- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Kedilerde mantar tedavisi alanında uzman veteriner hekim kontrolünde olmalı. Veterineriniz evcil hayvanınıza uygun tedavi yöntemini uygulayarak enfekte oluşumuna neden olan mantar türüne göre uygun tedavi yöntemini uygular. Mantar hastalığının tedavisi için özel olarak yerleştirilen, ağız yoluyla alınan ilaçların yanı sıra pomadlar, krem gibi pek çok ilaç tedavinin parçası olarak evcil hayvanınızı kısa sürede iyileştirebilir. Ayrıca doktorlar mantar tedavisi için kedinize özel şampuanlar önerir.
Tedavi sürecinde veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaç ve tedavi yöntemlerini uygulamanız önerilir. Kimi hayvan sahipleri veteriner görüşüne gerek duymadığı için kendi başına çeşitli tedaviler uygulamaktadır. Bu son derece yanlış bir seçimdir. Bu tür çabalar kedinizin hayatı risk taşıyan pek çok problemle karşı karşıya kalmasına, istenmeyen durumların oluşmasına zemin hazırlar. Kedinizde mantar belirtilerini gözlemlediğiniz an vakit kaybetmeden veteriner kliniğine başvurarak dermatoloji hizmeti almalı, kedinizi bir veteriner hekimine muayene ettirmelisiniz.
Kedilerde Mantar Tedavisi: Kedilerde Mantar Neden Oluşur?
Genellikle kedilerde mantar oluşumunun nedeni beslenme bozukluğunun yanı sıra hormonel bozukluklar, stres ve zayıflıktır. Kedilerde mantar hastalığı, tedaviden sonra tekrardan yükselme olasılığı var. Evcil hayvanlarda mantar enfeksiyonu kedinize bulaşık malzemeleriyle de bulaşır. Hastalığın oluşumunu önlemek için çeşitli enfeksiyonların hayvanınızın vücuduna yayılmasını önlemek için mama kaplarını temiz tutmanız, kedinizi düzenli olarak temizleyerek ağız, kürk, diş bakımını sık sık, periyodik olarak yaptırmanız gerekir.
Kedilerde Mantar Oluşumunu Önlemek İçin Yapmanız Gerekenler
Kedilerde mantar oluşumunu önlemek için öncelikle hastalığın tanı, teşhis ve tedavi yöntemleri için veteriner hekiminize başvurmalısınız. En çok rastlanılan deri hastalığı olan mantar hastalığı bağışıklık sisteminin yanı sıra hayvanınızı; aşırı kepeklenme, bölgesel tüy dökülmesi, psikolojik dermatit gibi pek çok soruna neden olur. Hastalığın oluşması halinde evcil hayvanınızı tek bir oda ile sınırlayarak hastalığın diğer canlılara ve size geçmesini önleyebilirsiniz.
Mantar çok kolay bulaştığı için özellikle birden fazla kedinin birlikte yaşadığı ortamlarda hızlı yayılmaktadır. Hastalık dış ortamda son derece dayanıklıdır. Kedi mantar tedavisinin ilk aşamasında hastalık kimilerinde şiddetli boyuttayken kimi kedilerde çok daha hafif olarak seyrederek kolayca iyileştirilir. Mantar hastalığı diğer hastalıklarla karışabileceği için hemen veteriner hekiminize danışarak mantar enfeksiyonunu deriden uzaklaştırılmalıdır. Çevreyi ideal ortamda dezenfekte ederek evcil hayvanınızın sağlıklı, rahat, güvenli şekilde yaşamasına yardım etmelisiniz. Evcil hayvanınızı sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyen mantarlar ciltteki yara ve çizikten vücuda kolayca girerek hızla derinin enfeksiyon kapmasına neden olur. Genellikle sonbahar aylarında artan mantar hastalığı 1 yaşından küçük kedilerde sıklıkla görülür. Mantar tedavisinde en önemli nokta ise hekiminizin koyduğu doğru teşhis ve hijyen kurallarına dikkat etmenizdir.
Yavru Kedi Mantar Tedavisi
Yavru kedilerde, yetişkin kedilerdeki mantar tedavisi her cinsten ve her yaştan kedi de görülme olasılığı olan önemli bir cilt sorunudur. En sık rastlanılan rahatsızlıklar arasında gösterilen kedilerde mantar hastalığı evcil hayvanınızın ortamdaki mantarları soluması ya da mantarların açık yara yoluyla cilde nüfus etmesi sonucunda oluşur. Stresli, zayıf ve hormonel bozukluklar kedilerde mantar hastalığına neden olur. Kedilerde mantar için tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon başka hayvan ve insanlara kolaylıkla yayılabilmektedir. Genellikle ciddi kızarıklık, tüy dökülmesi, kaşıntı, deri pullanması; belirtileri ile kendini gösteren bu hastalık hayvanınızın baş, kulak arkası, ayak gibi bölgelerinde gözlenir. Mantar hastalığına yakalanan kediler evdeki diğer canlıların ve sizin hayat kalitesini düşürür. Bunun için kedinizde mantar hastalığı belirtilerini gözlemlediğiniz an hemen uzman bir veteriner hekime danışmalısınız. Hastalık için gerekli tedavi yöntemlerini doğru, eksiksiz şekilde uygulamanız gerekir.
Kedilerde Mantar Hastalığı Nedenleri
Özellikle Kedilerde mantar hastalığı nedenleri mantarın türüne göre farklılık göstermektedir. Pek çok farklı sebeple karşınıza çıkan mantar enfeksiyonu evcil hayvanınızın vücuduna yayılmasıyla ortaya çıkar. Mantar bulunan bir ortamdaki havayı soluma, yüksek ısıya maruz kalma, vitamin eksikliği, hijyenik olmayan ortamlarda bulunması. Bu gibi pek çok etken evcil hayvanınızda mantar enfeksiyonunun hızla yapılmasına ve gelişmesine neden olur. Yavru kedinizde mantar tedavisi uygulamadığı takdirde evcil hayvanınız sürtünme yoluyla deri ve tüy döküntüsü problemi yaşar. Bu da mantarın evdeki diğer canlılara bulaşma olasılığını önemli ölçüde artırır. Evdeki bir yada birden fazla kediniz varsa onları ve diğer hayvanlarınızı da korumalısınız. Veteriner hekiminizin önerdiği ilaç, tedavi yöntemlerini uygulayarak hastalığa önlem alabilirsiniz.
Kedilerde Mantar Hastalığına Karşı Önlemler
Aşağıda kedilerin mantar olmasını engellemek için alınabilecek önlemler şunlardır:
- İlk olarak evcil hayvanınızın sağlıklı gelişimi için dengeli bir beslenme düzenine sahip olması gerekir.
- İhtiyacı olan vitamin, protein ve mineralleri yeterli kadar alabileceği sağlık ve hijyen testinden geçirilen mamaları tercih etmelisiniz.
- Kemik, kas eklem sistemini geliştiren, sağlıklı gelişimini hızlandıran bu mama ve ürünler kedinizin bağışıklığında büyük bir etkisi olur.
- Evcil hayvanınızın yaşadığı ortamı temiz tutmanız kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Kum kabını temiz tutmanız ev ortamını düzenli olarak temizlemeniz de işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
- Mantar hastalığına yakalanan kedinizin diğer hayvanlarla temas etmemesi için çeşitli önlemler almalısınız.
- Hasta kedinizi tedavi başlayana kadar diğer hayvanlardan uzak tutmanız gerekir.
- Mantar hastası olan kedinizin yatak, oyuncak, fırça ve diğer hayvanlarla temas etmesini kolaylaştıran riskli eşyaları; sabunu su ile yıkayarak dezenfektan sürecinden geçirmeniz hastalığın tedavi edilmesinde oldukça etkilidir.
- Dezenfektan işlemleri sırasında kedenizi bu hastalıktan korumak için eldiven kullanmanız tavsiye edilir.
Kedilerde mantar insanlara geçer mi? Kedilerde mantar tedavisi sürecinde mantar hastalığının başka canlılara ve size bulaşmasını önlemelisiniz. Kedinizin ev içinde temas ettiği tüm noktaları iyice temizlemelisiniz. Bu sayede enfeksiyonun kısa sürede yayılmasını ve hastalığın tekrarlanmasını kolayca önüne geçebilirsiniz.