Kediler Sıcaktan Etkilenir mi?

Kediler Sıcaktan Etkilenir mi?

Kediler sıcaktan etkilenir mi? Kediler ve sıcak hava söz konusu ise dikkat edilecek birçok konu vardır. Sıcak havalar kediler için çeşitli olumsuz etkilere neden olur. Sıcağa karşı bağışıklıklarının düşük olduğu söylenebilir. Kedi sahiplenme gibi bir düşünceniz varsa tatillerde kedinizi yanınıza alıp almayacağınızı da düşünmelisiniz. Kedinizi bir yakınınıza emanet ederek evde bırakabilir ya da tatile beraber çıkabilirsiniz. Kedi sahiplenme kararı sorumluluk getiren bir durumdur. Bu nedenle planlarınızı daha kedinizi sahiplenmeden yapmanız gerekir. Kedinizle tatile çıktığınızda onun yolculuğuna, gittiğiniz yerin kediniz için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kediler yolculuk boyunca stresli olabilir. Stresli olmaları sıcaktan daha fazla etkilenmelerine neden olabilir. Kedinizin yolculuk boyunca sıcağa maruz kalmaması sağlığı için son derece önemlidir.

Yaz Sıcakları ve Kedilere Etkileri

Kediler özellikle bazı dönemlerde daha fazla tüy döker. Bu dönemler aile üyeleri için de oldukça zordur. Tıraşa uygun bir kediniz varsa bir pet kuaförünü ziyaret ederek hem kedinizin hem de sizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ölü tüyler kedinizde kaşıntı yapar ve tüy dökülmesi sizinle birlikte kedinizi de yorar. Bu nedenle düzenli tüy bakımlarının aksatılmaması gerekir. Hatta bu dönemde beslenme planlarına da ayrıca özen göstermek gerekir. Çünkü kedilerin beslenmesi tüy ve tırnak sağlıklarını etkilemektedir. Uzun tüylü kedi sahiplenme karar verdiyseniz bu bakımların iki kat daha dikkatli yapılması gerekmektedir. Kediler yaz aylarında ısıya inanılmaz şekilde hassastır. Sıcak yorgunluğunu azaltmak için sürekli göz önünde olmaları gerekir. Su ihtiyaçlarının sağlanması ve serin ortamlarda vakit geçirmesini sağlamak gerekir. Kediniz su içmeyi sevmiyorsa onu teşvik etmek için su pınarı edinebilirsiniz. Akan su kedilerin dikkatini çeker ve içtikleri su miktarı artar.

Yaz Aylarında Kedileri Korumanın Yolları

  • Kedinizi sıcaktan korumanın en etkili yolu ona su vermektir.
  • Kedinizin üzerine bir havlu koyarak serinlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin her zaman serin bir ortamda bulunması gerekir. Fanlar, pencereler ve soğuk hava akışı yaz sıcaklarından korunmasına yardımcı olur.
  • Soğuk yiyecekler hem lezzetli hem de onlar için ferahlatıcı olur.
  • Kedinizi serinletmek için üzerine soğuk su püskürtebilirsiniz. Fakat bunu kedinizi korkutacak şekilde yapmamalısınız. Püskürtmek kedinizi korkutursa elinizle nazik şekilde kedinizi ıslatabilirsiniz.
  • Kediler sıcağı hissettiği zaman serin alanlara gitme eğilimi gösterir. Su dolu bir şişeyi havluya sararak yakınına koyabilirsiniz.
  • Kedinize gölge alanlar sağlamalısınız. Perdelerinizi kapalı tutup evin serin olmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Sıcak Çarpması ve Belirtileri

kediler sıcak havalardan etkilenerek güneş yanığı gibi olumsuz durumlar yaşayabilirler. Kedilerin sıcak çarpması yaşaması da sahipleri için oldukça endişe vericidir. Kedinizi serin tutmak onun sağlığı ve güvenliği için önemlidir. Kedinizin sıcağa maruz kalmasını önlemek, sıcak çarpması tedavisinden çok daha kolaydır. Kediler sıcak havalara uyum sağlayabilen canlılar değildir. Bu nedenle sıcak çarpması yaşamaması için gerekli önlemleri almalısınız. Sıcak çarpmasına maruz kalan kediniz sürekli kendini temizler ve uyuşukluk gösterir. Sık sık uyuma, kusma ya da nöbet gibi belirtiler gösterebilir. Sıcak çarpmasının ciddi boyutlara ulaşması durumunda kediniz bilincini kaybedebilir ya da komaya girebilir. Kedinizde bu gibi belirtileri fark ettiğinizde kısa süre içerisinde bir veteriner hekime başvurmalısınız.

Kedilerde Sıcak Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde sıcak çarpması tanısı için sıcak bir alanda kalıp kalmadığı ve ateşi olup olmadığına bakılmaktadır. Ateşinin bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığının anlaşılması için öncelikle muayene edilmesi gerekir. Buz ve serin suya ek olarak, veteriner hekiminiz, kedinize serin sıvı solüsyonu verebilir. Bu sayede kedinizin sıcaklığı düşer ve şoka girmesi önlenir. Yüksek vücut ısısı çeşitli organ problemlerini de ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kedinizin ateşi düşene kadar kontrol altında kalması gerekir. Yeterince düştüğü zaman, aşırı soğumanın da engellenmesi gerekir. Uzun süren ateş, beyin hasarına ve organ yetmezliklerine neden olabileceği için bir süre klinikte kalması önerilir. Organ hasarı ortalama birkaç gün içinde anlaşılır. Kediniz tamamen normale döndüyse herhangi bir problem kalmadığını anlayabilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap