- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kediler neden ot yer? Kedinizin mamasını eksik etmediğiniz ve karnının tok olduğunu bildiğiniz halde neden ot yediğini merak edebilirsiniz. Kedi sahiplenme düşüncesi ile kedinize en kaliteli mamaları satın alabilirsiniz. Fakat yine de kediniz ot yiyerek sizi şaşırtabilir. Kedilerin vitamin eksikliği nedeniyle ot yediği söylense de en kaliteli mamalarla beslenen kedilerin ot yemesi çelişkiye neden olmaktadır. Kedi sahiplenme sürecinde kedinizin beslenme kaynaklı ot yediğini düşünüyorsanız, lif oranı yüksek mamalar tercih edebilirsiniz. Kedi sahiplenme kararı ile evinizdeki bitkilere de veda etmeniz gerekebilir. Bu durumu önlemek için kedinize ait bir yeşil alan oluşturabilirsiniz. Bitkilerinizi yüksek alanlara koymak ya da kedi uzaklaştırıcı spreyler kullanmayı da deneyebilirsiniz.
Kediler Neden Ot Yer? Kedilerin Ot Yeme Nedenleri
Kedilerin neden ot yediği hakkında çeşitli varsayımlar vardır;
- Besin Alımı
Kedinizin yediği çimler belli besin değerleri içerir. Emziren bir kedinin sütünde, kan dolaşımında oksijen üretilmesine destek veren folik asit bulunur. Kediniz çim yiyerek, folik asit eksikliğini fark ederek ya da etmeyerek karşılamaktadır.
- Sindirim Desteği
Kedinizin ot yemesi, sindirim sistemleri için fayda sağlamaktadır. Ot yemek hem kusmalarını sağlar hem de bağırsak hareketlerini hızlandırır. Nedeni ise vücudunun çimi parçalayabilmesi için gereken enzimlere sahip olmamasıdır.
- Keyif
Bilimsel açıklamaların yanı sıra bu durum sadece keyfi olarak da meydana gelebilir. Kedilerin çimin kokusunu ve tadını sevmesi onu yemeleri için yeterlidir. Kediniz sadece zevk olsun diye ot yiyebilir ve bu durumun hiçbir nedene bağlı olması gerekmez.
Ot Yemek Kediler İçin Faydalı mı?
Pek çok defa kedinizin çim yediğine şahit olmuşsunuzdur. Kediler ot ve çim yiyerek midelerinde yüksek lif oranı sağlar. Bu sayede kendilerini kusturdukları bilinir. Çim yedikten sonra kusan bir kedi, kendini yalarken yuttuğu tüy yumaklarını atar ve rahatlat. Kediniz otu yediği için kusabildiği gibi kusacağı içinde ot yemiş olabilir. Kusamayan kediler çim yiyerek sindirimini yumuşatır. Böylece hafif bir şekilde ishal olarak tüy yumaklarından kurtulabilir. Midesi bulunan ya da boğazı ağrıyan kedilerin çim yiyerek kendini rahatlattığı da bilinmektedir. Haftada bir ila iki defa gerçekleşen kusma normaldir. Haftadan ikiden fazla kusması endişe duymanıza neden olabilir. Vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız önerilir. Otlarda bulunan folik asit, sindirimin düzenlenmesinde etkin rol oynar.
Kediler Ot Yemesini Önlemek
Kedinizin ot yemesini engellemeniz gerekmez. Yine de zarar görme ihtimaline karşı, bu alışkanlığını kontrol etmek isteyebilirsiniz.
- Kimyasal ürünlerin olmadığı yerlerde ot yemesine izin verebilirsiniz. Böcek ilaçları kullanılmayan çim alanları tercih edebilirsiniz.
- Kediniz için sağlıklı bir kedi bahçesi oluşturabilirsiniz. Kediniz devamlı evde vakit geçiriyorsa, yeşil alanlar üzerinde keyiflenmesine izin verebilirsiniz. Kediniz için arpa otu, kedi nanesi, yulaf otu ve buğday otu gibi yiyeceklerin bulunduğu bir alan kedinizin hoşunuza gidecektir.
- Kedinizin tepkilerini izlemelisiniz. Kediniz ot yediğinde ishal oluyor ya da kusuyorsa yanlış bir şeylerin olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda kedinizi çimden uzak tutmalı ve veteriner hekiminize danışmalısınız. Herhangi bir zehirlenme durumunun engellenmesi için fizik muayene gereklidir.
Kediler Her Bitkiyi Yiyebilir mi?
Yararlı Otlar; Kediler için en faydalı bitkiler, onlar için üretilen kedi çimleri ve otlarıdır. Aynı zamanda kedi nanesi, meyan kökü, limon otu ve yonca gibi bitkileri yemekten de son derece keyif alırlar. Kedi mamalarında bulunan buğday, yulaf ve arpa otlarından tüketmeleri de oldukça sağlıklıdır. Evde bakacağınız ve kedinize zarar vermeyen saksı bitkileri ise, kurdele çiçeği, palmiye, aşk merdiveni, afrika papatyası ve muz da kediler için fayda gösterir.
Zararlı Otlar; Bazı ot ve bitkiler, kedilerde toksik etkiye sahip olduğu için zehirlenmelerine neden olabilir. Bu bitkiler; incir yaprağı, soğan, domates yaprağı ve sapı olarak sıralanabilir. Kedilere zarar veren saksı çiçekleri ise; açelya, karanfil, kaktüs, zambak, okaliptus, nergis, sarmaşık, sardunya ve zakkum gibi bitkilerdir.