Kediler depresyona girince yapılması gerekenler şunlardır:
- Stresi Azaltmak: Stres, kaygının en büyük sebepleri arasında yer alır. Kedilerin strese verdikleri tepkiler büyük oranda karakterlerine, yavru kediyken ve genetik olarak ne kadar sosyalleştiklerine bağlı olarak değişmektedir. Kedilerin belirli bir kısmı daha gergin olmaya eğilimlidirler. Stres ve kaygıyı arttıracak birçok durum söz konusudur. Ancak kedinin çevresi, stresi arttıracak en önemli nedenlerden birisidir. Bu tür stresi engellemek için kedilerin daha rahat edebileceği bir alan oluşturmayı deneyebilirsiniz.
- Saklanma Alanı Yaratın: Kediler, kolay bir şekilde görülemedikleri yerlerde saklanmayı severler ve rahat ederler. Kendilerine güvenen kediler genel olarak yüksek dinlenme noktaları ararlar. Endişeli olan kediler ise zemine yakın yerlerde dinlenmeyi severler.
- Öğünleri ve Eğlenceyi Birleştirin: Kediler, zamanlarının % 17’lik kısmını avcılık yaparak ya da yemek yiyerek geçirirler. Hem yiyecek bulma oyunlarını kullanarak hem de evin etrafına yerleştirilen küçük porsiyonlar ile bir eğlence hazırlayabilirsiniz.
Kedilerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde depresyon hastalığının semptomları şunlardır:
- İştah kaybı ya da ikramlara ilgisiz olma durumu,
- Kediniz uyanık olmasına rağmen uykulu gözükmesi ve halsiz davranması,
- Bakımını yapmaması,
- Sarılma gibi fiziksel durumlardan uzak durma,
- Karın ağrıları,
- Sizi karşılamak için gelmemesi,
- Normalden daha farklı davranışlarda bulunmak,
- Favori oyuncaklarına karşı ilgisinin azalması,
- Kilo kaybı,
- Kilo alma,
- Sürekli saklanma ya da kaçma durumu,
- Kusma,
- Etrafı yalama isteği,
- Normal zamandaki cana yakınlığına kıyasla daha çekingen olması,
- Korku duyması,
- Aşırı derecede kendini yalama durumu,
- Tüylerini dökmesi,
- Deride alerjik reaksiyonlar,
- İshal de kedilerde depresyon belirtileri arasında yer almaktadır.
Kedilerde Depresyonun Sebepleri Nelerdir?
Kedilerde depresyon hastalığının nedenleri şu şekildedir:
- Kedilerin beslenme düzeninin detaylı bir şekilde takip edilmemesi,
- Kedinin uzun süre aç kalması,
- Kum kabının düzenli aralıklar ile temizlenmemesi,
- Kızgınlık döneminde çiftleşmeme,
- Hormonlardan dolayı meydana gelen huzursuzluk,
- Yoğun iş yaşamı yüzünden kedinizin sürekli bir şekilde evde yalnız olması,
- Yeterince ilgi göstermemenin haricinde çok fazla ilgi göstermek,
- Bazı kediler yemek yedikleri zamanlarda yalnız olmak isterler. Eğer ki kediniz mamasını yerken sürekli bir şekilde yanınızda olursanız bu durum, depresyona girmesine sebep olabilir.
- Kediler, yabancı kişilerle sürekli bir şekilde kalmak istemezler,
- Başka bir eve sahiplendirilmeleri,
- Eve gelen başka bir evcil hayvanın varlığı,
- Eve yeni bir bebeğin gelmesi,
- Farklı bir eve taşınma,
- Kedinin sahiplerinden birinin vefatı,
- Kedinin sokağa salınması da kedilerin depresyona girmelerine sebep olan durumlardan birisidir.
Kedilerde Depresyon Nasıl Geçer?
