Kedilerde İlk Yardım Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde ilk yardım hakkında bilgi sahibi olmak, her zaman başınıza gelebilecek bir kaza anında hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Herhangi bir kaza sırasında ilk iletişime geçmeniz gereken kişi veteriner hekiminiz olmalıdır. Bu nedenle çevrenizde bulunan veterinerlerin numaralarını önceden bulundurmak ve her zaman ulaşması kolay bir yerde saklamanız ilk hazırlığınız olabilir. Kedilerde ilk yardım bazı durumlarda kedinizin hayatını kurtarabilecek kadar önem taşımaktadır. Bu nedenle kedinizin yardıma ihtiyaç duyması halinde ona ilk yardım adımlarını uygulamanız gerekmektedir. Öncelikle sakin kalmanız ve harekete geçmeden önce yaşanılan durumdan emin olmanız önemlidir. Yaralanmış kediniz korkmuş ve acı içerisinde olabilir. Bu nedenle saldırganlık göstermesi de doğaldır. Ani hareketlerden ve yüksek sesten kaçınmanız gerekir. Kedilerde ilk yardım çevrenin sakinliğini korumak ve güvenliğini sağlamak ile başlamaktadır.

Kedilerde İlk Yardım Öncesi Bilinmesi Gerekenler

  • Kedinize mama ya da su vermemelisiniz. Ameliyat gerekmesi ve anestezi uygulanması durumunda midesinin dolu olması daha ciddi sorunlara neden olabilir.
  • Kediler diğer hayvanlar ya da insanlar için üretilen ilaçları kullanmazlar. Bu ilaçlar tedavi sağlamadığı gibi tehlikeli durumlara da neden olabilir.
  • Kedinizin solunum yolları ile ilgili bir sorunu varsa veya kaza sonrası ağzından nefes alabildiğini görürseniz dikkatli olmanız gerekir. Kedinizi taşımanız gerektiğinde ona karşı nazik olmanız önemlidir.
  • Kedinize bir yakalık takılması gerekiyorsa yakalık ile dışarı çıkmaması önerilir. Yakalık yoldan geçen arabaların fark edilmesine engel olacaktır.
  • Acil bir durum öncesi ya da sonrası bir araç ile yolculuk yapmanız gerekirse kedinizi taşıma çantasına koymanız gerekir. Böylece hem onun için hem de diğer kişiler için yolculuk daha kolay geçecektir.

Kedilerde İlk Yardım Uygulaması

Kedinizin yaralı ya da hasta olduğundan şüpheleniyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Olası zehirlenmeler, yanıklar ve trafik kazaları için en iyi tavsiyeyi veteriner hekiminizden alabilirsiniz. Kedinizi veteriner hekime gitmeye hazırlarken temel ilk yardım adımlarını uygulayabilirsiniz.

  • Kanama durumu: Kedinizi sakin tutmalı ve kan akışını durdurmak için yaranın hemen yanına sıkı bir bandaj koymalısınız. Bir pedi yaranın üstüne sıkıca bastırmalı ve hemen veterinere gitmelisiniz.
  • Kırık kemik ya da kuyruk yaralanması: Herhangi bir ciddi kanama varsa ilgilenebilirsiniz. Kedinizi iyi desteklenmiş bir taşıyıcı ile veterinere götürmelisiniz.
  • Yanıklar: Yanık alan üzerine soğuk su koyabilirsiniz. Krem ya da tedavi uygulamayın ve kedinizi sakin tutmaya çalışın.
  • Sıcak çarpması: Uzun süre sıcak bir alanda kalan kedilerde görülür. Veterinerinizi aramadan önce kürklerini ılık suyla ıslatıp serin bir alana götürmelisiniz.
  • Arı veya böcek sokması: İğneyi çıkartmalı ve bölgeyi bol su ile yıkamalısınız. Arı sokması ise karbonat çözeltisi veya eşek arısıysa seyreltilmiş sirke uygulayabilirsiniz. Ardından ısıyı azaltmak için buz uygulayabilirsiniz.

Kediler için Kalp Masajı ve Suni Teneffüs

Kedinizi yan yatırın ve öncelikle müdahalenin gerek olup olmadığına karar verin. Çünkü kedinize iyilik yapmak isterken büyük bir soruna neden olabilirsiniz. Nefes alıp almadığından emin olmak istiyorsanız burnunun ucuna bir parça tüy koyun ve hareketini kontrol edin. Kedinizin ağzını açarak dilini öne doğru çekebilirsiniz. Nefes yolunu ve boğazını tıkayan herhangi bir cisim olup olmadığını kontrol edin. Varsa dikkatli hareketler ile ağzına zarar vermeden çıkarmayı deneyin ve nefes yolunu açın. Bu işlem sonrasında kediniz hala nefes alıp vermeye devam etmiyorsa kedinizin kafasını dik tutarak ağzını kapatın ve dakikada ortalama 10 defa burun içine hava üfleyin. Kalp atışlarını hissetmiyorsanız arka ayaklarının üst kısmına gelen göğüs kısmına her iki saniyede bir bastırın. Bu hareketi nazik bir şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Göğüse 15 defa bastırıp burnuna 2 defa üfleyerek bir ritim yakalamanız mümkündür. 3 dakika boyunca bu işlemlere devam etmelisiniz. 3 dakikanın sonunda başarısız olunursa kedinizin kurtulma olasılığı çok düşük olarak kabul edilir.

Şoka Giren Kediye Nasıl Müdahale Edilir?

Olay anında veteriner ekipler gelene kadar ilk yardım yapmanız gerekir. Kedilerde şok anında ani travmalar ve kan kayıplarına karşı müdahale etmelisiniz. Şoka giren kedi kanaması varsa kontrol altına alınmalıdır. Bilinci yerinde olan hayvanın bir örtü ile vücudunu sarın. Sıcak tutmalısınız kediyi. Bilinci yerinde olmayan kedinin kalp atışları ve nefes alış verişi kontrol edilmelidir. Nefes zorluğu çekiyorsa kalp masajı ya da suni teneffüs yapılmalıdır. Eğer kedinin vücudunda kırık varsa en yakın veteriner kliniğine götürmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap