Kedilerin Kusmasına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Kedilerin Kusmasına İyi Gelen Şeyler Nelerdir?

Kedilerin kusmasına iyi gelen şeyler tedavi yöntemleri uzman veteriner hekimler tarafından önerilir. İki günden uzun süren kedi kusmalarında uzman veteriner hekimlerine başvurulması gerekir. Tüy topaklanmalarına bağlı olarak gelişen kedi kusmalarının tedavisi için veteriner hekiminizin önerdiği macunları kullanabilirsiniz. Kedinizi düzenli olarak tarayıp gevşek tüylerini toplayarak fazla tüy yutmasına engel olabilirsiniz. Bu sayede tüy topaklarının oluşumunu ve buna bağlı meydana gelen kusmaları en az seviye indirebilirsiniz. Kedilerde hızlı yemek yemeye bağlı olarak ortaya çıkan kusma sorunun önüne geçebilmek için onları gün içinde bir ya da iki öğün ile beslemek yerine mamalarını daha çok öğüne bölerek vermeniz tavsiye edilir. Otomatik mama kaplarını tercih ederek ideal ölçüde porsiyonlama yapabilirsiniz. Öğün miktarını azaltmanıza rağmen hızlı yemek sorunu devam ediyorsa mamayı mama kabına ideal ölçüde dağıtmalısınız. Evcil hayvanınız bazen mamayı hızlı ve aşırı şekilde tüketebilir.

Kedilerde Gıda Alerjisine Bağlı Kusmalarına Ne İyi Gelir?

Kedilerde Gıda alerjisine bağlı kedi kusmalarına iyi gelen tedavi yöntemi için ilk olarak alerjiye neden olan faktörün bulunması gerekir. Mama içeriğindeki temel protein kaynağını değiştirerek çeşitli denemeler yapabilirsiniz. Alerjiye bağlı kusmaya çözüm bulmak için hemen veteriner hekiminizden destek alarak onun verdiği mama önerilerini tercih edebilirsiniz.

Kedilerde Zehirlenmeye Bağlı Kusmalarına Ne İyi Gelir?

Zehirlenmeye bağlı kedi kusmasına iyi gelen tavsiye ve önerileri uygulamanız gerekir. Kedilerde zehirlenmeye neden olan kimyasalları kedinizin ulaşamayacağı yerlerde saklamanız gerekir. Zehirlenmeden şüphelen dindiğiniz an vakit kaybetmeden hayvanınızı uzman bir veteriner hekime kontrol ettirmelisiniz. Herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişen kusmanın fark edilmesi anında kedilerin kusmasına iyi gelen şeyler analizedilerek zehirlenmeye neden olan faktörü tedavi ettirmeniz gerekir. Bunun için kedinizi veteriner hekiminize muayene ettirerek sağlık sorunlarının erken teşhis edilmesine yardım edebilirsiniz. Erken tanı ve teşhis tedavinin başarılı, olumlu sonuçlanmasında oldukça önemlidir. Bu nedenle kedinizi her koşulda düzenli ve sık sık veteriner hekiminize kontrol ettirmeli; kusma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlara erkenden önlem alabilirsiniz.

Kedilerde Kusma

Kedilerde kusma normal kabul edilmeyen bir durumdur. Evcil hayvanınızın iki gün üst üste her gün kusması halinde kedinizi muhakkak veteriner hekiminize göstermelisiniz. Bir kedinin nedensiz olarak ayda birkaç kez kusması da normal karşılanmamaktadır. Kusmaların bazıları zararsız olsa da bazıları hayvanınız için hayati risk taşıyan hastalık ve sorunlara neden olabilir. Bu yüzden muhakkak veteriner hekim müdahalesi gerekir.

Kediler Neden Kusar?

Kedilerin kusma nedenleri hastalığa sebep olan belirtilerin doğru şekilde saptanması, kusmaya neden olan faktörlerin doğru anlaşılması, uygun tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi bakımından iyice araştırılmalıdır. Kusmanın nedenlerinin anlaşılması için kedinizin durumunu doğru şekilde gözlemlemelisiniz. Şu hususlara dikkat ederek evcil hayvanınızın kusma nedenlerini daha doğru ve sağlıklı şekilde araştırabilirsiniz:

  • İlaç kullanımı
  • Diyet değişikliği
  • Kedinizin ne kadar sürede kustuğu
  • Evdeki başka kedi varsa onun sağlık durumu
  •  Kedinizin hangi mama ya da mamalarla beslendiği
  • Kedinizin evde yaşayıp yaşamadığı, sokağa çıkıp çıkmadığı
  • Kusmanın rengi ve sıklığı
  • Kilo kaybı, ishal, iştahsızlık gibi problemlerin olup olmadığı

Yukarıdaki unsurları göz önünde bulundurarak evcil hayvanınızın kusma nedenini daha sağlıklı ve net şekilde araştırabilirsiniz. Kusmanın en doğru ve etkili şekilde tedavi edilmesi için nedeninin tam olarak anlaşılması gerekir. Hekiminiz röntgen, ultrason, kan testi, endoskopi ve laparatomi yani keşif ameliyatı yapmayı öngörebilir.

Kedilerde Kusma Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde kusma sebepleri pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişebilir. Kusmanın yakından gözlemlenerek kusmaya eşlik eden farklı semptomların olup olmadığı, evcil hayvanınızın durumunun ciddiyetini koruyup koruyamadığı analiz edilir.  Bu gibi teşhis ve tanı yöntemleri tedavinin doğru planlanmasında oldukça önemlidir. Evcil hayvanınızın kusma nedeni ve kusmaya neden olan pek çok durum hekiminiz tarafından detaylı olarak incelenmektedir.

Kedilerde Gastrointestinal Nedenlere Bağlı Kusma

Gastrointestinial nedenlere bağlı kusma nedenleri şunlardır:

  • Yabancı cisim yutma
  • Parazitler
  • Besin hassasiyeti
  • Diyet değişimi
  • Kabızlık
  • Kanser
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı
  • Toksine maruz kalma

Kedilerde Gastrointestinal Olmayan Nedenlere Bağlı Kusma

Gastrointestinal olmayan nedenlere bağlı kusma sebepleri şunlardır:

  • Şeker hastalığı
  • Kanser
  • Nörolojik hastalıklar
  • Böbrek hastalıkları
  • Karaciğer hastalıkları
  • Pankreatit,
  • Peritonit

Kedilerde En Yaygın Kusma Sebepleri Nelerdir?

Kedilerde en yaygın kusma sebepleri şunlardır:

Kedilerde Tüy Topağı

Tüy topağı kedilerin en temel sorunlarından olan kusmalar tüy yumaklarına bağlı ortaya çıkar. Evcil hayvanınız kendisini yalayarak temizlediği için kendi tüylerini yutar. Tüylerini sindiremediği için kusma, dışkı ile atılmadığı zamanlarda da bağırsak ve sindirim problemlerine neden olur. Bağırsaklarda tıkanmaya neden olan bu durum tüy topağına neden olur. Tüy topağı problemini önlemek için yutulan tüyleri doğru, sağlıklı şekilde vücuttan uzaklaştırmanız gerekir.

Kedilerde Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi kedilerde görülen önemli kusma nedenidir. Mama içeriğindeki katkı maddeleri kedinizin bu gıdalara karşı alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir.

Kedilerde Hızlı Yemek Yemek

Hızlı yemek yemek evcil hayvanınızın kusmasının en yaygın sebeplerindendir. Kediler hızlı yemek yemeye bağlı kusma genellikle yaş mama sonrasında gerçekleşir. Yemek hızına bağlı olarak kusma her kedinin yaşayabileceği genel sağlık problemlerindendir. Kedilerin kusmasına iyi gelen şeyler analiz ederek evcil hayvanınızın kusmadan önce yiyip içmediğini takip ederek, kusmanın hızlı beslenmeye bağlı olarak gelişip gelişmediğini rahatlıkla anlayabilirsiniz. Hızlı yemek sonrası mamalar sindirilmediği için genellikle kusmaya neden olur.

Ayrıca Bakınız: Kediler, Kedi Yatağına Nasıl Alıştırılır?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap