Yavru Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru Kedilerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Yavru kedilerde diş bakımı erken dönemde başlanması gereken bir süreçtir. Uzun vadede yaşam konforu ve sağlığı bakımından kedi diş bakımı büyük önem taşımaktadır. Kedilerde nefes kokusuna engel olmak, diş eti iltihaplarının önüne geçmek ve ileriki yaşlarda görülebilecek diş kayıplarına ve çürümeye engel olmak bakımından gerekli özenin gösterilmesi gerekir. Kedilerin diş bakımlarının kolay yönetilebilir ve sakin bir yaklaşımı olduğu durumlarda günlük olarak yapılması önerilmektedir. Kediniz diş bakımı rutininden hoşlanmıyorsa haftada iki defa bakımın yapılması tercih edilebilir. Birçok kedi diş fırçalama seanslarından hoşlanmaz. Kediniz için lezzetli diş macunları alarak onu rahatlatabilir ve konforlu olmasını sağlayabilirsiniz. Diş bakımı sırasında kesinlikle kedilere özgü ürünlerin kullanılması gerekir. İnsanların kullandığı ürünler kediler için zehirleyici olabilir.

Yavru Kedilerde Diş Çıkarma

Tıpkı insanlar gibi kedilerin de hayatları boyunca iki temel diş yapıları bulunur. Süt dişleri ile daha sonra kalıcı olacak yetişkin dişleri farklı şekillerde gelişmektedir. Dişleri olmadan doğan yavrular, doğdukları günden ortalama 3 hafta sonra ilk dişlerin çıkarırlar. Yavru kediler 4 aylık oldukları zaman 26 tane süt dişinin tamamını görebilirsiniz. 6-7 aylık olduklarında da 30 adet kalıcı dişleri tamamen çıkmış olmalıdır. Kedilerin yetişkin dişleri, diş etlerinden çıkmadan üst ve alt çenesinde bulunan diş tomurcuklarında gelişmeye başlamaktadır. Yetişkin dişleri gelişir ve süt dişlerinin köklerine baskı yaparak işler karmaşıklaşır. Diş çıkarma dönemi 11-12 haftalıkken başlar ve yemek yemede güçlük, salya ve agresiflik gibi sorunlar görülebilir. Yavru kediler bu dönemde çiğneme dürtüsüne sahip olabilir.

Yavru Kedilerin Süt Dişlerinin Düşmesi

Yavru kediler 6 ila 7 aylık olduklarında, yetişkin dişleri gelişmeye başlar. Yetişkin dişlerin çıkması için süt dişlerinin de düşmesi gerekir. Süt dişi düşmezse yetişkin dişin çıkacağı boşlığu kaplamaya devam edecektir. Kedilerin süt dişleri, kalıcı dişlerin çıkması için düşmediğinde, tutunmuş süt dişleri adını alırlar ve cerrahi müdahaleyle alınması gerekir. Süt dişi ve kalıcı diş aynı alanı kaplamaya çalışırsa, dişler ağzı aşırı doldurarak yiyeceklerin dişler arasında kalmasına neden olur. Yiyecek parçaları çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Çift kök nedeniyle diş yuvasının normal gelişimini önlenir ve diş eti desteği zamanla aşınır. Tutunan süt dişlerinin, ciddi diş sorunlarına neden olmaması için çekilmesi önerilir.

Evde Yavru Kedi Diş Bakımı

Yavru kedi diş bakımı için çeşitli ürünler kullanabilirsiniz. Kedinizin diş bakımını aksatmamanız ileriki zamanda ciddi sağlık sorunları yaşamalarına engel olacaktır. Kedilerin yavruyken diş bakım süreçlerine alıştırılması sayesinde yetişkinlik dönemlerinde kolaylık yaşarsınız.

  • Diş macunu ve fırçası: Yavru kedinizin dişlerini erken dönemde fırçalamaya başlarsanız, diş fırçalama rutinin oluşması kolay olur. Kediniz için uygun bir diş fırçası ve macunu edinmelisiniz.
  • Diş mendilleri ve pedleri: Yavru kediler büyüdükçe diş fırçalarına ve diş bakım aşamalarına tahammül edemeyebilir. Bazı kediler yumuşak diş etleri olduğu için fırçalanmaya dayanamaz. Fakat diş mendilleri ve pedleri ile dezenfekte etmeniz mümkündür. Diş mendilleri ile plak birikintileri temizlenebilir.
  • Çiğneme çubukları: Diş fırçalamanın yerine geçmese de kalıcı dişleri çıkan kediler, uygun çiğneme çubuklarından faydalanabilir. Çiğneme çubukları dişlerdeki tartar ve plak oluşumunu da önemli şekilde azaltmaktadır.

Yavru Kedi Dişleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Yavru kediler diş çıkarırken ya da diş değişimi yaşanırken, iştahsızlık ateş ve ağız kokusu görünebilir.
  • Yavru kediler diş çıkarırken dişleri kaşınabilir. Bu kaşıntı, 8 ay ve 1 yaş aralığına dek sürebilir. 1 yaşına giren kedilerin, kalıcı dişleri çıktıktan sonra diş kaşıntısı biter.
  • Yavru kedilerin dişleri onlar için özel içeriğe sahip diş macunları ve fırçaları ile fırçalanmalıdır. Yavru kedi diş bakımı belli aralıklarla uygulanmalı ve aksatılmamalıdır.
  • Yavru kediler 3-4 aylık olduğunda diş dökmeye başlayabilir.
  • Kediniz için diş kaşıyıcı oyuncaklar alabilirsiniz. Böylece ona zarar verecek cisimleri çiğnemesini engelleyebilirsiniz. Diş kaşıyıcı oyuncaklar daha rahat ve kolay bir diş çıkarma dönemi geçirmenizi sağlayabilir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap