Kedilerde Addison hastalığı özellikle de böbreklerine ciddi zararlar verebilen addison hastalığı, köpeklerde de sıklıkla görülebilen bir hastalıktır. Çok belirgin şekilde belirtileri ile kendini ortaya koyan addison hastalığı; kedilerin halsiz, yorgun, hasta ve depresif görünmelerine neden olabilmektedir. Kediler addison hastalığına sahip oldukları zaman genellikle birbiri ile ilişkili farklı belirtiler sergilerler. Bu belirtilerin aslında tamamı kedilerin bağışıklıklarının zayıflamasına, böbreklerinin, sindirim sistemlerinin zarar görmesine neden olabilmektedir.
Kedilerde addison hastalığı, iyi bir diyet programı sayesinde dahi tedavi edilebilen bir durum olduğu için eğer erken dönemde anlaşılırsa korkmayı gerektirmez. İlerleyen dönemde ise kedinizde meydana gelebilecek olan farklı pek çok rahatsızlık nedeniyle hastalığın tedavisinde farklı yöntemlerin uygulanması da gerekebilmektedir.
Kedilerde Addison Hastalığı Nedenleri Nedir?
Kedilerde görülen addison hastalığının en temel nedenleri aslında hipofiz bezinin işlevlerine bağlıdır. Hipofiz bezinde meydana gelen hasarlar, hipofiz bezinde oluşan tümörler ya da hipofiz bezinin yeterli şekilde ACTH üretememesi durumları kedilerdeki addison hastalığının nedenleridir. Addison hastalığı, kedilerin bazı hormonları iyi şekilde üretememesine bağlı şekilde oluşabildiği için aslında doğru beslenme, yeterli tüketilen vitamin ve mineraller, hipofiz bezini destekleyecek besinlerin alınması gibi pek çok durum aslında bu hastalığın oluşmasına engel olabilecek kapasitededir.
Kedilerde Addison Hastalığı Belirtileri
Kedilerde görülen addison hastalığının belirtileri genel anlamda;
- Yorgunluk,
- Kilo kaybı,
- İştahta azalma,
- Agresif davranma,
- Kas ve eklem ağrıları,
- Bayılma,
- Depresyon,
- Mide bulantısı,
- İshal,
- Kusma,
- Aşırı su tüketme,
- Sık idrara çıkma
gibi durumlardır. Bu belirtiler kedileri çok yıpratır ve aslında kedilerin bağışıklık sistemlerinin de ciddi anlamda yıpranmasına neden olabilir.
Kediler ilk dönemde özellikle;
- sık sık su içme,
- sık idrara çıkma,
- mide bulantısı,
- iştahta azalma belirtilerini
gösterse de ilerleyen dönemde kusma, kas ve eklem ağrıları ve şiddetlenen ağrılara bağlı olarak hareket etmekte zorlanma gibi farklı ve daha yoğun belirtileri gösterebilir. Bu belirtilere bağlı olarak kediler yemek yemez, bu nedenle de bağışıklık sistemlerinin güçsüzleşmesi ve farklı hastalıklara da daha açık hale gelmeleri mümkündür.
Kedilerde addison hastalığı sırasında ciddi su tüketimi içinde olsalar da yemek yemedikleri için mide bulantısının şiddetlenmesi olasıdır. İçtikleri suyu birkaç dakika sonra çıkarmaları, az mama yemelerine rağmen bunu sindirmeyecekleri kadar kısa sürenin sonunda istifra etmeleri mümkündür. Bu durumda da kediler ihtiyaç duydukları besinleri alamaz, vitamin ve mineral bakımından güçsüzleşen vücutları da farklı hastalıklara karşı koyamayacak hale gelir.
Kedilerde görülen addison hastalığı özellikle de böbreklere ciddi zarar verebileceği için kedilerin bir süre sonra böbrek problemlerine bağlı şekilde farklı belirtiler göstermesi de olasıdır. Sindirim sisteminde, boşaltım sisteminde ya da böbreklerde çeşitli rahatsızlıkların meydana gelmesi mümkündür. Ayrıca bağışıklık sisteminin zayıf düşmesinden dolayı kediler farklı hastalıklara da daha açık hale gelirler.
Kedilerde Addison Hastalığı Tedavisi
Kedilerde addison hastalığının tedavisinde genel anlamda ağız yolu ile alınan ilaçlar, vitamin ve mineral destekleri görülebilmektedir. Bunun yanı sıra kedilerde kullanılan bu ilaçlara ve takviye edicilere ek olarak diyetlerin uygulanması da mümkündür. Bu diyetler bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi kedilerdeki hipofiz bezi işlevlerinin de düzenlenmesini sağlar. Bu sayede de hormonların dengelenmesi mümkün hale gelir. Ayrıca kedilerin yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için çeşitli farklı ilaçlar da uygun görülebilir. Örneğin addison hastalığına bağlı şekilde bir böbrek rahatsızlığı meydana geldiyse bu rahatsızlığa da ek bir tedavi uygulanması gerekebilir. Bu durumda da kedilerin farklı ilaçlar ya da tedaviler görmesi mümkündür.