Kedilere iç parazit hapı kedinizde bulunabilecek birçok parazitin önlenmesini ve tedavisini sağlanır. Kedilerde iç parazit hapı tedavi edici yönünün yanı sıra koruyucu özellikler de göstermektedir. İç parazit hapı kullanımı sonrasında dışkı içerisinde parazit görünmesi tedavinin devam ettirilmesini gerektirir. İç parazit tedavisinde kullanılan ilaçlar sadece olgun parazitlere karşı etki gösterir. Bu durumda parazitlerin yumurtası vücut içerisinde kalır. Yumurtaların olgunlaşması ve olgun şekillerinin tekrar yumurtlaması için ortalama 12 gün öngörülür. Kedinin dışkısında parazit görünmeye kadar tedaviye devam edilmesi önemlidir. Bu süre ortalama 3 aydır. Bu nedenle kedinize 3 ay sonra tekrar tedavi ilaçlar verilmesi önemlidir. Kedilerden insanlara geçen hastalıklar için de gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bilinenin aksine kedilerden insana geçebilecek çok az parazit bulunur. Gerekli önlemlerin alınması ve veteriner hekimin önerilere uymak yeterli olacaktır.
Kedilerde İç Parazit Çeşitleri: Nasıl Bulaşır?
- Şerit Kurtlar: Kediniz canlı solucan parçaları kusabilir ya da yumurtalarını dışkısında görebilirsiniz. Şerit kurtlar genellikle pireler ile bulaşır. Bu neden pire kontrolünü sağlamak önemlidir.
- Yuvarlak Kurtlar: Şiş bir göbek, kusma, ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı ile kendini gösterir. Vücuttaki yuvarlak kurtlar hamilelik döneminde aktifleşir. Bu nedenle hamile olması planlanan bir kedinin aşılarının tamamlanması önemlidir.
- Kancalı Kurtlar: Çıplak gözle görmek mümkün değildir. Kanlı ishal, kilo kaybı, ciltte tahriş ve anemi gibi belirtileri vardır. Kum kabını hijyenik tutmak ve kedinin dışarıya çıkmasına engel olmak kancalı kurtlardan korunmasını sağlayabilir.
- Kalp Kurdu: Nefes darlığı, öksürük, hırıltılı nefes, iştahsızlık, kusma ve düzensiz kalp ritmi gibi belirtiler gösterir. Kalp kurdu hiçbir belirti göstermeden ani ölümlere neden olur. Bir aşısı bulunmasa da önleyici ilaçlar mevcuttur.
Kedilere İç Parazit Hapı Nasıl Verilir?
- Kedinizin düz bir zemin üzerinde, dört ayağının üzerinde durması gerekir. Böylece pozisyondan rahatsız olarak kaçmaya çalışmasını engelleyebilirsiniz.
- Bir kişi kedinizin kolu ile tüm gövdesi ve bacakları dahil tüm vücudunu sıkmadan kavramalıdır. Aynı kişi diğer eli ile kedinin ağzının kenarını hafifçe ittirerek açmasını sağlamalıdır. Bir süre ısrar ettiğinizde kediniz ağzını açmak zorunda kalacaktır. Bu işlem esnasında tırnağınız ile canını yakmamaya özen göstermelisiniz.
- Diğer kişi elindeki hapı kedinin ağzı açıldığı an koyabildiği kadar boğazına yakın bir alana koymalıdır. Çok derine koymamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde hapın nefes borusuna kaçma riski olur.
- Hap kedinin ağzındayken hemen çenesi tutulmalı ve ağzı kapatılmalı. Hafifçe kafası yukarı doğru kaydırılmalıdır. Kediniz hapı yutmamak için direnecek. Kediniz hapı yutana kadar gözlemlemeli ve ağzını açmasına izin vermemelisiniz.
Kedilerde İç Parazit Hapının Faydaları
İç parazit hapı sayesinde kedilerin vücudunda yaşayabilen Toxoplasma gondii, Toxocara cati, Taenia teniaformis, Ancylostoma ceylanıcum, Dipylidium caninum ve Ancylostoma tubaeforme gibi zoonoz olan ya da haricindeki kedinizin sağlığını tehdit edebilen parazitlerin tedavisi sağlanır. Aynı zamanda kedinizin üzerinde yaşayabilen uyuz, kene, pşre ve diğer parazitlerin uzaklaştırılması da sağlanabilir. İç parazit hapının düzenli kullanımı ile parazitlerin yaşam döngüsü kırılır ve insanlara geçme olasılığı da tamamen düşer. Parazit tedavisi, aşılama takvimi için oldukça önemli bir role sahiptir. Kedilerin bağışıklık sistemi, parazit enfeksiyonlara karşı etkili yanıt oluşturamaz. Özellikle yeni doğan ve gebe olan kediler parazitleri plasenta yoluyla alır. Bu nedenle aşılanmaları önemlidir.
Kedilerde İç Parazit Evde Tedavi Edilebilir Mi?
Parazit hastalıkların tedavisi için öncelikle teşhisinin sağlanması gerekir. Ne yazık ki evde parazit teşhisi yapılamayacağı için tedavisi de sağlanamaz. Parazitlerin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle kedinizde hangi parazitin bulunduğunu doğru şekilde anlamak oldukça zordur. Yanlış anlama gibi durumlarda yanlış ilaç kullanılır ve tedavi sağlanamaz. Ayrıca paraziti teşhis edip doğru ilaç kullanılsa bile veteriner hekim yardımı olmadan ilacın dozunu ayarlamak ve uygulamak zordur. İlaçların dozu kedinin kilosuna, yaşına ve genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Kedinizi evde ilaçlı tedavi etmeye çalışmak başarısız olmasına neden olduğu gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir. Bu nedenle en doğru ve etkili tedavi için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.