Kedilerde FİP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FİP Hastalığı Nedir?

Kedilerde FİP hastalığı kedilerde en sık görülen viral hastalıkların başında gelir. Temel nedeni koronavirüs olmakla birlikte insanlarda covid 19 hastalığına neden olan koronavirüsten farklı yapıdadır. Kedi Korona virüsü ishal dışında belirgin ciddi sorunlara neden olmaz. Evcil hayvanınızın bağışıklık sistemini etkileyerek sindirim sistemini olumsuz etkiler.  Koronavirüs ile enfekte olan kedilerin %10’unda virüs giderek yayılarak mutasyona uğrar. Kedi vücudunda yayılan virüs olan kedigil enfaksiyoz peritonit virüsü yani FİP enfeksiyonuna neden olur. Evcil hayvanınızın beyin, böbrek ve karın bölgesinde ciddi enfeksiyon ve bakteri oluşumuna neden olur.

Kedilerde FİP Neden Oluşur?

FİP’e neden olan temel unsur bağışıklık sistemi ve virüs arasındaki etkileşimdir. FİP evcil hayvanınızda çeşitli ilerleyici hastalıklara neden olduğu için hastalığın tanımlanması oldukça önem taşır. Bulaşıcı bir virüs olarak düşünülmese de kedinizin üzerinde hayati riskleri olan ciddi hastalıklara neden olur. Virüs, evcil hayvanınızın vücuduna yayıldığı için hayatını tehdit eder.

Kedi FİP Hastalığının Belirtileri

Kedilerde FİP belirtisi için belirgin semptom bulunmuyor. Bazı kedilerde gözlerde sulanma, hapşırma, burun akıntısı gibi pek çok belirtiler görülür. Bazı kediler ise ishal gibi sindirim sistemi şikâyetleri ile karşı karşıya kalır. Çoğu durumlarda evcil hayvanınız üzerinde etkili olan bu belirtiler kendiliğinden geçer. Korona virüse maruz kalan kedilerin küçük bir kısmında FİP hastalığı gelişir. Pek çok belirti ve etkilerinin gözlemlenmesi halinde evcil hayvanınızın maruz kaldığı hastalık hafta, ay ve hatta yıllar sonra bile ortaya çıkar. Kedilerde FİP hastalığı temel olarak ıslak ve kuru olmak üzere iki formda görülmektedir.

Hastalığın formundan bağımsız olarak gelişen virüs ilk etapta kilo kaybı, depresyon, iştahsızlık, ateş gibi temel semptomlarla kendini gösterir. Kuru formdaki hastalık,   evcil hayvanınızın kan damarları, çevresinde iltihap ve enfeksiyon lezyonlarına sebep olur. Bu bölgede oluşan bakteriler genellikle akciğer, böbrek, beyin, karaciğere ve cilde bulaşarak kedinizin vücut mekanizmasına zarar verir. Kuru form kedilerin hareketlerini etkileyerek anormalliğe ve nöbet geçirmelerine sebep olur. İdrar sıklığında artış, aşırı susama, kusma, kilo kaybı gibi şikâyetler de ortaya çıkar. Kedilerde FİP hastalığı ıslak formda geliştiğinde karın bölgesinde sıvı birikmesine ve evcil hayvanınızın göbeğinde şişkinliğe neden olur. Göğüste sıvı birikiminin oluşması halinde kediniz nefes almada güçlük yaşar. Islak form tip kan damarlarında hasara yol açarak karın ve göz bölgesinde enflamasyon sızıntılara sebep olur.

Kedilerde FİP Hastalığı Nasıl Bulaşır? Kedilerde Risk Faktörleri

FİP hastalığının bulaşması FİP virüsünü taşıyan evcil hayvanınızın diğer kedilerle temas etmesi sonucunda gerçekleşir. Sağlıklı, patili dostlarınızın taşıyıcı kedilere temas etmesi sonrasında virüs kapma riski oldukça yüksektir. FİP hastalığının bulaşma nedenleri şunlardır:

  • Sağlıklı kedilerin taşıyıcı kediye doğrudan temas etmesi
  • Kedinin barınak, bakımı evi gibi pek çok kedinin bulunduğu ortama girmesi
  • Sağlıklı kedinin taşıyıcı kedinin eşyaları ile temas etmesi
  • Risk faktörünün artmasını sonrasında virüslü kedinin bağırsak mukozu hücrelerine yerleşerek bakterinin çoğalmaya başlaması
  • Sağlıklı kedinin bağışıklık sistemini baskılaması sonucu doğrudan risk faktörlerini artırması. Ayrıca kedilerin kortizon, ilaç kullanımı
  • Kedilerde stres faktörü
  • Bağışıklık sisteminin bozulması, operasyon ya da tedavi sonrasında bir sürü mutasyona uğraması gibi durumlarda da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Kedilerde FİP Testi Nasıl Yapılır?

Kedilerde FİP hastalığını teşhis etmek oldukça zordur. Hastalığın belirtileri pek çok sağlık sorununa neden olur. Tek bir kan testi ile FİP teşhis edilmediği için hastalığa neden olan pek çok unsura dikkat edilir. Beyaz kan hücrelerinde alışılmadık derecede az ya da çok sayıda kan hücrelerinin bulunması, kanda yüksek protein konsantrasyonunun varlığı diş etlerinde ve gözlerde sararmanın oluşması, evcil hayvanınızın kedili yaşam ortamlarında bulunması, yavruluk döneminde olması gibi pek çok unsur hastalığın teşhis edilmesinde oldukça etkilidir. Evcil hayvanınızın karın ve göz bölgesinde sıvının birikmesi halinde veteriner hekiminiz ileri tetkik ve tedavi yöntemleri için sıvı örneği alır. Hayvanınızın sıvısında yüksek proteinin bulunması halinde FİP olduğu anlaşılır. FİP şüphesi oluştuğunda hekiminiz röntgen ya da ultrasyon çekilir. FİP tanısını güçlendirmek için veteriner hekiminiz immunoperoksidaz testi yaptırarak kan hücrelerini analiz eder.

Kedilerde FİP Hastalığı Tedavisi var mı?

FİP tedavisi uzun zamandır yapılamasa da günümüzde tedaviye yardımcı olmak için pek çok antiviral ilaç bulunmaktadır. Şu an için uzun dönem etkileri hala devam eden bu hastalığın tedavisi için kesin olarak kanıtlanan bir ilaç bulunmamaktadır.

Kedilerde FİP tedavisi kapsamında hastalığın iyileştirilmesini destekleyen, biriken sıvının drenajı ve kan transfüzyonu gibi tedavi yöntemine başvurulur. Veteriner hekiminiz kedinizin semptomlarını ve genel sağlık durumuna değerlendirir. Bunun için evcil hayvanınıza en uygun olan tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Kedilerde FİP Hastalığı Nasıl Önlenir?

Kedilerde FİP hastalığını önlemek için öncelikle koronavirüs enfeksiyonu ortadan kaldırılır. Virüs genellikle çok kedi barındıran yerlerde ya da evlerde yaşayan kediler için büyük risk oluşturur. Enfekte olan kedilerin dışkısından ya da tükürüğünden geçen bu hastalık enfekte olan herkes üzerinde etkili değildir. FİP hastalığının oluşması için koronavirüs bakterisinin fotosenteze uğraması gerekir. FİP hastalığın önlenmesi kapsamında günümüzde pek çok tedavi, uygulama yöntemi yer almaktadır. Evcil hayvanınızı düzenli olarak veteriner hekiminize kontrol ettirerek mümkün olduğunca sağlıklı gelişimine katkıda bulunmalısınız. Kedinizi düzenli olarak temizleyip taramanız,  kedi tuvaletleri ile mama ve su kaplarını ayrı tutmalısınız. Evde birden çok kedi yaşıyorsa bu alanları sık sık, periyodik olarak temizlemeniz gerekir. Bu sayede kedinizin genel sağlığını iyileştirir. Kedilerde FİP hastalığı ve buna bağlı ortaya çıkan pek çok sorununun üstesinden kolayca gelebilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

Giriş Yap