Kediler, Kedi Yatağına Nasıl Alıştırılır?

Kediler, Kedi Yatağına Nasıl Alıştırılır?

Kedileri kedi yatağına alıştırmak için çok çeşitli yöntemlerden söz etmek mümkündür. Kediler, uyku alışkanlığını kedi yatağı ile kazanmamış ise kedi yatağına alışmakta zorluk çekebilen hayvanlardır. Bunun için en önemli adım kedilere uyku eğitimi verilirken sabit bir düzene uyum sağlamasını sağlamaktır. Kedi, eve geldiği ilk günden itibaren yatacağı yerin kedi yatağı olduğu öğretilmelidir. Kedi yatağı, kedinin uyuyabileceği şekilde düzenlenmeli rahat, sıcak ve yumuşak olmalıdır. Kedi yatağının bulunduğu yer de kedinin uykusu için önemli bir husustur. Kedileri kedi yatağına alıştırmak için çeşitli yöntemler denenebilir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:

  • Kedinin yatağında rahat olduğundan emin olmak gerekir. Kediler, rahat edemedikleri ortama uyum sağlayamaz ve orada uyuyamazlar. Kedinin yatağında rahat olmadığını belirten bazı şeyler vardır. Kedi, yatma vakti geldiğinde yataktan kaçıyor sürekli koşuyor ise bu durum onun yatağını sevmediğinin bir göstergesi olabilir. Kedinin yatağında bulunmakta olan kumaşın yapısı, yastığın dokusu kedinin hoşuna gitmiyor olabilir. Bu durumda kumaş ve yastık değiştirilmeli, sert ise yumuşak dokular tercih edilmelidir. Kediler genellikle yumuşak yerlerde uyumayı tercih ederler.
  • Kediler, eve geldiğinden itibaren belirli bir bölgede uyumaya alışırlar. Bu bölge salon, mutfak ya da koridor olabilir. Kedi yatağını bu bölgeden uzak bir yere yerleştirmek kedinin uykusunu kaçırabilen durumlar arasında yer alır. Kedinin yatağına alışması için uyumaya alıştığı yere kedi yatağının koyulması gerekir. Kedi, sürekli yattığı yerde yatarsa kendini güvende hisseder.
  • Kediler temizliğe önem veren, titiz hayvanlardır. Temiz olmayan ortamlarda bulunmayı sevmedikleri gibi kötü kokan yerden bile derhal ayrılırlar. Bu durum kedi yatakları için de geçerlidir. Kediler, temiz olmayan yataklarda yatmaktan hiç hoşlanmazlar. Temiz olmayan bölgede uyuyamazlar. Bundan dolayı yataklarının temiz olup olmadığı sürekli kontrol edilmeli, çarşafları sık sık değiştirilmelidir.
  • Her kedinin favori eşyası ya da oyuncağı mutlaka vardır. Bu oyuncaklar, kedileri yatağa alıştırmak için iyi bir tercih olabilir. Yatağına bir türlü alışamayan kediler için yataklarına en sevdikleri nesneyi koymak, onlarda yatağa gitme isteği uyandırmayı sağlar.
  • Kediler sahiplerine çok düşkün hayvanlardır. Bazı kediler kedi yatağına alışmadan önce sürekli sahipleri ile uyurlar. Bundan dolayı kedi sahipleri, kendilerine ait bir nesneyi kedi yatağına koyarak kediyi yatağa götürmeye teşvik edebilirler.
  • Kediler, uyudukları zaman ortamın güvende olmasını isterler. Güvende hissetmedikleri ortamlarda rahat uyuyamazlar. Bu nedenle kedinin günlük yaşantı içerisinde evde güvende hissetmesini sağlamak gerekir. Bunun için ona kızmamak, yüksek sesle konuşmamak, ani hareketler ve tepkilerde bulunmamak son derece önemli bir durumdur.
  • Kediler aç ve susuz kalma endişesi duyarlar. Kedi yatağının yakınına mama ve su kabını koyarak bu endişeden kurtulmaları sağlanmalıdır. Aksi takdirde temel ihtiyaçlarını gideremeyeceklerini düşünerek uykuya dalamazlar.

Kedi Yatağı Nasıl Olmalıdır?

Kedi yatakları her kedinin sevdiği şekilde hazırlanmalıdır. Bazı kediler yumuşak zeminlerde uyumayı tercih ederken bazıları sert zeminlerde uyumayı daha çok severler. Bazı kediler yüksekte uyumayı severken bazı kediler ise alçakta kendilerini daha güvende hissederler. Bundan dolayı kedi yatağı hazırlarken kedilerin bireysel ihtiyaçları mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu, ilk başta mümkün olmasa da kediyi tanıdıkça ve yatağa gösterdiği tepkiler gözlemlendikçe anlaşılır hale gelebilecek olan bir durumdur. Kediler, yataklarında rahat edemediklerinde oradan kaçar ve uyumak istemezler. Bu durumda kedi yataklarını değiştirmek denenebilir.

Kedi Yatağı Nasıl Temizlenir?

Kedi yatağını temizlemek kediler için oldukça önemli bir durumdur. Kediler, hijyenik olmayan ortamlarda bulunmaktan hiç hoşlanmayan hayvanlardır. Kedilerin yatakları, en sık vakit geçirdikleri alan olduğu için bu bölgenin temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Kedi yatağı temizlenirken izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak yatağın tüylerden arındırılması sağlanmalıdır. Bunun için sık sık kedilerin yataklarının kılıf bölümü, fırça, elektrik süpürgesi, silkeleme yöntemlerinden biri tercih edilerek temizlenmelidir. Tüylerin birikmemesi için tüy tutma özelliği olmayan örtüler tercih edilmelidir.
  • Tüy temizliği yapıldıktan sonra örtü ve yastıklar çamaşır makinesinde yıkanabilir. Yoğun deterjan kokusu, kedi için olumsuz bir durum olduğu için yıkanan örtü ve kılıfların bolca havalandırılması önemlidir. Havalandırılıp kurutulan örtüler tekrar yatağa yerleştirilerek kedi yatağı yeniden hazır hale getirilir.

Kedi Yatağı Nasıl Sıcak Tutulur?

Kedi yatağını sıcak tutmak kedilerin üşümesini ve hasta olmasını önlemek için önemli bir durumdur. Kediler sıcak havayı her zaman daha çok severler. Kedi yatağını sıcak tutmak için kedi yatağının zemin kısmına yumuşak bir battaniye sermek mümkündür. Bununla birlikte kedi uyuduktan sonra kedinin üstü sıcak tutacak ve yumuşak bir battaniye ile örtülerek kedinin üşümesine engel olmak mümkün hale gelebilir.

Kediler Uyurken Üstü Örtülür Mü?

Kediler uyurken üstlerini örtmek onları soğuktan korumak için kedi sahiplerinin sıklıkla yaptığı bir davranıştır. Kediler genellikle ısınma isteği olan, bir yere sığınmayı seven canlılardır. Bundan dolayı uyuduktan sonra üstlerinin örtülmesinden hoşlanırlar. Kediler uyurken üstlerini örtmek mümkündür; ancak bu her kedi için farklılık gösterebilir. Kedi, üstünün örtülmesini reddediyor ise zorlamamak en iyi seçenektir.

Kedi Yatağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi yatağı alırken önemli noktalar söz konusudur. Kedi yataklarının rahat ve sağlığa zararsız olması gerekir. Bundan dolayı kedi yataklarının leke tutmaması, koku hapsetmemesi, tüy toplamaması, antialerjik olması gerekir. Kedi yatağı, kedinin en çok zaman geçireceği yer olduğu için bunlar dikkat edilmesi gereken detaylardır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Kısırlaştırılma Zamanı Var Mı?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap