilo arasında değişen yapıdadır.
  • Yüzlerinde özellikle burun alanlarında belirgin siyah çizgiler bulunur.
  • İçgüdüsel hareket etmeleri bulundukları alanı sahiplenmelerini gerektirir.
  • Vahşi yaşantıda daha çok gece avlanmaktan hoşlanırlar.

Karakulak’ın Karakteri Nasıldır?

Karakulak’ın karakteri her ne kadar evcilleştirilse de vahşi bir kedi ırkı olduğu da unutulmamalıdır. Çöl yaşamında hayatını sürdürmüştür. Hem vahşi öte yandan da hem de sevecen biri yapıları bulunur. Büyük bir çoğunluğu evcilleştirilmesine rağmen pek çoğu da doğada vahşi ortamda yaşar. Görüntüleri ile dikkat çektikleri kadar bulundukları ortama rahatlıkla adapte olabilmeleri ile de ön plana çıkarlar. Karakteristik yapıları daha çok evcilleştirilmeye ve eğitilmeye yatkın olduğu söylenebilir. Eğitim süreçleri muhakkak ki belirli bir sabır sürecinden geçirilerek daha kolay hale gelir. Kişinin ses tonunu gürültüye duyarlı yapıları nedeniyle daha çok tehdit olarak algılanır. Bu da istenmeyen sonuçları ortaya çıkarabilir. Dikkatli olmak ve bu süreçte yaşam alanında olması gerekiyorsa yeterli tecrübeye sahip olmak da gerekecektir.

Karakulak’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Karakulak’ın bakımı dışarıdan bakıldığında zor gibi gözükebilir. Vahşi bir görüntüsü bulunur. Fakat doğru tekniklerle yaklaşıldığında evcilleştirmeye yatkın hayvanlardır. Doğru kişiler tarafından zamanlamaya dikkat edilerek bakım süreci sağlıklı bir şekilde tamamlanabilir. Bu süreçte sabretmek önemlidir. Bu sabır eğitim süreçlerinde de önem taşır. Doğal ortamda rahatlıkla yaşayabilecek kapasiteye sahip oldukları için bakım süreçlerinde yüksek bir performans sergileme gerekliliği bulunmamaktadır.

Karakulak Nasıl Beslenir?

Karakulak’ın beslenmesi pekte kolay değildir. Bunun nedeni Etobur canlı olmalarından kaynaklanır. Ancak fiziksel olarak çene yapıları kuvvetlidir. Dış yapılarındaki tüm bölümleri ise dışarıda vahşi ortamda hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayacak kalın bir kürklü yapıya sahiptir. Kışın soğuğuna karşı direnç gösterebilirler. Daha çok gündüzleri avlanan bu hayvanlar tek başlarına ya da çift olarak da avlanabilirler. Doğadan beslenen Karakulak kedisi diğer kedilerin aksine ceylan yiyebilir, sürüngenlerle, tavşanlarla ya da kemirgenlerle beslenir.

Karakulak Eğitimi Nasıl Verilir?

Karakulak’ın eğitimi çokta kolay değildir. Vahşi doğada yaşamaya yatkın tabiatları özgürlüklerine bir yönden düşkünlüklerini de arttırır. Dünya üzerindeki sayılı ırklar arasında yerini alır. Elbette ki evcilleştirmeleri mümkündür. Bu normal kedi ırklarından daha çok özveri ve çabayı gerektirir. Düzenli bir eğitim verilerek evcilleştirme aşamasında istenen kıvama getirilebilmesi için doğumundan itibaren 6 ayını doldurmadan sahiplenerek eğitimi başlatmak gerekir. Avcılıktaki yetenekleri ve keskin zekaları eğitim sürecinde avantaja çevrilebilir. Açık havada ve dışarıda eğitim sürecini pekiştirmek daha rahat olacaktır. Karakulak kedi ırkanın apartmanda yaşayabilecek bir yapıları da bulunmaz.

Safkan Karakulak Nasıl Anlaşılır?

Karakulak’ın safkan olup olmadığı kaynaklardaki bilgiler araştırıldığında net olarak fikir birliğine varılabilir. Doğal ortamında yetişmiş olan çöl iklimine bile dayanıklılığı bulunan, daha çok görüntüsü ile vaşağı andıran bu tür safkandır. Vahşi bir yapıya sahiptir. Doğal ortamında rahatlıkla tek başına yaşayabilir. Günümüzde evcilleştirilerek evlerde bakımı yapılabilir.Orta çağın bozkırlarında ve doğal şartlarda yetişmiş bir ırktır. Daha çok Orta Asya, Özbekistan ve Kırgızistan bölgelerinde rastlanmaktadır. Dünya üzerinde Karakulak yerine Caracal adıyla da bilinir.

Karakulak Ne Kadar Yaşar?

Karakulak kedi ırkı ömrü doğal ortamında 13 ile 18 yıl kadar rahatlıkla yaşayabilir. Sağlık problemlerine dikkat edildiğinde daha uzun yıllar yaşatılabilir. Nesli tükenen canlılar arasında yer alır. Doğada yalnız başına yaşayabilen bu hayvan dış koşullardan kaynaklı olarak cilt yapılarında bozukluklar ya da enfeksiyon oluşumu, hastalanmalarına neden olabilir. Belirli bir düzende beslenme rutinleri bulunmadığı için obezite riski bulunur. Etobur canlılardır. Besin tüketimi yapılırken evcilleştirilerek yaşam alanına katılır. Karakulak kedi ırkının daha düzenli beslenme tarzına geçirilmesi gerekiyor. Düzensiz olarak sunulacak her bir porsiyon zamanla vücudunun daha çok kilo almasını neden olabilir. Veteriner gözetiminde özel bir diyet menüsüyle ömrü uzatılabilir.

Ayrıca Bakınız: Bambino Kedi Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Exit mobile version