Kedi Kakasının Kötü Kokmasının Nedenleri

Kedi kakasının kötü kokmasının çeşitli nedenleri vardır. Dışkı normalde hoş bir kokuya sahip olmasa da bazen aşırı kötü kokuya neden olabilir. Bu da evdeki diğer üyelerin rahatsız olmasına ve durumdan şikâyetçi olmasıdır. Kedilerin kakasının kötü kokması, rengi, kıvamı sağlığı hakkında bilgi verir. Sadece kedi mamasıyla beslenmeyen kedilerin özelikle, salam, sosis gibi işlenmiş gıdaların verilmesi kedilerin kakasının kötü kokmasına yol açar. Kediler tuvalet eğitimi sırasında kum dışına dışkılarını yapabilirler. Ağır kokan dışkı hem eve yayılmış hem de sizin zor anlar yaşamanıza sebebiyet verir. Kedimin kakası kötü kokuyor, kedi kakasının kokmaması için neler yapmalısınız. Bu yazımızda bunlardan bahsediyor olacağız.

Kedi Kakasının Kötü Kokmasının Nedenleri

Ev içinde kedilerin kakası iki sebepten kötü kokar. Biri kedinin kakasının normalden daha kötü kokması diğeri de evin diğer bölgelerine tuvaletini yapmasıdır. Eğer kediniz sürekli kumuna yapıyorsa ve kötü kokulu dışkı sorunu devam ediyorsa veteriner hekiminize dışkı kontrolüne götürmelisiniz. Bazı kedi mamalarının içeriği bağırsak düzenleyici olduğu için kedi kakasının kötü kokmasını önler. Kokulu kedi kumları, dışkı ve idrarın kokusunu izole etmek için çeşitli kokularla formüle edilmiştir. Kullandığınız mama ve kedi kumunun kalitesi kedi kakasının kokusunu etkiler.

Kedilerin kakasının kötü kokmasının diğer nedeni altta yatan sağlık sorunlarıdır. Parazit, solucan, bakteri ve kurtlar kedinin dışkısının kötü kokmasına yol açar. Kedilerde iç parazit kontrolü, iç parazit aşılarını olmadıklarında ağır dışkı kokusuna sebebiyet verir.

Avlanmayı seven kediniz varsa ve yakaladığı avını yemeyi tercih ediyorsa bu kötü kakanın kokması demektir. Bulduğu böcek, fare gibi haşereleri yiyen kedinin vücuttan dışarı atıldığında çok ağır bir koku yayar. Veteriner hekim, kedinize dışkı testi yaparak kötü kokunun nedeni teşhis eder.

Kedilerin Yediği Besinler

Bağırsak sorunları kedi kakasının kötü kokmasının en başlıca nedenlerinden biridir. Kedi kakasının içeriği yağ asidi ve uçucu bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler de amonyak, kükürt, azot ve diğer egzotik gazlardır. Kedi mamasının içeriğine göre dışkı kokusunda da değişiklilik olur.

Her kedinin midesi aynı değildir ve her yiyecek her kedi için doğru değildir. Gıda intoleransları ishale, kabızlığa ve kötü kokulu dışkıya neden olabilir. Ucuz kedi maması markaları, uygun maliyetli mama üretmek için daha yüksek seviyelerde düşük kaliteli dolgu maddeleri içerir. Mamanın içindeki dolgu maddeleri,  genellikle mide gazı ve kötü kokulu dışkı ile birlikte gastroenterit rahatsızlığına yol açar. Kedinizin mamasında protein içeriği zengin beslenme sağlayın.

Kedilerin Kakasının Kötü Kokmasına Yol Açan Bakteriler

Kediniz E.coli veya Salmonella  gibi bakterilerin olduğu bir şey yerse kötü kokulu kakanın yanı sıra hazımsızlığa, iltihaplanmaya ve ishale neden olur. Bakteriyel enfeksiyon, kedilerin dışkısının ağır kokmasına yol açar. Ayrıca bakteriyerl organizmalar, virüsler iltihaplanmaya ve kötü kokulu ishale ve gaza neden olabilir.

Kedilerin Kakasının Kötü Kokmasına Yol Açan Parazitler

Kedilerde bağırsak parazitleri ishale ve gaza neden olur. Özellikle Giardia, ishalli veya ishalsiz kronik, kötü kokulu dışkı üretir. Coccidia ve Trichomonas parazitleri kedilerde bağırsak iltihabı sorununa aynı zamanda ishale ve kokuya neden olabilen parazitlerdir. Kedilerde kakanın kötü kokmasının yanı sıra sıklıkla ciddi sorunlara da neden olur. Bununla birlikte, antibiyotikler veteriner kontrolleri, parazitlerin kedinizde neden olduğu durumları tedavi eder.

Kedilerde Stres

Stres kedilerde çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor. İlk etkilenen ise bağırsaklardır. Stres sonucu ishal, kabızlık durumları yaşanır. İshal kedilerde dışkının ağır kokmasına yol açar. Anormal davranışlar gözlemlerseniz strese neden olan altta yatan durumu bulmalısınız.

Kedilerde Sindirim Sistemi Sorunları

Sindirim sistemindeki rahatsızlıklar kedinizin yiyeceklerini sindirmede veya besinleri emmede sorun yaşamasına neden olabilir. Bu sorunlardan herhangi biri kötü kokulu gaz ve kakaya neden olabilir. Muhtemelen kedinizin kilo verdiğini veya ishal ve kusma yaşadığını da fark edeceksiniz. Sindirilmemiş ve emilmemiş yağlar ve nişastalarla ilişkilendirilir.

 Kullanılan ilaçlar

Hormonal ilaçlar ve ağrı kesiciler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar kötü kokulu kakaya neden olabilir. Bazı vitamin ve mineral takviyeleri de kokmuş kakalara neden olabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap