- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedi tuvalet kokusu birkaç yöntemle giderilebilir. Kedilerin tuvaleti, kedilerin tuvaletlerini yaptığı, içerisinde kedi kumunun bulunduğu tuvalet çeşididir. Kedi tuvaletinde, kumun çeşidi bazen kokuyu önlemekte oldukça etkilidir. Fakat bütün kötü kokuların ortadan kalkmasını sağlayacak bir etki değildir. Koku oluşumunu yok etmek için kedi tuvaletlerinin günde birkaç defa temizlenmesi gerekmektedir.
Kedi tuvalet kokusunun giderilmesi için kedi kumunun kaç günde bir değiştirilmesi gerektiği öğrenilmelidir. Bazı kedi kumları 10 günde bir değiştirilmesi gerekirken bazıları 30 günde bir değiştirilmektedir. Kedi kumunun değiştirilmesi, kedi tuvaletinin kokusunun giderilmesinde etkilidir. Burada atlanmaması detay kabın temizliğidir. Kum her değiştirildiğinde kap da yıkanmalıdır. Aksi takdirde koku devam edecektir. Kabın içine alüminyum folyo serilmesi ve her kum değiştirildiğinde değiştirilmesi kokunun gitmesine katkı sağlayacaktır.
Kedilerin Tuvaletinin Kabı Nasıl Temizlenmelidir?
Kedilerin tuvaletinin kabının temizlenmesi, kötü kokuların yok edilmesi için önemlidir. Kedi kaplarının temizlenmesi için sirke, karbonat ya da arap sabunu kullanılabilir. Buna göre kedi kaplarının temizlenmesi şu üç yöntemle yapılabilmektedir:
- Sirkeli su karışımı hazırlanır. Karışımın onda biri sirke, geri kalanı su olmalıdır. Bu sirkeli su karışımı ile kap silinir. 5 dakika sonra durulanır.
- Su dolu kabın içerisine bir yemek kaşığı karbonat eklenir. 10 dakika sonra yıkanır.
- Kaba arap sabunu eklendikten sonra herhangi bir fırça yardımı ile ovalanır, sonra durulanır.
Bu üç yöntemden tercih edilenin yapılması, kedi tuvalet kokusunun gitmesini sağlayacaktır.
Kedi Tuvalet Kokusunun Önlenmesi için Ne Yapılmalıdır?
Kedinizin tuvalet kokusunun önlenmesi için yapılabilecek adımlar uygulandığında herhangi bir koku kalmayacaktır. Kedi tuvalet kokusunun giderilmemesi kedilerin sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple tuvalet kokusunun önlenmesi çok önemlidir.
Kedi tuvalet kokusunun önlenmesi için yapılabilecek adımlar şu şekildedir:
- Kedi tuvaleti iyi havalandırılan bir yerde durmalıdır. Aksi halde ortam havalandırmasının yetersiz olması koku oluşumu sağlayacak ve yoğunluğunu arttıracaktır.
- Tuvalet kaplarının belirli aralıklarla yıkanması kedi tuvalet kokusunun giderilmesini sağlar, koku oluşumunu önler.
- Kedi kumu belirtilen aralıklarda, kedi tuvalet kabı ise yılda bir değiştirilmelidir.
- Bazı mamalar dışkı kokusunu arttırarak, bu sebeple veteriner hekimin önerdiği dışkı kokusunu azaltan mamalar tercih edilmeli.
- Kedi kumuna kediyi rahatsız etmeyecek, zararlı olmayan koku gidericileri eklenebilmektedir.
- Kedi Tuvaletinin kabı seçilirken kapalı kaplar tercih edilmelidir.
- Bu adımlar kedi tuvaleti kokusunun oluşumu önleyecek hem kediler hem de insanlar için sağlıklı bir ortam sağlayacaktır.
Kedi Tuvaletinin Çok Kötü Kokması Hastalığın Habercisi Olur mu?
Kedinizin tuvaletinin çok kötü kokması kedide idrar yolu enfeksiyonları, hormonsal bozukluklar gibi hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Kötü idrar kokusunun bir belirti olduğu bazı hastalıklar şu şekildedir:
- İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu kendisini kötü idrar kokusu, sık sık idrara çıkma ihtiyacı, idrar yaparken zorlanma, halsizlik, iştah kaybı gibi belirtileri olan ve tedavi edilmezse birçok hastalığın önünün açan bir hastalık çeşididir.
- Mesane enfeksiyonları
Mesane enfeksiyonları kendisini idrar kokusunda farklılık, farklı renk idrar yapımı, idrarını yapamama gibi sorunlar ile kendisini gösteren bir hastalıktır.
- Karaciğer Yetmezliği
Karaciğer yetmezliğinin bir semptomu da idrarda oluşan kötü kokudur. Bu hastalık tedavi edilmezse kedinin ölümüne sebep olur.
- Böbrek Hastalıkları
Böbreğin işlevinde aksaklıklar olması, kötü kokulu idrarı da beraberinde getirir. Böbrek hastalıkları kedinin ölümüne sebep olur.
- Diyabet Hastalığı
Kötü idrar kokusunun semptomları arasında yer alan bir diğer hastalık diyabet hastalığıdır. Farklı semptomların da eşlik etmesi haline kediler derhal veterinere götürülmelidir.
Bu belirtinin ortaya çıktığı anda diğer belirtiler de kontrol edilmelidir. Eğer kötü idrar kokusu ciddi boyuttaysa ya da ağır idrar kokusuna bazı belirtiler gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışın.
Yavru Kedilerin Çiş Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Çiş eğitimi, yavru kedilerin tuvaletlerini tek bir yere yapmaları, evin hijyeninin bozulmaması gibi sebeplerden dolayı oldukça önemlidir. Özellikle yavru kediler, doğduktan sonra ilk üç haftaya kadar kendi tuvalet ihtiyaçlarını annelerinin yardımı ile karşılar. Tuvalet eğitimi verilecek yavru kedi 1 aylık olmalıdır.
Yavru kedileri tuvalet kabına alıştırmak eğer anneleri bu kabı kullanıyorsa oldukça kolaydır. Annelerini takip eden yavrular, idrarını tuvalet kabına yaptığını görünce, annelerini taklit ederler. Bu şekilde tuvalet kabına alışırlar. Eğer yavru kediler, anneleri tuvalet kabını kullanmalarına rağmen, tuvaletlerini başka yerlerde yapıyorlarsa, kedi sahipleri bu eğitimi üstlenmelidir.
Yavru kedilerin kum kabını kullanmamasının sebepleri; Tuvalet kabının girişinin çok yüksek olması, yavrunun kedi kutusunu fark etmemesi, kapalı tuvalet kaplarının onları korkutması olabilir. Bu sebeple kedi tuvalet kutusu görünür yerde olmalı, yavru kediye kum gösterilmeli, kedi tuvaletinin girişi çok yüksekse alçak bir şekilde ayarlanmalı, kedi yavrularının kapaklardan korkmaması ve kumu hemen görebilmesi için açık tuvalet kapları tercih edilmelidir. Kedi kumunu gösterirken, yavru kedinin kumu eşelemesine yardımcı olmak, onu teşvik edecektir.
Ayrıca Bakınız: Kedilerin Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar?