Kedi Bakımı: İlk Defa Kedi Sahiplenenler İçin Kılavuz

Kedi bakımı, yeni evcil hayvan sahipleri için önemli bir aşamadır. Bu yazımda kedi dostlarımızın bakımının nasıl yapılması gerektiğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacağım. İlk defa kedi sahiplenen hayvan severlerimiz için altın değerinde ipuçları.

Kedinizin Evde İlk Gecesi

Kedinizin yaşı, cinsi ne olursa olsun ilk dikkatli olmanız gereken konulardan birisi, kedinizin evinize yabancı olduğudur. Bundan dolayı eviniz de varsa başka bir hayvan ya da başka yerlerle tanıştırmak için acele etmeyin.

Kedinizin kendisini güvende hissetmesi çok önemli. Bırakın kediniz kendisi keşfetsin kendi sınırlarını kendisi çizsin. Yatağını, kum kabını ve mama kabının yerlerini göstermeniz yeterli olacaktır. Kediniz yavru ise yanına polar battaniye ve sıcak su torbası koyabilirsiniz. Sıcaklık ve yumuşaklık ile kendisini annesinin yanında hissedecektir.

Mümkünse kedinizi koyduğunuz yerde çiçek, telefon kabloları, kemirebileceği bitkiler olmamasına özen gösterin. Elektrik kabloları ile oynadığın da ıslak olan burnuna elektrik çarpıp morarmasını sağlayabilir. Veya kediler için zararlı olduğu bilinen zambak bitkisini çiğneyip hastalanabilir.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Kedi bakımı için en önemli eğitim tuvalete alıştırmaktır. En temiz hayvanlardan birisi olan kediler tuvalet konusunda da doğru eğitim verildiğin de sizi asla üzecek bir davranış sergilemezler. Eğer ki yavru bir kedi sahiplendiyseniz ve annesiyle yeterli vakit geçirdiyse tuvalet eğitimi annesi tarafından verilmiştir.

Yeni bir kedi sahiplendiğinizde annesiyle yeterli vakit geçirmemiş kedi olduğunu düşünüyorsanız kedinizi kum kabına götürüp parmaklarınız ile kum kabını karıştırın. Kedinizi kum kabının içerisine bırakın. İçgüdüsel olarak kediniz de patileri ile kumu karıştırmaya başlayacaktır. Kedinizin dışarıya yapmış olduğu dışkıyı koklatıp kum kabının içine kedinizi ve dışkıyı bırakırsanız kediniz tuvaletini aslında oraya yapması gerektiğini hemen öğrenecektir.

Tuvaletini kendisi yapamayacak olan çok küçük olan yavru kedilerin bakımı daha önemli ve zordur. 3 saatte bir ıslak pamukla, aynı annelerinin yalayarak eğitim verdiği gibi tuvaletini yaptırmaya çalışmanız gerekmektedir. Yoksa kediniz tuvaletini yapamaz ve hiç istenmeyen sonuçlar doğabilir. Kediniz genç ve yetişkin bir kedi ise ne yapması gerektiğini çok iyi bilirler.

Kedilerde Mama Seçimi

En çok yanlış bilinen konulardan birisi yavru kedilere süt vermektir. Kedilere asla süt verilmemesi gerekir. Eğer kediniz çok küçük ise her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz süt tozu ile besleyebilirsiniz.

Kediniz biraz daha büyüyüp kuru mama yiyebilecek dişlere sahipse vitamin ve mineral kaynağı olarak zengin özel yavru kedi mamaları kullanılmalıdır. Yaş mama yemesi çok fazla önerilmez. Yaş mama ile kuru mama asla karıştırılmamalıdır. Eğer kediniz genç ve yetişkin ise daha öncesinden kullandığı mamayı öğrenebilir ve ona devam edebilirsiniz.

Kedi Tüyü Bakımı ve Tırnak Kesimi

Kedi bakımı ilk adımı tüylerinin parlak görünmesi ve tüy dökmemesi için vitamin ve mineral açısından doğru mama seçimi en önemlisidir. Bunların yanı sıra uygun dönemlerinde aşılarının yapılması da kedilerin tüy dökmemesinde büyük rol oynar. Yaşamış olduğu çevre de (stresten uzak, rahat yaşam koşulları) kedinin tüylerin de oldukça etkilidir.

Ev kedilerinde, dışarıda yaşayan diğer kedilere göre çok fazla tüy dökülme görülebilir. Kediniz yavru iken taramaya alıştırırsanız ilerleyen zamanlar da kedinizin itiraz etmesini engellemiş olursunuz. Çünkü kediler taranmaktan pek haz etmez. Kedinizi taramaya alıştırmak için avucunuza ödül maması alıp her kendisini tarattığın da kedinize ödül mamasından verebilirsiniz. Böylelikle işiniz daha da kolay olacaktır.

Kendisini sürekli yalayarak temizleyen kediler gereğinden fazla tüy yuttukları ara ara kusabilirler ve bu durumda midelerinin rahatlatılmaya ihtiyacı vardır. Bunun için kedi macunlar vardır. Hafta da 2 defa nohut büyüklüğün de verilirse kedinizin midesi ve sindirimi daha rahat olur.

Kediler de tırnak kesimlerini yavru iken kazandırmak çok önemlidir. Eğer bunu kazandıramazsanız ilerde başınızı taşlara vurabilirsiniz. Taramak bir nebze ama tırnak kesiminden hiç hoşlanmazlar. Aynı taranmaya alıştırmak için ödül maması kullandığınız gibi tırnak kesmekte de bunu yöntemi kullanabilirsiniz.

Tırnaklarını kesme işlemin de yavaş yavaş ilerlemeniz gerekiyor. Tırnak kesme işlemini günlere bölebilirsiniz.

  • 1. Gün sadece 1 tırnak ve ödül maması,
  • 2. Gün 1 tırnak ve ödül maması,
  • 3. Gün 2 tırnak ve ödül maması şeklinde ilerleyebilirsiniz.

Bu yöntem ile hem kedinizi strese sokmamış olursunuz hem de tırnak kesmeye çalışırken kediniz kendisini koruma içgüdüsü ile size zarar vermekten kaçınır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap