Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerde hastalık belirtileri, şöyle sıralanabilir:

  • Kusma
  • İshal
  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Halsizlik

Bu 5 belirti, kedilerin hasta olduğunu anlamak için yeterlidir. Basit ve geçici olan hastalıkların tümünde bu belirtiler görülür. Bu belirtiler dışında farklı belirtilerin varlığı, kedilerin hastalıklarının çok ciddi olduğuna veya farklı hastalıkların bu hastalıktan sonra geleceğine yorumlanır.

Yavru Kedilerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yavru kedilerin hastalık belirtileri, esas olarak yetişkin kedilerle aynıdır. Ancak bunlara ek olarak henüz yavru olmalarından dolayı şu belirtiler görülebilir:

  • Normalde olduğundan fazla veya az mama yeme
  • Daha fazla su içme isteği
  • Fazla miyavlamaya başlama
  • Kendini aşırı temizleme isteği
  • Davranışlarda fazla değişim olması
  • Kilonun hızlı bir şekilde azalması veya artması
  • Ağzının kokmaya başlaması
  • İdrara çok sık çıkmaya başlama

Kediler Hasta Olunca Ne Yapılır?

Kedilerin hastalandıklarında yapılacaklar listesinin başında kedilerin beslenmelerine dikkat edilmesi gelir. Hastalanmalarından sonra kediler otomatik olarak daha az yemek yemeye başlayacaklardır. Günlük tükettikleri kadar mamayı yediklerinden emin olunmalıdır. Mama yemek istemeyen kediler için evde yapılan ek besinlerin tercih edilmesi de yemek yemeleri için faydalı olacaktır. Ayrıca D ve B grubu vitaminlerinin tüketimine özen gösterilmelidir. Bu vitaminler, kedilerin basit hastalıkları kolayca yenmelerini sağlayacaktır.

Kedinin Ateşi Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin ateşinin olduğunu anlamak için kedi sahiplerinin öncelikle kedileri elle muayene etmeleri gereklidir. Kedilerin ateşleri kulak içleri ile kollarının altından anlaşılır. Bundan dolayı da kedilerin huysuz ve rahatsız hissettikleri zamanlarda mutlaka önce kulaklarının içine, daha sonra da koltuk altlarına bakılmalıdır. Normal sıcaklıklarından daha sıcak olması durumunda kedilerin ateşi olduğu söylenebilir. Ancak yine de ateşi olduğu düşünülen kediler için veteriner muayenesi yapılmalıdır.

Hangi Kedi Hastalıklarında Halsizlik Görülür?

Kedilerde halsizlik görülen hastalıklar, neredeyse tüm kedi hastalıklarıdır. Hem ev hem de sokak kedileri, yakalandıkları çeşitli hastalıkların hemen hepsinde halsiz olurlar. Bundan dolayı halsizlik tek bir hastalık için belirti sayılmaz. Ancak halsizliğin iştahsızlıkla beraber özellikle yavru kedilerde görülmesi genellikle ciddi hastalık belirtileri arasında yer alır. 2 aylık olan kedilerin halsizliklerine oldukça dikkat edilmesi, yaşanması durumunda da öncelikli olarak veterinerlere başvurulması gereklidir.

Öldürücü Kedi Hastalıkları Nelerdir?

Kedileri öldüren hastalıklar, şunlardır:

  • Kedi Gençlik Hastalığı
  • FIV
  • FIP
  • Böbrek yetmezliği
  • Solunum Yolu iltihabı
  • Kanser
  • Kalp Kurdu
  • Kuduz
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu

Şırınga İle Hasta Kedi Besleme Neden Yapılır?

Kedilerin şırıngayla beslenmeleri, genellikle hastalandıkları zaman kendilerine uygulanacak olan tedavilerde beslenmelerinin kolaylaşması için uygulanır. Kedilerin hasta olduğunun anlaşılmasından sonra, kediler yemek yemek istemezler. Bundan dolayı da kedilerin tedavileri yarıda kalabilir veya uygulanan tedavi beslenmelerinin yetersiz geldiği zamanlarda faydalı olmaz. Bu durumlardan birinin yaşanmasıyla beraber kedilerin şırıngayla beslenmeleri başlatılır. Buna ek olarak, anneleri olmayan yavru kedilerin beslenmeleri için de şırınga kullanımı görülür. Şırınga sayesinde kedilerin almaları gereken tüm besinler kendilerine verilir.

Sokak Kedinin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız?

Sokak kedilerinin hastalıklarının anlaşılması, genellikle hızlı hareket etmemelerinden ve yemek yemek istemeyişlerine dikkat edilmesi sonucunda olabilir. Sokakta yaşayan kediler, her an her şeye hazırlıklı olma eğiliminde olmalarından dolayı ev kedilerine kıyasla çok daha atak ve hızlı hareket ederler. Bundan dolayı hem yavaş hareket eden hem de kendisine mama verildiği zaman yaklaşmayan kediler hasta olabilir. Kedilerin tavırlarına dikkat edilerek hasta olup olmadıkları anlaşılabilir.

Kedinin Ölmek Üzere Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kedilerin ölüm belirtileri başında kalp ritimlerinin yavaşlaması gelir. Hayatlarını yakın zamanda kaybedecek olan kedilerin kalp atış hızları çok yavaşlar ve neredeyse duyulmayacak seviyeye gelir. Kalp atışı ile beraber nefes alması da yavaşlayacak ve yaşlanan kedi daha az ve uzun aralıklarla nefes almaya başlayacaktır. İştahın azalması ve kedilerin vücut sıcaklıkların düşmesi de önemli belirtiler arasında yer alır. Kedilerin yaşlandıkça yedikleri mama miktarı azalır. Ancak ciddi oranda iştah kesintileri ömürlerinin azaldığı anlamına gelecektir. Son olarak da kedilerin kokusuna dikkat edilmelidir. Kediler, yaşadıkları süre zarfı boyunca vücutlarında toksin biriktirirler. Bu toksinler, metabolizmaları yeterince hızlı çalışırken atılır ve koku oluşumuna neden olmaz. Ancak yaşlandıkça kedilerde koku oluşumu başlar ve ölüm zamanlarının yakınlaşmasına doğru kediler daha kötü kokmaya başlarlar.

Acı Çeken Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerin acı çekmesi, genellikle vücut dilleri ile anlaşılabilir. Bir yerinde ağrı olan veya canı yanan kediler bu durumu fiziksel olarak duruşları ve bakışlarıyla kolayca anlatabilirler. Acısı olan kedinin gözleri parlamayacaktır. Onun yerine gözlerinin yaşlı ve sulu olduğu görülebilir. Acısı olan kediler, bununla beraber sahiplerinden bir oyun isteği içinde olmayacaklardır. Yerde yuvarlanabilir, ağlar gibi sesler çıkarabilir ve huzursuz olduğunu kendince sahibine anlatır.

Kediler Hasta Olunca Neden Saklanır?

Kedilerin hastalıklarında saklanmaları, içgüdüsel olarak kendilerini rahatsız hissettikleri zamanlarda doğadan ve doğanın zararlarından korunmak içindir. Vahşi doğada yaşayan kedigiller, kendilerini farklı canlılardan zarar görmemek amacıyla her zaman kendilerini koruma eğilimi gösterirler. Hastalandıkları zaman da kendilerini korumasız hissetmelerinden dolayı bu durum içinde olduklarına dair görüşler mevcuttur. Ancak bu görüşlerin tamamen doğru olduğu iddia edilmemektedir.

Hasta Kedi Kaç Günde İyileşir?

Kedilerin iyileşme süreleri, hastalıklarına göre değişir. Grip olan kediler, insanlar gibi birkaç gün içinde hızlıca iyileşebilir. Ancak kedilerin hasta olduğunu anladıktan sonra bu süre içinde iyileşme göstermedikleri görülüyorsa, mutlaka kedilerin veterinere götürülmesi gereklidir. Bazı enfeksiyonel hastalıklarda daha hızlı bir şekilde iyileşme görülürken, bazılarında ilaç olmadan tedavi sağlanamayacaktır.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap