KediBilgi.com

Kedi Bakımı Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kedi bakımında yapılacak şeyler veteriner hekiminizin önerilerine göre değişiklik gösterir. Özellikle kedi bakımı yaparken yapacağınız eylemlerde ve satın alacağınız ürünlerde veteriner hekime danışmak çok önemlidir. Kedi sahiplendikten sonra ilk işiniz kedinizi veteriner hekime götürmek olmalıdır. Veteriner hekiminiz kedinizin sağlık durumu ve aşı takvimi hakkında size bilgi verir. Kedinizi veteriner hekimin kontrolünden geçirdikten sonra gerekli malzemeleri alarak evinize getirebilirsiniz. Kedinizi eve getirdikten sonra onun her türlü ihtiyacını üstlenerek ona bakmanız gerekir.

Kediyi Eve Getirdikten Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Yeni kedi eve geldikten sonra yapılması gerekenler kedilerin fiziksel ve psikolojik gelişimi açısından çok önemlidir. Kedi sahiplendikten sonra kedinin evde özgürce dolaşabilmesi çok önemlidir. Bulunduğu alanı özgürce dolaşabilen kedi o alanı öğrenerek ve çeşitli yerlere kendi kokusunu bırakarak daha kısa ve kolay bir adaptasyon süreci geçirir. Kedinizi eve getirdikten sonra kedinizin tuvaletini hazırlamanız ve ona mama ile su bırakmanız gerekir.

Yetişkin Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedilerde tuvalet eğitimi oldukça rahat geçebilen bir süreçtir. Yetişkin kediler hastalanmadıkları müddetçe mecburiyet hariç durumlarda tuvaletlerini her yere yapmazlar. Bunun nedeni yetişkin kedilerin tuvaletlerini yapmak için kumlu bir alan aramasıdır. Yetişkin kedileri kuma alıştırmak oldukça kolaydır. Yetişkin kedinizi kuma alıştırmak için kedinizi kum kabına koyup kedinizin patileri ile kum kazma hareketini yapmalısınız. Bu hareketi birkaç defa tekrarladıktan sonra kedinizin tuvaletini kuma yaptığını gözlemleyebilirsiniz.

Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru kedilerde tuvalet eğitimi için kedinin en az 1 aylık olması öneriliyor. Bir aydan önceki süreçte yavru kedi henüz kendi tuvaletini yapabilme kabiliyetine sahip değildir. Yeni doğmuş kediler en az 1 aylık olana dek tuvaletlerini annelerinin yardımı ile yapar. Anneleri yanında olmayan yeni doğan kedilerin tuvaletlerini yapmalarına yardım etmeniz gerekir. Kedilere tuvalet eğitiminin verilmesi için en az 1 aylık olmaları gerekiyor. Yavru kediler karınları doyduktan sonra tuvaletlerini gidermek isteyebilirler. Yavru kediniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra gazını çıkarıp onu kumun üzerine koymalısınız.

Kedilerde Tuvalet Eğitiminde Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar

Kedilere tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken unsurlar şunlardır:

  • Doğru kum seçimi
  • Doğru kum kabı seçimi
  • Kedi kumunun doğru alana koyulması
  • Kedi kumunun sık sık temizlenmesi

Kedi bakımı konusunda tuvalet eğitimi çok önemlidir. Tuvalet eğitimi konusunda veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Veteriner hekiminiz kedinizin sağlığı için en doğru önerilerde bulunarak en uygun materyalleri satın almanıza yardımcı olur.

