KediBilgi.com

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Belirtileri

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı, yavrunuzun sindirimini, iştahını ve genel yaşam kalitesini etkiler. Spesifik bir belirtisi olmadığı ve diğer hastalıklarla da ilişkili olacağı için teşhisi oldukça zor olur. Kedinizin gastrointestinal sistemi kronik olarak tahriş olduğunda ve iltihaplandığında bağırsak iltihabı hastalığına yakalanırlar. Kedilerde ishal kronik hale geldiyse ve kusmalarının artması üzerine inflamatuar bağırsak hastalığının olması yüksektir. Kedi iltihaplı bağırsak hastalığının belirtileri, kedim sürekli kusuyor ya da kedilerde kronik ishal bağırsak iltihabına etkilerini öğreneceğiz.

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığı Nedir?

Sendrom, mide veya bağırsakların kronik tahrişine nende olan reaksiyondan kaynaklanır. Enflamasyon, vücudun hakaret, yaralanma, yabancı maddeye verdiği tepkidir. İnflamatuar bağırsak hastalığında, iltihabın tipine bağlı olarak spesifik tipte inflamatuvar hücreler mide, bağırsak duvarını istila eder. Enflamatuar hücreler istila ettikçe, gastrointestinal kanalında kalınlaşma görülür. Kalınlaşma, besinleri emilmesini ve yiyecekleri gastrointestinal kanalı yolu boyunca taşımasını zorlaştırır.

Herkesin bildiği gibi kediler seçici yiyicilerdir. Kedilerin çok hızlı yemek yemesi, yeni ilaçlar denemeye ya da zehirli bir bitkiyi yedikleri için mideleri çok kolay bozulur. Bu da bazıları için gastrointestinal sorunlara, muhtemelen inflamatuar bağırsak hastalığına bağlı olarak kronik hale gelir. Sindirimi bozan ince bağırsağın astarları içinde inflamatuar beyaz kan hücrelerini anormal bir şekilde artar. Kediler her yaşta iltihaplı bağırsak hastalığına yakalanır. Genç ve çok yaşlı kedilerde daha az görülme eğilimindedir.

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Nedenleri

Tek bir neden söylememiz imkânsız. Bağırsaklarındaki bakteriler, parazitler, beslenme ve diğer çevresel faktörlerin anormal etkileşim nedeniyle iltihabi bağırsak hastalığı oluşur. Genetik anormalliklere yatkınlık, zayıf bağışıklık sistemi ve gıda alerjilerine karşı hassasiyet.

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığının Türleri

İltihaplı hastalık kedilerde farklı şekillerde görülebiliyor. Bu türler:

  • Gastrit: Mide iltihaplanması
  • Enterit: İnce bağırsağın iltihaplanması
  • Kolit:  Kolon(kalın bağırsak) enfeksiyonu
  • Lenfositik Plazmasitik Enterit:  İnce bağırsakta bulunan spesifik inflamatuar beyaz kan hücrelerinin türü
  • Eozinofilik: Kedilerde en sık görülen formu olan ince bağırsağı istila eden hücrelerin tipi için kullanılır.

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığının Belirtileri

Belirtiler zamanla artarak günlük, haftalık, aylık ortaya çıkar. Belirtiler kanser türü olan bağırsak lenfomasını işaret edebilir. Pek çok belirtisi olan hastalığın şiddeti ve sıklığı değişir. Gastrointestinal yolunun hangi bölgelerinin etkilendiğine bağlı olarak baskın belirtileri de değişir. Örneğin iltihaplı kolon(kalın bağırsak) dışkıda kan olsun veya olmasın ishal olacaktır. Sorun midede ya da ince bağırsaktaysa, kronik kusma bir sorun haline gelir.

Kedilerde İnflamatuar Bağırsa belirtileri şunları içerir:

  • Aralıklı ishal,
  • Kronik Kusma,
  • Kabızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Gaz, Şişkinlik,
  • Karın ağrısı,
  • Dışkıda parlak kan görülmesi,
  • Letarji,
  • Mide guruldaması

Yukarıdaki belirtilere bağlı olarak bazıları uzun süre atlatırken bazı köpeklerde daha hafif belirtiler gösterir. Özellikle stres dönemlerinde, hafif ve daha şiddetli arasında eğilerek zamanla artıp azalır.

Kedilerde Bağırsak Hastalığının Teşhisi

Belirtilerin çoğu başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar ve bu da tanıyı zorlaştırır. Veterineriniz muayeneye endokrin hastalığı, gıda intoleransları, kedi lösemisi, bakteriyel veya viral enfeksiyon, kanser, parazitlerin kontrolünü yapar. Anormal kan protein seviyelerini veya diğer iltihap işaretlerini aramak için kan tahlili yapılacaktır. İdrar tahlili, dışkı örneği alarak testi laboratuara gönderir. Yapılan testler, pankreatit, bağırsak parazitleri, gıdaya duyarlı enteropatiler, bağırsak disbiyozu vb. gibi bağırsak iltihabı ile aynı belirtilere sahip olabilen birçok hastalığı elemek için inceleme yapacaktır.

Yukarıdaki testler eğer temiz çıkarsa ultrason, alınan biyopsi örneği ile bağırsakları incelenir. Biyopsi ile kesin teşhis konur.

İnflamatuar Bağırsak Hastalığına Yakalanan Kediler İçin Bakım

Hafif, orta dereceli vakalarda beslenme yönetimi ve ilaçlarla yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmeleri mümkün. Şiddetli ağır vakalarda antibiyotik tedavisi dışında veteriner hekiminizin gözetiminde olmalıdır. Sürekli kusan kediler ani kilo verecekleri için yaşam süreleri kısalır.

Kedilerde İltihaplı Bağırsak Hastalığının Tedavisi

Hastalığın şiddetine göre tedavi süreci ve zamanı değişir. İltihaplı bağırsak hastalığı yaşayan hafif semptomlar gösteren kedilerde beslenme değişikliği, probiyotik takviyesi, anti-inflamatuar ilaçlar, vitaminlere ihtiyaç duyacaktır. Tedavinin %40’ı kedinin diyetini değiştirmek başlar. Az yağlı proteinler,lif içeren mamalar verilmelidir.

Yapılan dışkı testi sonucunda solucan, parazitler varsa öncelikle bağırsaklardan temizlemeyle başlanır. İltihaplı bağırsak sorunu yaşayan kediler büyük ölçüde vitaminleri ememedikleri için  B12 vitamin takviyesi veteriner hekim gerek görürse yapacaktır. B12 takviyesi kedilere deri altından enjeksiyon ile yapılır.

Kediler İçin Probiyotikler

Bağırsak sorunu yaşayan kedilerin probiyotik kullanması gerekiyor. Sağlıklı bağırsak bakterileri için  tedavi süresince veterinerinizi önerdiği probiyotiği düzenli almalılar. Bu sayede lif ve sindirim enzimlerini sağlıklı bir şekilde yapılmasını etkileyeceklerdir.

Kedilerin Bağırsak Sağlığını Korunması

Kesin nedeni bilinmeyen bağırsak iltihabını önlemek için yapmanız gereken birkaç önemli adım vardır. Kedinin yediği mamaların içeriğine dikkat etmelisiniz. Erken yaşlarda düzenli veteriner kontrollerine gitmelisiniz. Veterineriniz gerek görüyorsa probiyotik alımını sağlamalısınız. En az 3 ayda bir iç-dış parazit kontrollerini de ihmal etmemelisiniz. Kedinizin hemogram testlerini yaptırarak eksik vitaminler varsa takviye sağlanmalıdır.

Exit mobile version