Kedilerde depresyon hastalığının geçmesi için öncelikle kesinlikle veteriner hekiminize başvurmanı gerekmektedir. Çünkü en doğru teşhis ve tedavi, veteriner hekimler tarafından verilebilir. Bir tanı, teşhis ve tedavi uygulaması veteriner hekiminiz tarafından yapılan testler ve fiziksel muayenelere göre belirlenmektedir. Kediler depresyona girdiği zaman kesinlikle daha fazla sevgi ve şefkat ile yaklaşmanız önerilmektedir. Ancak bunu, onu rahatsız etmeden yapmanız gerekir. Kedinizi rahatsız ettiğinizi düşünürseniz daha uzak davranabilirsiniz. Kedilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ya da bir hastalığa yakalanarak onu size anlatamaması durumu, problemin çözülmemesi de kediniz için oldukça zararlı bir durumdur. Bundan dolayı da kediniz depresyona girebilir. En doğru tanının koyulması ve nasıl bir tedavi uygulanacağı, veteriner hekiminiz tarafından yapılacak işlemlerdir.
Kedilerde Depresyon Nasıl Önlenebilir?
Kedilerde depresyonun önlenmesi alınan bazı önlemler ile söz konusu olabilir. Eğer ki 2 kediniz varsa ve birini kaybetmek üzereyseniz, son ayrılığı planlamaya çalışabilirsiniz. Aynı zamanda kediler hem ölümü hem de yokluğu anlayabildiklerinden dolayı arkadaşına bağlı olabilir ve onu kaybettiğinde kendini de eksik hissedebilir. Bundan dolayı hayatta kalan kedinizin, diğer arkadaşına veda etmesine izin verebileceğiniz bir ortam hazırlamanız gerekir. Örneğin kedinin cesedini görmesi ve kokusu duymasına izin verebilirsiniz. Bu sayede de ölümü daha çabuk kabullenebilir. Fakat yine bu durum, kedinizin depresyona girmesini önleyemeyebilir. Bu konu hakkında yine de veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye etmekteyiz.
Kediler Depresyona Girince Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kediler depresyona girince hastalığın tedavisi şu aşamalar ile gerçekleştirilebilir:
- Veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Eğer ki kedinizde depresyon belirtileri gözlemliyorsanız, ciddi bir rahatsızlığa yakalanmış bile olabilir. Veteriner hekim, kontrollerini gerçekleştirdikten sonra eğer ki başka bir hastalığı yoksa kedinizde fark ettiğiniz depresyon belirtileri üzerine gidilmektedir.
- Kedinizin sıkılmasını engelleyebilirsiniz. Kedilerin depresyona girmesinin en büyük nedenleri arasında sıkılmak yer alır. Kedinizin bir aktivite ile meşguliyeti, onun zihinsel ve bedensel sağlığı için oldukça önemlidir. Kediler, uzun süre bir şeyle ilgilenmediği zaman mutsuz ve önemsiz hissedebilirler.
- Kedinizle daha fazla vakit geçirmeye çalışmalısınız. Onunla yeterli miktarda vakit geçirmiyor ve ilgi göstermiyorsanız, depresyona girmesi söz konusu olabilir. Günde minimum yarım saat kediniz ile özel vakit geçirmeniz, kedinizin zihinsel ve bedensel sağlığı için çok önemlidir. Kedinizle birlikte yürüyüşe çıkabilir, oyun oynayabilir ya da konuşabilirsiniz.
- Kediniz eğer ki bir hayvan yakalamışsa kızmamalı, tebrik etmelisiniz. Kedilerin doğasında avlanmak çok normaldir. İnsanlar hoşlanmasa da fare ve böcek gibi hayvanları yakalayınca kedinize kızmamalı, sevmelisiniz. Kediniz bir hayvan yakaladığı zaman onu severseniz, çok mutlu olacaktır.
- Kedinizin rutinine saygı göstermeniz gerekmektedir. Kediler, genel olarak belirsizlikten hiç hoşlanmazlar. Onlar için her şeyin düzenli olması oldukça güzel algılanır.
- Kediler uyuduğu zaman güvenli bölgesinde rahatsız edilmekten hoşlanmazlar. Aynı zamanda tuvaletinin yerini değiştirmek gibi kedinizin rutinini bozan davranışlarda bulunmamanız gerekir.
Ayrıca Bakınız: Anne Kediler Yavrularını Ne Zaman Bırakır?