Kedi Bakarken Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Kedi bakımında güvenlik çok önemli bir konudur. Kedinizin zarar görmemesi için bazı önlemler almanız gerekir. Kedi bulunan evlerde cam ve balkon gibi kedilerin aşağı atlayabileceği yerleri açık tutmamak veya sineklik gibi kedilerin atlamalarına engel olacak materyalleri kullanmak önemlidir. Kedi bulunan evlerde kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek bitkileri bulundurmamak gerekiyor. Kediler bazı bitkileri yerlerse zehirlenebilirler. Sıcak çaydanlık, kesici aletler, elektrik akımı bulunan cihazlar gibi şeylerden kedilerinizi uzak tutmanız gerekir. Kediler açık kapılardan da kaçar. Ev konforuna alışan bir kedinin tekrar sokakta yaşamını sürdürebilmesi çok zordur bu yüzden kedinizin kaçabileceği durumların oluşmasını engellemeniz gerekir.

Kediler Ne İle Beslenmeli?

Kedilerin beslenmesi için doğru besinleri kullanmak kedilerin sağlığı açısından çok önemli bir faktördür. Yavru ve yetişkin kediler için beslenme yöntemleri çok farklıdır. Yavru kedilerin belirli bir döneme kadar anne sütü almaları gerekir. Anne sütü alamayan yavru kediler için yapılmış özel süt tozları ile süt yapabilirsiniz. Yavru kedileri biberon yardımı ile besleyebilirsiniz. Belirli bir dönemden sonra yavru kediler mama ile beslenir. Yavru ve yetişkin kedilerin mamalarının formları birbirinden farklıdır. Yetişkin kedinizi mama ile besleyebilirsiniz. Mama seçiminde ve kedinizin yemesi gereken mama miktarını belirlerken veteriner hekime başvurmanız işinizi kolaylaştırabilir.

Kedilerde Aşılama Nasıl Olmalı?

Kedilerin aşıları kedilerin sağlığının bozulmaması ve gelişim süreçleri açısından çok önemlidir. Yavru kedilerde aşılama daha sık aralıklar ile yapılırken yetişkin kedilerde aşılama yapılma aralığı daha uzundur. Kedinizi götürdüğünüz veteriner hekim tarafından kedinizin aşı karnesini alabilirsiniz. Bu karne sayesinde kedilerin aşı takibi sağlıklı bir biçimde yapılır. Kedilerde aşılama için veteriner hekimden yardım almak gerekir. Kedilere yapılması gereken 3 temel aşı şunlardır:

  • Kuduz aşısı
  • Karma aşı
  • Lösemi aşısı

Bunlara ek olarak kedilere hayatlarının sonlarına dek belirli aralıklar ile iç ve dış parazit aşısı yapılması gerekir.

Kedilerde Temizlik Nasıl Olmalı?

Kedilerin temizlenmesi için kedilerin yıkanmasına gerek yoktur. Hatta zaruri durumlar hariç kedilerin yıkanması kesinlikle yapılmaması gereken eylemler arasındadır. Kedilerin tükürükleri antiseptik bir yapıda olduğu için ve dillerinde çıkıntılar bulunduğu için kendi kendilerini temizleyebilirler. Kediler kendi kendilerini temizleyebildikleri için yıkamaya gerek yoktur. Kediler yıkandığında sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Zaruri durumlarda kedinizi yıkamak için veteriner hekiminizin görüşünü almanız daha sağlıklı olabilir.

Kedilerde Ağız Bakımının Yapılışı

Kedilerde ağız bakımı yapmanız kedinizin çeşitli rahatsızlıklara yakalanmasını engeller. Kedilerin ağız bakımının yapılması için dişlerinin fırçalanması gerekir. Minimum haftada iki sefer olmak üzere uysal kedilerde bu aralık günde bir kereye de çıkarılır. Kedilerin dişlerini fırçalarken insanların kullandığı fırça ve macun ürünleri kullanılmamalıdır. Kedilere özel üretilen fırça ve macundan faydalanmanız gerekir. Eğer kediniz dişlerinin fırçalanmasına izin vermiyorsa lezzetli tada sahip olan diş macunlarını kullanarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kedi bakımı yaparken evde yapacağınız ve klinikte yapılacak uygulamalar için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Ayrıca Bakınız: Kedi Tuvalet Temizliği Nasıl Yapılır?

Exit mobile version